Dziś przedstawiam przepis na lekką, szybką i pożywną zupę, którą stworzyłam z tego co akurat miałam w lodówce. Generalnie takie dania typu „sprzątanie w lodówce” są zazwyczaj najsmaczniejsze i możemy też w ten sposób pozbyć się produktów, które bardzo potrzebują już przetworzenia. Tym razem proponuję zupę z podsmażoną kiełbaską, kapustą, papryką i pomidorami, zabieloną słodką śmietanką – jest pyszna! Można zamienić warzywa na takie, które akurat mamy w lodówce. Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Zupa warzywna z kiełbasą
(6 porcji)
Składniki:
- 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- 1/2 główki kapusty, poszatkowanej
- 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 4 pomidory, pokrojone w kostkę (lub 1x400g puszka krojonych pomidorów)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej większy rondel na średnim ogniu, wrzuć kiełbasę i podsmaż do ładnego zarumienienia.
- Następnie dodaj wszystkie warzywa wraz z przyprawami i ziołami, zalej wrzątkiem tak by warzywa były przykryte i dopraw całość solą i pieprzem.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną, przez około 30 minut. Dodaj śmietankę, gotuj jeszcze przez 2 minuty po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Podawaj zupę gorącą, posypaną pietruszką lub koperkiem.
Smacznego!
English version
Vegetable soup with sausage
(6 servings)
Ingredients:
- 150 g of sausage, diced
- 1/2 head of cabbage, shredded
- 100 g green beans, cut into 2 cm pieces
- 1 red or yellow bell pepper, cut in large dice
- 2 cloves of garlic, chopped
- 2 stalks of celery, sliced
- 4 tomatoes, diced (or 1x400g can of chopped tomatoes)
- 1 onion, diced
- 3 tablespoons chopped parsley
- salt, pepper and sugar to taste
- 3 grains of all spice berries
- 2 bay leaves
- 1/2 cup of double cream
- 2 tablespoons of chopped dill
Preparation:
- Preheat a larger pot over medium heat, add sausage and cook until browned.
- Then add all vegetables along with spices and herbs, add boiling water cust to cover the vegetables and season with salt and pepper.
- Cook covered over low heat until all vegetables are soft for about 30 minutes. Add the cream, cook for another 2 minutes and then season with salt, pepper and sugar to taste.
- Serve hot soup, sprinkled with parsley or dill.
Enjoy!
Ewa says
Świetny przepis. Bardzo smaczna 🙂