Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką

Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką"

  • Facebook
  • X

Nadszedł czas na coś słodkiego. Tym razem proponuję muffiny z dużą ilością truskawek, nadzieniem z serka śmietankowego i cynamonową kruszonką. Pyszne i puszyste. Polecam!

Scroll down for English

Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką

(12 sztuk)

Składniki na muffiny:

  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklnaki truskawek, pokrojonych na małe kawałki
Składniki na nadzienie:
  • 120 g serka śmietankowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na kruszonkę:
  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki zimnego masła

Przygotowanie kruszonki:

  1. Wymieszaj ze sobą w miseczce przesianą mąkę, cynamon i cukier.
  2. Mieszaj rozgniatając kawałki masła palcami lub widelcem, aż całość będzie miała ziarnistą konsystencję. Odstaw.
Przygotowanie nadzienia:
  1. Włóż wszystkie składniki nadzienia do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Przygotowanie muffinek:
  1. Wymieszaj w misce przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  2. W misce miksera ubij mleko,olej, jajko, cukier i ekstrakt z wanilii.
  3. Wmieszaj do mokrych składników przygotowaną wcześniej mieszankę z mąką. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Przygotuj formę do muffinek i wyłóż otwory papilotkami.
  5. Do każdego otworu włóż po łyżce ciasta. Teraz wsyp po kilka kawałków truskawek i przykryj je łyżką serka śmietankowego.
  6. Posyp je odrobiną kruszonki i wyłóż kolejną warstwę ciasta. Posyp resztą truskawek , a na nie wyłóż resztę kruszonki.
  7. Włóż do piekarnika i piecz około 25 minut, lub do suchej wykałaczki.
Smacznego!

English version

Strawberry muffins with cinnamon streusel and cream cheese filling

(12 pieces)

Ingredients for muffins:

  • 2 cups all-purpose flour
  • 1/2 cup granulated sugar
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 egg
  • 1/4 cup oil
  • 1 cup milk
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 cups strawberries, cut into small pieces

Ingredients for the cream cheese filling:

  • 120 g of cream cheese
  • 1/3 cup granulated sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract

Ingredients for the cinnamon sterusel:

  • 1/4 cup all-purpose flour
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 2 tablespoons butter, cold

Preparation of cinnamon streusel:

  1. Sift the flour, cinnamon and sugar together in a bowl.Whis together;
  2. Add the cold butter and mix with your fingers or a fork, until the mixture looks like coarse sand. Set aside.

Preparation of cream cheese filling:

  1. Beat the filling ingredients  until smooth.

Preparation of the muffin batter:

  1. Sift the flour, baking powder and salt in one bowl.
  2. In mixer bowl, whisk the milk, oil, egg, sugar and vanilla extract.
  3. Stir the dry ingredients into the milk mixture gently. Do not overmix.
  4. Preheat  the oven to 200 oC. Line a 12 cup muffinpan with cupcake liners.
  5. Scoop a tablespoon of the muffin batter into each cupcake liner. Sprinkle a few pieces of strawberries and add a dollop of the cream cheese filling.
  6. Sprinkle a little of the cinnamon streusel  on top of the filling, followed by another layer of the muffin batter. Add a few more pieces of strawberries. Lastly, sprinkle the cinnamon streusel on top.
  7. Bake for about 25 minutes.

Enjoy!

Share the post "Nadziewane muffiny truskawkowe z cynamonową kruszonką"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: cynamon, deser, muffiny, serek, słodkości, truskawki, wypieki

« Wrapy z kurczakiem i mozzarellą w sosie miodowo-musztardowym
Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego »

Comments

  1. Wiewióra says

    18 czerwca 2013 at 21:11

    bardzo apetyczne! mniam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 czerwca 2013 at 21:25

      🙂

      Odpowiedz
  2. gin says

    19 czerwca 2013 at 16:38

    Mmm, coś cudownego!

    Odpowiedz
  3. Michał says

    29 kwietnia 2015 at 23:24

    Może specjalistą nie jestem, ale babeczki wyglądają bardzo smacznie , tylko tyle składników do przygotowania, że się zastanawiam czy dam rade to wszystko ogarnąć, czy nie można zrobić takich pyszności łatwiej?;o)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 kwietnia 2015 at 08:18

      To tylko złudzenie, że są trudne w wykonaniu 😛 Postaram się wrzucić uproszczoną wersję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Baklazan zapiekany w smietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream

Bakłażan zapiekany w śmietance z tymiankiem / Baked aubergines with thyme and cream

Kaczka duszona w czerwonym winie z suszonymi śliwkami / Duck legs braised in red wine with prunes

Pulled chicken w stylu azjatyckim / Asian style pulled chicken

Pulled chicken w stylu azjatyckim / Asian style pulled chicken

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress