Świetna propozycja przystawki dla wielbicieli azjatyckich smaków. Jest to kolejna pozycja z książki Gordona Ramsaya „Ultimate cookery course”, bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. W oryginale Gordon do wrapów użył sałaty, ja jednak zamieniłam ją na cykorię gdyż lubię jej gorzkawy posmak. Smak samej potrawy w połączeniu z dressingiem jest jest intensywny i bardzo aromatyczny. Polecam!
Wrapy z wołowiną i chilli (4 porcje)
Składniki:
- oliwa z oliwek do smażenia
- 200 g mielonej wołowiny
- 200 g mielonej wieprzowiny
- olej sezamowy do smażenia
- 2 ząbki czosnku,obrane i poszatkowane
- 5 cm kawałek świeżego imbiru,obrany i drobno poszatkowany
- 1-2 czerwone papryczki chilli, z usuniętymi ziarnami i poszatkowane
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- starta skórka z 1 limonki i sok z 1/3
- 3 dymki, poszatkowane tylko zielone części
- sól i mielony czarny pieprz
- 2 małe sałaty karbowane, podzielone na liście do podania (ja użyłam cykorii)
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 czerwonej papryczki chilli,cienko poszatkowanej
- mały pęczek liści kolendry,poszatkowane
- 1-2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą patelnię i dodaj odrobinę oliwy. Wymieszaj wołowinę z wieprzowiną, dopraw solą i pieprzem,ponownie dokładnie wymieszaj. Smaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni przez 5-7 min, aż stanie się chrupiące i będzie miało sypką konsystencję. Przesyp mięso na sitko, aby dobrze ociekło z tłuszczu (zachowa to jego chrupkość). Odstaw.
- Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem,ponownie rozgrzej ją na dużym ogniu i wlej łyżkę oleju sezamowego. Włóż czosnek,imbir,chilli, posyp szczyptą soli i cukrem, smaż ok. 2 min. Następnie dodaj mięso mielone i całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do mięsa sos rybny i smaż przez chwilę na większym ogniu. Wmieszaj skórkę z limonki i jej sok, wrzuć dymkę i smaż następne 30 s. Zdejmij z ognia.
- Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki dressingu.
- W celu podania, wyłóż na liście sałaty usmażone mięso i skrop dressingiem.
Dodaj komentarz