Przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”. Kurczak duszony w piekarniku w sosie pomidorowym, z dynią, pieczarkami i oliwkami, a dodatek rozmarynu i wina tylko podkreśla smak tego dania. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu, praktycznie robi się samo w piekarniku. Polecam na leniwy weekendowy obiad, podane z chrupiącym chlebkiem. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Cacciatore z kurczakiem i dynią
(4 porcje)
Składniki:
- 1 cebula, pokrojona w ósemki
- 1 por, pokrojony w plasterki
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2 plasterki wędzonego boczku lub wędzonej pancetty, drobno posiekane
- 2 gałązki rozmarynu, listki drobno posiekane
- olej lub oliwa z oliwek
- 2 liście laurowe
- 600 g dyni piżmowej lub batatów, pokrojonej w grubą kostkę
- 100 g małych pieczarek, łodygi i kapelusze oddzielone
- 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów
- 250 ml czerwonego wina
- 4 nadudzia z kurczaka (lub nadudzia z pałkami)
- 8 czarnych oliwek
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 190 °C.
- W większym, żaroodpornym rondlu rozgrzej olej i dodaj boczek i rozmaryn. Smaż mieszając przez 2 minuty, a następnie dodaj czosnek, cebulę i pora. Smaż, mieszając od czasu, do czasu przez kolejne 10 minut.
- Dodaj pieczarki, dynię lud bataty, po czym włóż kurczaka. Wlej wino i gotuj aż około jedna trzecia odparuje, po czym dodaj pomidory. Wlej do każdej puszki trochę wody aby zebrać resztki pomidorów, po czym wlej zawartość do rondla.
- Dodaj oliwki, doprowadź do wrzenia po czym włóż rondel do piekarnika i piecz przez godzinę, lub do momentu aż kurczak będzie upieczony a warzywa miękkie.
- Wyjmij danie z piekarnika, dopraw do smaku pieprzem, solą i cukrem i podawaj, najlepiej z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Chicken and squah cacciatore
(4 servings)
Ingredients:
- 1 onion, cut into eighths
- 1 leek, sliced
- 4 cloves of garlic, sliced
- 2 rashers of bacon or smoked pancetta, finely sliced
- 2 sprigs of fresh rosemary, leaves chopped
- olive oil
- 2 bay leaves
- 600 g butternut squash or sweet potatoes , cut into bite-sized chunks
- 100 g small chestnut mushrooms, stems separated
- 2 x 400 g tins of plum tomatoes
- 250 ml of good red wine
- 4 chicken thighs, bone in
- 8 black olives
Preparation:
- Preheat the oven to 190°C.
- Place a large ovenproof casserole pan on a medium heat, add pancetta and rosemary leaves, bay leaves with 1 tablespoon of oil. Stir regularly for 2 minutes, then add the garlic, followed by the onion and leek. Cook for 10 minutes, stirring regularly.
- Add mushrooms, chopped squash or sweet potato and chicken to the pan. Pour in the wine and let it reduce slightly, then add the tomatoes and break them up with a wooden spoon. Half-fill each tin with water, swirl about, pour into the pan and mix it all together.
- Poke olives into the stew, bring to a gentle simmer, then transfer to the oven to cook for 1 hour, or until thick, delicious, the chicken falls off the bone and the squash or sweet potato is lovely and tender. Season with salt pepper and sugar, then serve with bread to mop up that tasty sauce.
Enjoy!
Malwina says
Hej, fajny przepis i świetne zdjęcia, aż mnie naszło, żeby takie samo zrobić w domu dziś 😀
Dzi says
Polecam!