Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym"

  • Facebook
  • Twitter

Wbrew pozorom danie jest w wykonaniu szybkie i przyjemne. Polędwiczka wychodzi krucha i soczysta a ze słodko-kwaśnym sosem żurawinowo-pomarańczowym tworzy wyrafinowane danie w 45 min. Sosu z tego przepisu wyjdzie więcej niż będzie nam potrzebne do polędwiczek,  jednak jest tak pyszny,że już znalazłam dla niego zastosowanie w kilku innych przepisach np. tutaj.Polecam!

Polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym (2-3 porcje)

Składniki na sos:

  • 350 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Składniki na polędwiczkę:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich suszonych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 większa polędwiczka wieprzowa

Przygotowanie sosu:

  1. W średnim rondelku wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
  2. Doprowadź całość do wrzenia na  dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego gotuj przez 12-15 min, mieszając od czasu do czasu. Można sos zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Wystarczy tylko podgrzać przed samym podaniem.
Przygotowanie polędwiczek:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
  2. W małej miseczce wymieszaj zioła, sól i pieprz. Wetrzyj je dokładnie w polędwiczkę.
  3. Rozgrzej na dużym ogniu, na patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku, łyżkę oliwy. Włóż polędwiczkę o obsmaż dokładnie z każdej strony, do przyrumienienia ok. 5 min.
  4. Włóż patelnie wraz z polędwiczką do piekarnika i piecz ok. 10-12 min, lub do momentu uzyskania temp. wewnętrznej mięsa 65 oC (polecam zakup termometru kuchennego). Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż mięso po obsmażeniu do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.
  5. Po wyjęciu polędwiczki, przełóż ją na deskę do krojenia i pozwól jej poleżeć ok 10 min. Następnie pokrój ją w cienkie plasterki i podawaj polane sosem. Ja podałam na puree ziemniaczanym.

Share the post "Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: mięso, obiad, polędwiczka, pomarańcza, wieprzowina, zioła, żurawina

« Cytrynowe scones z jagodami (szybkie bułeczki śniadaniowe)
Babeczki z twarożkiem i malinami Billa Grangera »

Comments

  1. ulek says

    26 października 2014 at 13:34

    a czy można zastąpić żurawinę świeżą/mrożoną tą ze słoiczka?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 października 2014 at 13:36

      Nie radziłabym, Te ze słoiczka są już słodkie i doprawione.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera | pisze:
    7 marca 2013 o 10:47

    […] Zapiekana owsianka jest obłędna w smaku, dodatkowo polałam ją sosem żurawinowo-pomarańczowym z tego przepisu, gdzie zaznaczałam,że sosu będzie więcej i tutaj proponuję jego […]

    Odpowiedz
  2. Tosty francuskie z czekoladą i suszoną żurawiną | pisze:
    16 marca 2013 o 11:12

    […] 2 łyżki sosu żurawinowego np. z tego przepisu […]

    Odpowiedz
  3. Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów | karmelowy pisze:
    11 stycznia 2014 o 22:15

    […] Na kolejnym 7 miejscu możemy odnaleźć przepis na pyszną Polędwiczkę wieprzową z sosem żurawinowo-pomarańczowym […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Bardzo imbirowa wieprzowina / Ginger pork

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup

Smazone-ziemniaki-z-ziolami-Sauteed-potatoes

Smażone ziemniaki z ziołami / Sauteed potatoes

Smietankowa-kapusta-z-boczkiem-Creamy-cabbage-with-bacon

Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress