Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans

Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans"

  • Facebook
  • Twitter

Jagnięcina to specyficzne mięso i musi być ona dobrze przyrządzona, najlepiej z dużą ilością warzyw. Taką właśnie dziś Państwu prezentuję 🙂 Pyszne, rozpływające się w ustach kotleciki jagnięce  w sosie pomidorowym, z cukinią, fasolką szparagową, boczkiem i bazylią, z pewnością zachwycą wszystkich amatorów tego rodzaju mięsa. Danie jest praktycznie jednogarnkowe, bardzo szybko się je przygotowuje, a co najważniejsze – jest bardzo smaczne. Polecam na szybki obiad w zapracowanym tygodniu. zapraszam!

Jagniecina-z-cukinia-i-fasolka-szparagowa-Lamb-with-zucchini-and-green-beans

Scroll down for recipe in English

Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową

(4 porcje)

Składniki:

  • 8 kotlecików jagnięcych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
  • 50 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 1×400 g puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • brązowy cukier, sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 100 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej w 2 cm kawałki (może być mrożona)
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

  1. Natrzyj kotleciki solą i pieprzem. Rozgrzej dużą i głęboką patelnie na średnim ogniu, dodaj masło i oliwę i smaż kotleciki przez 1 – 1 1/2 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Wyjmij je z patelni i odstaw.
  2. Do patelni włóż cebulę, czosnek, selera i boczek i smaż na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pomidory, przecier pomidorowy, bazylię, ocet, 1/2 szklanki wody i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku. Dodaj fasolkę wraz z cukinią, zwiększ ogień do średniego, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  3. Ponownie włóż kotlety do patelni i duś pod przykryciem przez 10 minut, aż jagnięcina zmięknie.
  4. Wyłóż danie na talerze i podawaj z ulubionymi dodatkami,

Smacznego!

Jagniecina-z-cukinia-i-fasolka-szparagowa-Lamb-with-zucchini-and-green-beans

English version

Lamb with zucchini and green beans

(4 servings)

Ingredients:

  • 8 lamb chops
  • 2 tablespoons butter
  • 2 tablespoons olive oil
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, finely chopped
  • 1 stalk celery, diced
  • 50 g bacon, diced
  • 1×400 g tin chopped tomatoes
  • 2 tablespoons tomato paste
  • brown sugar, salt and pepper to taste
  • 2 tablespoons chopped basil leaves
  • 1 tablespoon red wine vinegar
  • 100 g green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 1 small zucchini, diced

Preparation:

  1. Season lamb chops with salt and pepper. Heat a large, deep frying pan over medium heat, add the butter and the olive oil and cook chops for 1 – 1 1/2 minutes on each side, until golden brown. Remove from the pan and set aside.
  2. To the same pan add the onion, garlic, celery and bacon and cook over low heat for 5 minutes, stirring from time to time. Next add the tomatoes, tomato paste, basil, vinegar, 1/2 cup water and season with sugar, salt and pepper to taste. Add beans with zucchini, increase the heat to medium, bring to a boil and cook for 10 minutes, stirring from time to time.
  3. Add the chops to the pan and simmer covered for 10 minutes until the lamb is tender.
  4. Transfer lamb and vegetables on plates and serve.

Enjoy!

Jagniecina-z-cukinia-i-fasolka-szparagowa-Lamb-with-zucchini-and-green-beans

Share the post "Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: cukinia, fasolka szparagowa, jagnięcina, mięso, obiad, pomidor, seler naciowy

« Szparagi zapiekane z serem i boczkiem / Cheesy asparagus with bacon
Boczniaki w śmietanie / Creamed oyster mushrooms »

Comments

  1. Natalia says

    21 kwietnia 2018 at 13:02

    Nie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam jagnięcinę 🙂

    Odpowiedz
  2. jozef-kz says

    23 kwietnia 2018 at 10:01

    Przepis, cudo tylko ostatnio miałem problem ze zdobyciem jagnięciny 🙁

    Odpowiedz
  3. blog lifestylowy says

    23 kwietnia 2018 at 21:20

    Za jagnięciną jakoś szczególnie nie przepadam, ale po drobnych modyfikacjach myślę, że podsunęłaś mi pyszny, pomysł na obiad! Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 kwietnia 2018 at 21:21

      🙂

      Odpowiedz
  4. Jeżyna says

    24 kwietnia 2018 at 08:57

    Super przepis , ale chyba poczekam aż zacznie się sezon na fasolkę 😀

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Jagnięcina z cukinią i fasolką szparagową / Lamb with zucchini and green beans | FlyB Kulinaria pisze:
    20 kwietnia 2018 o 23:00

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

GRILLOWANY lOSOs W KREMOWYM SOSIE ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI / GRILLED SALMON WITH CREAMY ASPARAGUS AND MUSHROOM SAUCE

Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce

Odwrócone ślimaczki jagodowe / Upside down blueberry rolls

Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

kurczak_w_pomaranczach

Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken

Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress