Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce

Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam Wam przepis na moją ukochaną kaczkę. Jestem niepoprawną fanką tego mięsa i na moim blogu możecie już znaleźć multum przepisów z kaczką w roli głównej – wszystkie przepyszne! Dziś zapraszam po przepis na udka kacze w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem miodu i pomarańczy. Dosłownie rozpływają się w ustach, polecam!

Pieczone-kacze-udka-w-sosie-slodko-kwasnym-Roasted-duck-legs-with-sweet-sour-sauce

Scroll down for recipe in English

Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry, mielonej gałki muszkatołowej i mielonego imbiru

Składniki na sos:

  • sos z pieczenia udek
  • 25 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml octu z czerwonego wina
  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

  1. Nakłuj skórkę udek widelcem i natrzyj porządnie mieszanką przypraw. Przełóż do naczynia do zapiekania i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, po nagrzaniu włóż naczynie z udkami skórą do góry i piecz przez 1 godzinę 10 minut, obracając raz lub dwa razy, aż będą rumiane i chrupiące.
  3. Przełóż upieczone udka na talerz i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. W celu przygotowania sosu, przelej sos z pieczenia udek do rondelka (odlej nadmiar tłuszczu) dodaj cukier i miód i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze rumianego koloru.
  5. Dodaj ocet i gotuj aż sos odparuje do połowy swojej objętości, następnie dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy i gotuj dalej aż połowa odparuje, wtedy wmieszaj masło. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  6. Podawaj upieczone udka polane sosem z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Pieczone-kacze-udka-w-sosie-slodko-kwasnym-Roasted-duck-legs-with-sweet-sour-sauce

English version

Roasted duck legs with sweet sour sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 duck legs
  • 1 tsp each of ground coriander, ground nutmeg and ground ginger

Ingredients for sweet sour sauce:

  • juices from the roasted duck legs
  • 25 g of sugar
  • 2 tbsp honey
  • 150 ml red wine vinegar
  • juice from 2 oranges
  • juice from of 2 lemons
  • 1 tbsp of butter

Preparation:

  1. Pierce duck skin a few times with a fork and rub with mixed spices. Transfer into baking dish and place in the refrigerator for 2 hours.
  2. Preheat the oven to 180 oC, put in baking dish with duck legs, skin side up and roast for1 h 10 minutes. Turn once or twice and roast until crispy.
  3. Transfer roasted duck legs on a plate and leave to rest, uncovered, in a warm place.
  4. For the sauce, transfer juices from the roasted duck legs into saucepan (drain any excess of fat), sprinkle with sugar and add honey. Cook over medium heat, stirring, until nicely caramelised.
  5. Add vinegar allow to bubble until reduced by half. Stir in orange and lemon juices and cook again until reduced by half and beat in a knob of butter. Season with salt and pepper if necessary.
  6. Serve duck legs with sweet sour sauce and fovourite sides.

Enjoy!

Share the post "Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kaczka, mięso, miód, obiad, pomarańcze

« Ziemniaki zapiekane z serem / Cheesy scalloped potatoes
Currywurst »

Comments

  1. Pegas says

    12 stycznia 2019 at 11:26

    Czy udka piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką? Czy lepiej bez?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 stycznia 2019 at 11:55

      Bez, wtedy będą chrupiące;)

      Odpowiedz
  2. Wiktor z MiodyŚwiata says

    25 czerwca 2019 at 09:07

    Niedawno robiłem udka z kaczki w domu, wyszły twarde. Od czego to zależy i gdzie popełniłem błąd? Piekłam około godziny, udka nei były zbyt duże.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 czerwca 2019 at 09:17

      Zależy to od wielu czynników (wielkość udek, same udka, piekarnik itp). Jeżeli chcemy mieć pewność, że kaczka będzie miękka, proponuję piec je w rękawie przez minimum 1,5 h a później rozciąć rękaw i podpiec skórkę pod grillem (jeśli życzymy sobie chrupiącą).

      Odpowiedz
  3. Wiktor z Miody-Swiata.pl says

    25 czerwca 2019 at 11:20

    Ok dziękuję za odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
  4. Marta says

    6 listopada 2020 at 12:32

    czy pasuje do tego fasolka szpargowa lub coleslaw?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 listopada 2020 at 12:49

      oczywiście!

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    12 stycznia 2019 o 12:06

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ciasteczka-maslane-z-czekolada-Butter-cookies-with-chocolate

Ciasteczka maślane z czekoladą / Butter cookies with chocolate

Zdrowie z polskiego sadu – Jabłka Grójeckie

Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers

Szaszłyki z marynowanym stekiem, papryką i cukinią / Steak, pepper and zucchini skewers

Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad

Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress