Share the post "Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce"
Dziś przedstawiam Wam przepis na moją ukochaną kaczkę. Jestem niepoprawną fanką tego mięsa i na moim blogu możecie już znaleźć multum przepisów z kaczką w roli głównej – wszystkie przepyszne! Dziś zapraszam po przepis na udka kacze w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem miodu i pomarańczy. Dosłownie rozpływają się w ustach, polecam!
Scroll down for recipe in English
Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym
(4 porcje)
Składniki:
- 4 udka z kaczki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry, mielonej gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
Składniki na sos:
- sos z pieczenia udek
- 25 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 150 ml octu z czerwonego wina
- sok z 2 pomarańczy
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Nakłuj skórkę udek widelcem i natrzyj porządnie mieszanką przypraw. Przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, po nagrzaniu włóż naczynie z udkami skórą do góry i piecz przez 1 godzinę 10 minut, obracając raz lub dwa razy, aż będą rumiane i chrupiące.
- Przełóż upieczone udka na talerz i odstaw w ciepłe miejsce.
- W celu przygotowania sosu, przelej sos z pieczenia udek do rondelka (odlej nadmiar tłuszczu) dodaj cukier i miód i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze rumianego koloru.
- Dodaj ocet i gotuj aż sos odparuje do połowy swojej objętości, następnie dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy i gotuj dalej aż połowa odparuje, wtedy wmieszaj masło. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Podawaj upieczone udka polane sosem z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Roasted duck legs with sweet sour sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 4 duck legs
- 1 tsp each of ground coriander, ground nutmeg and ground ginger
Ingredients for sweet sour sauce:
- juices from the roasted duck legs
- 25 g of sugar
- 2 tbsp honey
- 150 ml red wine vinegar
- juice from 2 oranges
- juice from of 2 lemons
- 1 tbsp of butter
Preparation:
- Pierce duck skin a few times with a fork and rub with mixed spices. Transfer into baking dish and place in the refrigerator for 2 hours.
- Preheat the oven to 180 oC, put in baking dish with duck legs, skin side up and roast for1 h 10 minutes. Turn once or twice and roast until crispy.
- Transfer roasted duck legs on a plate and leave to rest, uncovered, in a warm place.
- For the sauce, transfer juices from the roasted duck legs into saucepan (drain any excess of fat), sprinkle with sugar and add honey. Cook over medium heat, stirring, until nicely caramelised.
- Add vinegar allow to bubble until reduced by half. Stir in orange and lemon juices and cook again until reduced by half and beat in a knob of butter. Season with salt and pepper if necessary.
- Serve duck legs with sweet sour sauce and fovourite sides.
Enjoy!
Pegas says
Czy udka piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką? Czy lepiej bez?
Dzi says
Bez, wtedy będą chrupiące;)
Wiktor z MiodyŚwiata says
Niedawno robiłem udka z kaczki w domu, wyszły twarde. Od czego to zależy i gdzie popełniłem błąd? Piekłam około godziny, udka nei były zbyt duże.
Dzi says
Zależy to od wielu czynników (wielkość udek, same udka, piekarnik itp). Jeżeli chcemy mieć pewność, że kaczka będzie miękka, proponuję piec je w rękawie przez minimum 1,5 h a później rozciąć rękaw i podpiec skórkę pod grillem (jeśli życzymy sobie chrupiącą).
Wiktor z Miody-Swiata.pl says
Ok dziękuję za odpowiedź 🙂
Marta says
czy pasuje do tego fasolka szpargowa lub coleslaw?
Dzi says
oczywiście!