Share the post "Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans"
Jagnięcina to specyficzne mięso i musi być ona dobrze przyrządzona, najlepiej z dużą ilością warzyw. Taką właśnie dziś Państwu prezentuję 🙂 Pyszne, rozpływające się w ustach kotleciki jagnięce w sosie pomidorowym, z cukinią, fasolką szparagową, boczkiem i bazylią, z pewnością zachwycą wszystkich amatorów tego rodzaju mięsa. Danie jest praktycznie jednogarnkowe, bardzo szybko się je przygotowuje, a co najważniejsze – jest bardzo smaczne. Polecam na szybki obiad w zapracowanym tygodniu. zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową
(4 porcje)
Składniki:
- 8 kotlecików jagnięcych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
- 50 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1×400 g puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- brązowy cukier, sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej w 2 cm kawałki (może być mrożona)
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
- Natrzyj kotleciki solą i pieprzem. Rozgrzej dużą i głęboką patelnie na średnim ogniu, dodaj masło i oliwę i smaż kotleciki przez 1 – 1 1/2 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Wyjmij je z patelni i odstaw.
- Do patelni włóż cebulę, czosnek, selera i boczek i smaż na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidory, przecier pomidorowy, bazylię, ocet, 1/2 szklanki wody i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodaj fasolkę wraz z cukinią, zwiększ ogień do średniego, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Ponownie włóż kotlety do patelni i duś pod przykryciem przez 10 minut, aż jagnięcina zmięknie.
- Wyłóż danie na talerze i podawaj z ulubionymi dodatkami,
Smacznego!
English version
Lamb with zucchini and green beans
(4 servings)
Ingredients:
- 8 lamb chops
- 2 tablespoons butter
- 2 tablespoons olive oil
- 1 onion, diced
- 2 cloves garlic, finely chopped
- 1 stalk celery, diced
- 50 g bacon, diced
- 1×400 g tin chopped tomatoes
- 2 tablespoons tomato paste
- brown sugar, salt and pepper to taste
- 2 tablespoons chopped basil leaves
- 1 tablespoon red wine vinegar
- 100 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
- 1 small zucchini, diced
Preparation:
- Season lamb chops with salt and pepper. Heat a large, deep frying pan over medium heat, add the butter and the olive oil and cook chops for 1 – 1 1/2 minutes on each side, until golden brown. Remove from the pan and set aside.
- To the same pan add the onion, garlic, celery and bacon and cook over low heat for 5 minutes, stirring from time to time. Next add the tomatoes, tomato paste, basil, vinegar, 1/2 cup water and season with sugar, salt and pepper to taste. Add beans with zucchini, increase the heat to medium, bring to a boil and cook for 10 minutes, stirring from time to time.
- Add the chops to the pan and simmer covered for 10 minutes until the lamb is tender.
- Transfer lamb and vegetables on plates and serve.
Enjoy!
Nie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam jagnięcinę 🙂
Przepis, cudo tylko ostatnio miałem problem ze zdobyciem jagnięciny 🙁
Za jagnięciną jakoś szczególnie nie przepadam, ale po drobnych modyfikacjach myślę, że podsunęłaś mi pyszny, pomysł na obiad! Pozdrawiam serdecznie!
🙂
Super przepis , ale chyba poczekam aż zacznie się sezon na fasolkę 😀