Nadszedł czas na coś słodkiego. Tym razem proponuję muffiny z dużą ilością truskawek, nadzieniem z serka śmietankowego i cynamonową kruszonką. Pyszne i puszyste. Polecam!
Scroll down for English
Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką
(12 sztuk)
Składniki na muffiny:
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklnaki truskawek, pokrojonych na małe kawałki
- 120 g serka śmietankowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki zimnego masła
Przygotowanie kruszonki:
- Wymieszaj ze sobą w miseczce przesianą mąkę, cynamon i cukier.
- Mieszaj rozgniatając kawałki masła palcami lub widelcem, aż całość będzie miała ziarnistą konsystencję. Odstaw.
- Włóż wszystkie składniki nadzienia do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Wymieszaj w misce przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W misce miksera ubij mleko,olej, jajko, cukier i ekstrakt z wanilii.
- Wmieszaj do mokrych składników przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż otwory papilotkami.
- Do każdego otworu włóż po łyżce ciasta. Teraz wsyp po kilka kawałków truskawek i przykryj je łyżką serka śmietankowego.
- Posyp je odrobiną kruszonki i wyłóż kolejną warstwę ciasta. Posyp resztą truskawek , a na nie wyłóż resztę kruszonki.
- Włóż do piekarnika i piecz około 25 minut, lub do suchej wykałaczki.
English version
Strawberry muffins with cinnamon streusel and cream cheese filling
(12 pieces)
Ingredients for muffins:
- 2 cups all-purpose flour
- 1/2 cup granulated sugar
- 2 teaspoons baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 1 egg
- 1/4 cup oil
- 1 cup milk
- 1 teaspoon vanilla extract
- 2 cups strawberries, cut into small pieces
Ingredients for the cream cheese filling:
- 120 g of cream cheese
- 1/3 cup granulated sugar
- 1 teaspoon vanilla extract
Ingredients for the cinnamon sterusel:
- 1/4 cup all-purpose flour
- 1/4 cup granulated sugar
- 1 teaspoon cinnamon
- 2 tablespoons butter, cold
Preparation of cinnamon streusel:
- Sift the flour, cinnamon and sugar together in a bowl.Whis together;
- Add the cold butter and mix with your fingers or a fork, until the mixture looks like coarse sand. Set aside.
Preparation of cream cheese filling:
- Beat the filling ingredients until smooth.
Preparation of the muffin batter:
- Sift the flour, baking powder and salt in one bowl.
- In mixer bowl, whisk the milk, oil, egg, sugar and vanilla extract.
- Stir the dry ingredients into the milk mixture gently. Do not overmix.
- Preheat the oven to 200 oC. Line a 12 cup muffinpan with cupcake liners.
- Scoop a tablespoon of the muffin batter into each cupcake liner. Sprinkle a few pieces of strawberries and add a dollop of the cream cheese filling.
- Sprinkle a little of the cinnamon streusel on top of the filling, followed by another layer of the muffin batter. Add a few more pieces of strawberries. Lastly, sprinkle the cinnamon streusel on top.
- Bake for about 25 minutes.
Enjoy!
Wiewióra says
bardzo apetyczne! mniam 🙂
Dzi says
🙂
gin says
Mmm, coś cudownego!
Michał says
Może specjalistą nie jestem, ale babeczki wyglądają bardzo smacznie , tylko tyle składników do przygotowania, że się zastanawiam czy dam rade to wszystko ogarnąć, czy nie można zrobić takich pyszności łatwiej?;o)
Dzi says
To tylko złudzenie, że są trudne w wykonaniu 😛 Postaram się wrzucić uproszczoną wersję:)