Jakiś czas temu na moim blogu odbył się konkurs z marką Electrolux, gdzie do wygrania były 2 piekarniki parowe PlusSteam EOA45555OX. Bardzo trudno było wybrać zwycięzcę, gdyż nadesłaliście mnóstwo zgłoszeń. Ostatecznie nagrody powędrowały do Izy i jej mamy, za przepis na dietetyczny chlebek bananowy bez cukru. Piękne zdjęcia, świetny przepis i kreatywny opis idealnie wpisały się w kampanię #BakeForSomeone, czyli dzielenia się radością pieczenia z innymi:)
W ramach drugiej części nagrody, publikuję dziś zwycięzką recepturę i piękne zdjęcia na moim blogu. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Chlebek bananowy bez cukru
(1 chlebek)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki oliwy
- 1 garść suszonej żurawiny
- 2 paski gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
- Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować.
- Dosypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao.
- Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać.
- Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać razem z żurawiną do ciasta.
- Piec ok. 30 min w 180 o C.
Smacznego!
English version
Sugar free banana bread
(1 loaf)
Ingredients:
- 3 ripe bananas, peeled and chopped
- 1 1/2 cup wholemeal flour
- 1 egg, lightly beaten
- 1 teaspoon baking soda
- 2 teaspoons of baking powder
- 3 teaspoons olive oil
- 1 handful of dried cranberries
- 25 g of dark chocolate, chopped
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon cocoa powder
Preparation:
- Combine egg and bananas in a bowl and mix with a hand blender.
- Add sifted flour, baking soda, baking powder, cinnamon and cocoa
- Add the olive oil and mix until combined.
- Next, mix in chocolate and cranberries and transfer to a baking pan.
- Bake in the preheated to 180 oC for 30 minutes.
Enjoy!
Zdjęcia i przepis są własnością Izy (Czarna wisienka)
piegusek says
wygląda obłędnie:) częstuję się 🙂
Karola says
Świętnie wygląda, chyba upiekę 🙂
Dzi says
🙂
Magda says
Świetny przepis. Mało kaloryczny, bez cukru i w dodatku tyle witamin. To lubię.
Ewa says
Od dawna myślę, żeby zacząć piec chleb tylko jakoś brak mi pomysłu… podziwiam osoby, które się tym zajmują.
Dzi says
Ja też się zbieram i zbieram:P
Kasia says
Wczoraj upieczony i jeszcze ciepły zjedzony. 🙂
Udostępniłam u siebie na blogu. Niech idzie w świat smakowity przepis. 🙂
Pozdrawiam serdecznie. :*
Dzi says
Super! 🙂
Justyna says
Mega apetyczny przepis,
Pozdrawiam.
Aga says
Pieczony już 2 razy i wpisany do zeszytu <3 obłęd!!
Paulina says
Zrobiłam i napewno powtórzę nie raz 🙂 tylko mój wyszedł ciemniejszy
Dzi says
🙂
Julia says
Wspaniały przepis, zaraz biegnę do kuchni! Chciałabym jedynie zapytać o wymiary keksówki, której Pani używa 🙂 Bądź, czy można ją zastąpić tortownicą o średnicy 18 cm?
Dzi says
26,8 x 15,5 cm; wysokość – 7 cm., radzę jednak nie zamieniać na tortownicę gdyż wtedy może upiec się nierówmoniernie.
Ola says
Super przepis! Bardzo cieszy mnie brak cukru i jakichkolwiek substancji słodzących. Upiekłam chlebek w szklanej formie, piekłam koło 50 minut (z góry już zaczynał się za mocno przypiekać), jednak w środku wciąż jest surowy, albo baaardzo wilgotny (znacznie bardziej niż na Twoich zdjęciach). Czy to kwestia szklanej formy? Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki, bo w smaku ciasto jest wyborne, na pewno je powtórzę.
Dzi says
Ten przepis jest własnością mojej czytelniczki https://www.czarnawisienka.pl/2015/03/chlebek-bananowy-bez-cukru-na-dzien.html. Może ona będzie potrawfiła pomóc:)