Wbrew pozorom danie jest w wykonaniu szybkie i przyjemne. Polędwiczka wychodzi krucha i soczysta a ze słodko-kwaśnym sosem żurawinowo-pomarańczowym tworzy wyrafinowane danie w 45 min. Sosu z tego przepisu wyjdzie więcej niż będzie nam potrzebne do polędwiczek, jednak jest tak pyszny,że już znalazłam dla niego zastosowanie w kilku innych przepisach np. tutaj.Polecam!
Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym (2-3 porcje)
Składniki na sos:
- 350 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 większa polędwiczka wieprzowa
Przygotowanie sosu:
- W średnim rondelku wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego gotuj przez 12-15 min, mieszając od czasu do czasu. Można sos zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Wystarczy tylko podgrzać przed samym podaniem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
- W małej miseczce wymieszaj zioła, sól i pieprz. Wetrzyj je dokładnie w polędwiczkę.
- Rozgrzej na dużym ogniu, na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku, łyżkę oliwy. Włóż polędwiczkę o obsmaż dokładnie z każdej strony, do przyrumienienia ok. 5 min.
- Włóż patelnie wraz z polędwiczką do piekarnika i piecz ok. 10-12 min, lub do momentu uzyskania temp. wewnętrznej mięsa 65 oC (polecam zakup termometru kuchennego). Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż mięso po obsmażeniu do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.
- Po wyjęciu polędwiczki, przełóż ją na deskę do krojenia i pozwól jej poleżeć ok 10 min. Następnie pokrój ją w cienkie plasterki i podawaj polane sosem. Ja podałam na puree ziemniaczanym.
ulek says
a czy można zastąpić żurawinę świeżą/mrożoną tą ze słoiczka?
Dzi says
Nie radziłabym, Te ze słoiczka są już słodkie i doprawione.