Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Wrapy z wołowiną i chilli Gordona Ramsaya

Wrapy z wołowiną i chilli Gordona Ramsaya

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Wrapy z wołowiną i chilli Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter

Świetna propozycja przystawki dla wielbicieli azjatyckich smaków. Jest to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsaya „Ultimate cookery course”, bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. W oryginale Gordon do wrapów użył sałaty, ja jednak zamieniłam ją na cykorię gdyż lubię jej gorzkawy posmak. Smak samej potrawy w połączeniu z dressingiem jest jest intensywny i bardzo aromatyczny. Polecam!

 

Wrapy z wołowiną i chilli (4 porcje)

Składniki:

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • olej sezamowy do smażenia
  • 2 ząbki czosnku,obrane i poszatkowane
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru,obrany i drobno poszatkowany
  • 1-2 czerwone papryczki chilli, z usuniętymi ziarnami i poszatkowane
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • starta skórka z 1 limonki i sok z 1/3
  • 3 dymki, poszatkowane tylko zielone części
  • sól i mielony czarny pieprz
  • 2 małe sałaty karbowane, podzielone na liście do podania (ja użyłam cykorii)
Składniki na dressing:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli,cienko poszatkowanej
  • mały pęczek liści kolendry,poszatkowane
  • 1-2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię i dodaj odrobinę oliwy. Wymieszaj wołowinę z wieprzowiną, dopraw solą i pieprzem,ponownie dokładnie wymieszaj. Smaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni przez 5-7 min, aż stanie się chrupiące i będzie miało sypką konsystencję. Przesyp mięso na sitko,  aby dobrze ociekło z tłuszczu (zachowa to jego chrupkość). Odstaw.
  2. Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem,ponownie rozgrzej ją na dużym ogniu i wlej łyżkę oleju sezamowego. Włóż czosnek,imbir,chilli, posyp szczyptą soli i cukrem, smaż ok. 2 min. Następnie dodaj mięso mielone i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj do mięsa sos rybny i smaż przez chwilę na większym ogniu. Wmieszaj skórkę z limonki i jej sok, wrzuć dymkę i smaż następne 30 s. Zdejmij z ognia.
  4. Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki dressingu.
  5. W celu podania, wyłóż na liście sałaty usmażone mięso i skrop dressingiem.
Smacznego!

Share the post "Wrapy z wołowiną i chilli Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki Tagged With: chilli, czosnek, Gordon Ramsay, imbir, kuchnia azjatycka, limonka, mięso, przystawka, sałata, sos rybny, sos sojowy, wieprzowina, wołowina

« Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym
Muffiny z mango i białą czekoladą »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą

Szybki-kurczak-z-suszonymi-pomidorami-i-mozzarella-Easy-chicken-with-sun-dried-tomatoes-and-mozzarella

Szybki kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą / Easy chicken with sun dried tomatoes and mozzarella

Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Dynia z bakłazanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk

Dynia z bakłażanem w mleku kokosowym / Pumpkin and eggplant in coconut milk

quesadillas_ze_stekiem

Quesadillas ze stekiem i papryką / Steak and bell pepper quesadillas

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress