Share the post "Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam"
Dziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać 🙂 Polecam!
Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo jak w przypadku innych potraw, gdzie garść składnika w tą czy w tamtą nie ma specjalnego znaczenia. Często zdarza się, że dostaję maile, że coś tam nie wyszło, nie urosło albo wyszedł zakalec i po gruntownym przeanalizowaniu tematu okazywało się, że ktoś robił ciasto „na oko”. Niestety, w przypadku wypieków trzeba być bardzo precyzyjnym, wręcz co do grama i do tego niezbędna jest w domu waga kuchenna.
Dostałam do przetestowania wagę Sencor w kolorze czerwonym (śliczna!) Oprócz tego, że bardzo przyjemna dla oka jest też lekka i zrobiona ze szkła hartowanego co ułatwia utrzymanie jej w czystości. Posiada wiele innych przydatnych funkcji jak zmiana jednostki z gramów na mililitry, obciążenie do 5 kg i tarowanie. Jednak najważniejszą jej funkcją jest dokładność pomiaru, która wynosi 1 g i to, że sama wyłącza się po 60 sekundach bezczynności (często zapominam, a szkoda baterii).
Waga ta jest niedroga i dostępna w 9 kolorach, dla każdego coś dobrego. Jest świetnym pomysłem na prezent! Mogę ją polecić z czystym sumieniem bo sprawdziła się w 100%.
Sezon mamy na świąteczne potrawy, postanowiłam więc przetestować podarowaną wagę robiąc piernik z powidłami w polewie czekoladowej, na który przepis dostałam od koleżanki z pracy (dzięki Kinga! :)). Wyszedł nieziemski, bardzo wilgotny i puszysty, przepyszny!
Scroll down for recipe in English
Łatwy piernik z powidłami
(1 keksówka 20cm x 11 cm)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 125 g margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)
- 250 g powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- masło do nasmarowania formy
- ½ szklanki powideł śliwkowych do przełożenia
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 60 % zawartości kakao)
- 50 g masła
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem przygotowaną formę do pieczenia.
- W misce miksera umieść jajko z cukrem i ubij do białości.
- Następnie cały czas miksując dodawaj margarynę, powidła, mleko, kakao, sodę, przyprawę do piernika i na koniec po trochu mąkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Przelej masę do przygotowanej blaszki do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia, po czym wyjmij z formy, przekrój go wzdłuż na pół, rozsmaruj równomiernie powidła i ponownie złóż obie połówki ciasta.
- W celu przygotowania polewy, rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej lub rozpuść w mikrofalówce i dokładnie wymieszaj, następnie polej nią równomiernie piernik.
Smacznego!
English version
Easy gingerbread with plum jam
(1 baking pan 20 cm x 11 cm)
Ingredients:
- 2 cups all-purpose flour
- 1 cup sugar
- 1 egg
- 125 g of margarine (dissolved and cooled)
- 250 g plum jam
- 1 cup milk
- 2 teaspoons cocoa
- 2 teaspoons gingerbread spice mix
- 1 teaspoon baking soda
- butter for greasing
- ½ cup of plum jam
Ingredients for chocolate glaze:
- 100 g dark chocolate (min. 60% cocoa)
- 50 g of butter
Preparation:
- Preheat the oven to 180 °C. Grease prepared baking pan.
- In a bowl of standing mixer, place the egg with the sugar and whisk until light and fluffy.
- While mixing add margarine, milk, jam, cocoa, baking soda, gingerbread spice mix and gradually flour. Mix until smooth.
- Pour the batter into prepared baking pan and place in the oven. Bake for 50-60 minutes or until dry toothpick. Remove from oven and allow to cool, then remove from the mold, the cross it lengthwise in half. Spread evenly the ½ cup of plum jam and place other half on the top.
- To prepare the topping, dissolve the chocolate with the butter in a water bath or dissolve in the microwave, stir well, then spread on the cake.
Enjoy!
[…] – gingerbread: recipe 1 / recipe 2 – VIDEO / recipe 3 [image below from […]