Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

by Dzi 1 Comment

Share the post "Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera"

  • Facebook
  • X

Odkąd zrobiłam po raz pierwszy w życiu owsiankę z Kukbuka z białą czekoladą, stała się ona moim ulubionym szybkim śniadaniem i wciąż szukam różnych jej wariacji. Znalazłam bardzo ciekawą pozycję w książce Billa Grangera „Najlepsze dania Billa” i faktycznie, słusznie zrobił umieszczając ją w zestawieniu swoich najlepszych przepisów. Zapiekana owsianka jest obłędna w smaku, dodatkowo polałam ją sosem żurawinowo-pomarańczowym z tego przepisu, gdzie zaznaczałam,że sosu będzie więcej i tutaj proponuję jego wykorzystanie.

Zapiekana owsianka z bakaliami (6 porcji)

Składniki:

  • 135 g płatków owsianych (miałam błyskawiczne)
  • 75 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub orzechów pekan (ja dodałam jeszcze posiekane migdały)
  • 75 gr drobno posiekanych suszonych fig lub rodzynków sułtańskich
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 650 ml mleka
  • 200 ml śmietanki tortowej
  • resztka sosu z tego przepisu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 oC.
  2. Do żaroodpornego naczynia wsyp płatki owsiane,orzechy,suszone owoce,wanilię,cynamon i szczyptę soli.
  3. Dodaj 1 łyżkę stołową cukru i wymieszaj. Następnie dodaj mleko wymieszane ze śmietaną i włóż do piekarnika na 45 min.
  4. Po tym czasie posyp wierzch pozostałym cukrem i wstaw do piekarnika na kolejne 15 min.
  5. Podawaj owsiankę polaną sosem żurawinowo-pomarańczowym.
Smacznego!

Share the post "Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: Bill Granger, orzechy, owsianka, rodzynki, śniadanie

« Stroganow z kurczaka i pora Jamiego Olivera
Mazurek królewski z białą czekoladą-test przepisu z najnowszego numeru Kukbuka »

Trackbacks

  1. Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowo-pomarańczowym | pisze:
    8 marca 2013 o 19:17

    […] Wbrew pozorom danie jest w wykonaniu szybkie i przyjemne. Polędwiczka wychodzi krucha i soczysta a ze słodko-kwaśnym sosem żurawinowo-pomarańczowym tworzy wyrafinowane danie w 45 min. Sosu z tego przepisu wyjdzie więcej niż będzie nam potrzebne do polędwiczek,  jednak jest tak pyszny,że już znalazłam dla niego zastosowanie w kilku innych przepisach np. tutaj.Polecam! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Smażony ser w panierce / Fried cheese

Smażony ser w panierce / Fried cheese

Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Zupa krem z dyni i kalafiora / Pumpkin and cauliflower soup

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup

Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta

Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress