Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Lane chrusty / Funnel cakes

Lane chrusty / Funnel cakes

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Lane chrusty / Funnel cakes"

  • Facebook
  • Twitter

Tłusty czwartek już jutro, przedstawiam więc przepis na niezwykle szybkie w przygotowaniu lane chrusty. Przepis na ten specjał znalazłam w rewelacyjnej książce Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla” i na pewno jeszcze nie raz z niej skorzystam:) Chrusty z tego przepisu wychodzą miękkie w środku i chrupiące ma zewnątrz, a podane posypane dużą ilością cukru pudru, na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc poradzą sobie z nimi nawet początkujący  w kuchni. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Lane chrusty / Funnel cakes

Lane chrusty

(9-10 sztuk)

Składniki:

  • 3 jajka, białka oddzielone od żółtek
  • opakowanie 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 220 g mąki tortowej
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 20 ml whisky/brandy
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W misce miksera ubij do białości żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszając dodawaj mąkę, mleko i whisky, i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  2. W oddzielnej misce ubij ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie w masę z żółtkami. Przełóż do worka cukierniczego lub torebki foliowej i odetnij jeden róg.
  3. W rondelku o średnicy 18 cm rozgrzej olej i wyciskaj cienkim strumieniem ciasto.
  4. Smaż do ładnego zarumienienia i przełóż na papierowe ręczniki. Posyp cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Lane chrusty / Funnel cakes

English version

Funnel cakes

(9-10 cakes)

Ingredients:

  • 3 eggs, eggs wites and yolks separated
  • 1 package (16g) of vanilla sugar
  • 1 tbsp caster sugar
  • 220 g cake flour
  • 150 ml of whole milk
  • 20 ml of whiskey / brandy
  • pinch of salt
  • oil for deep frying
  • powdered sugar for serving

Preparation:

  1. In the bowl of a mixer, whisk the egg yolks with caster sugar and vanilla sugar until pale and fluffy. Add flour, milk and whiskey, while mixing on low speed until incorporated.
  2. In a separate bowl, beat egg whites with pinch of salt to stiff peaks and gently stir in the egg yolk dough. Transfer mixture into pastry bag or plastic bag and cut off one corner.
  3. In a small saucepan (18 cm in diameter) heat the oil and squeeze in the dough in a thin stream.
  4. Fry until nice golden brown and transfer on paper towels. Sprinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Lane chrusty / Funnel cakes

Share the post "Lane chrusty / Funnel cakes"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: brandy, chrusty, deser, pączki, tłusty czwartek

« Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup
Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds »

Comments

  1. Anna says

    3 lutego 2016 at 12:34

    Super! Na pewno przypadnie wszystkim do gustu.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 lutego 2016 at 13:03

      🙂

      Odpowiedz
  2. Natasha @ Salt and Lavender says

    4 lutego 2016 at 16:43

    Yum!!! So tasty 🙂 Pinning.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 lutego 2016 at 17:28

      🙂

      Odpowiedz
  3. Kasia says

    5 lutego 2016 at 14:10

    Nieźle, uwielbiam chrusty, ale takich jeszcze nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 lutego 2016 at 14:22

      Tak, te są wyjątkowe:)

      Odpowiedz
  4. Maria says

    23 stycznia 2017 at 18:54

    Sądzę, że należy je smażyć na smalcu – tak, jak normalne faworki, czy pączki…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 stycznia 2017 at 19:37

      Też na pewno wyjda pyszne!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka-sledziowa-z-awokado-Avocado-herring-salad

Sałatka śledziowa z awokado / Avocado herring salad

Zupa neapolitańska z kurczakiem / Chicken neapolitan soup

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Botwinka z cukinią / Young beet soup with zucchini

Stek z rostbefu wołowego z sosem z pasty miso i pomarańczy.

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress