Dziś coś dla fanów pikantnych dań 🙂 Pikantna surówka z kapusty z chilli i papryką z dressingiem majonezowo-jogurtowym z pewnością urozmaici każde danie główne. I jak to surówka, robi się w kilka chwil, a gdy jeszcze zostawimy ją do ” przegryzienia” w lodówce na godzinkę to już zupełnie wymiata! Polecam absolutnie do wszystkiego. Nawet mój luby, który nie jest fanem warzyw, stwierdził że jest smaczna, a to już o czymś świadczy. Polecam też mój przepis na colesława w wersji klasycznej, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Pikantna surówka z kapusty
(10 porcji)
Składniki na surówkę:
- 1 mała kapusta, drobno posiekana
- 1 papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie plasterki
Składniki na dressing:
- 1/2 łyżki mielonej papryczki chilli
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki majonezu
- sól, pieprz i cukier puder do smaku
Przygotowanie:
- Wymieszaj składniki surówki w dużej misce.
- W mniejszej misce wymieszaj składniki dressingu i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Przełóż dressing do misy z surówką i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
English version
Spicy Coleslaw
(10 servings)
Coleslaw ingredients:
- 1 small cabbage, shredded
- 1 chilli pepper, thinly sliced
- 1/2 red onion, thinly sliced
- 1/2 red bell pepper, thinly sliced
Dressing ingredients:
- 1/2 tbsp chilli powder (or more)
- 1 lemon juiced
- 1/2 cup greek yogurt
- 1/2 cup mayonnaise
- salt, pepper and powdered sugar to taste
Preparation:
- Mix coleslaw ingerdients in the large bowl.
- Then, in a separate small mixing bowl, whisk together the mayonaisse, yogurt, lemon juice, chili powder, and season with salt, pepper and sugar to taste.
- Add the dressing to the coleslaw mix and toss.
Enjoy!
Róża says
moja ulubiona surówka
Roma says
super, ale wolę łagodniejszą wersję
Dzi says
u mnie dla każdego coś dobrego 😉
Pia says
mmmm