Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread

Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread

by Dzi 16 komentarzy

Share the post "Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread"

  • Facebook
  • Twitter
Jakiś czas temu na moim blogu odbył się konkurs z marką Electrolux, gdzie do wygrania były 2 piekarniki parowe PlusSteam EOA45555OX. Bardzo trudno było wybrać zwycięzcę, gdyż nadesłaliście mnóstwo zgłoszeń. Ostatecznie nagrody powędrowały do Izy i jej mamy, za przepis na dietetyczny chlebek bananowy bez cukru. Piękne zdjęcia, świetny przepis i kreatywny opis idealnie wpisały się w kampanię #BakeForSomeone, czyli dzielenia się radością pieczenia z innymi:)

W ramach drugiej części nagrody, publikuję dziś zwycięzką recepturę i piękne zdjęcia na moim blogu. Zapraszam!
Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread
Scroll down for recipe in English
Chlebek bananowy bez cukru
(1 chlebek)
Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 2 paski gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
  1. Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować.
  2. Dosypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao.
  3. Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać razem z żurawiną do ciasta.
  5. Piec ok. 30 min w 180 o C.

Smacznego!

Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread

English version

Sugar free banana bread

(1 loaf)

Ingredients:

  • 3 ripe bananas, peeled and chopped
  • 1 1/2 cup wholemeal flour
  • 1 egg, lightly beaten
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons of baking powder
  • 3 teaspoons olive oil
  • 1 handful of dried cranberries
  • 25 g of dark chocolate, chopped
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon cocoa powder

Preparation:

  1. Combine egg and bananas in a bowl and mix with a hand blender.
  2. Add sifted flour, baking soda, baking powder, cinnamon and cocoa
  3. Add the olive oil and mix until combined.
  4. Next, mix in chocolate and cranberries  and transfer to a baking pan.
  5. Bake in the preheated to 180 oC for 30 minutes.

Enjoy!

Zdjęcia i przepis są własnością Izy (Czarna wisienka)

Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread

Share the post "Chlebek bananowy bez cukru / Sugar free banana bread"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: banany, czekolada, deser, słodkości, wypieki, żurawina

« Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms
Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS! »

Comments

  1. piegusek says

    23 maja 2016 at 11:42

    wygląda obłędnie:) częstuję się 🙂

    Odpowiedz
  2. Karola says

    24 maja 2016 at 11:15

    Świętnie wygląda, chyba upiekę 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 maja 2016 at 11:20

      🙂

      Odpowiedz
  3. Magda says

    26 maja 2016 at 16:39

    Świetny przepis. Mało kaloryczny, bez cukru i w dodatku tyle witamin. To lubię.

    Odpowiedz
  4. Ewa says

    2 czerwca 2016 at 10:52

    Od dawna myślę, żeby zacząć piec chleb tylko jakoś brak mi pomysłu… podziwiam osoby, które się tym zajmują.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 czerwca 2016 at 10:56

      Ja też się zbieram i zbieram:P

      Odpowiedz
  5. Kasia says

    9 czerwca 2016 at 13:13

    Wczoraj upieczony i jeszcze ciepły zjedzony. 🙂
    Udostępniłam u siebie na blogu. Niech idzie w świat smakowity przepis. 🙂
    Pozdrawiam serdecznie. :*

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 czerwca 2016 at 13:29

      Super! 🙂

      Odpowiedz
  6. Justyna says

    12 lipca 2016 at 13:47

    Mega apetyczny przepis,

    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Aga says

    18 września 2016 at 12:36

    Pieczony już 2 razy i wpisany do zeszytu <3 obłęd!!

    Odpowiedz
  8. Paulina says

    15 lutego 2018 at 16:06

    Zrobiłam i napewno powtórzę nie raz 🙂 tylko mój wyszedł ciemniejszy

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 lutego 2018 at 16:20

      🙂

      Odpowiedz
  9. Julia says

    7 września 2018 at 08:56

    Wspaniały przepis, zaraz biegnę do kuchni! Chciałabym jedynie zapytać o wymiary keksówki, której Pani używa 🙂 Bądź, czy można ją zastąpić tortownicą o średnicy 18 cm?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 września 2018 at 09:41

      26,8 x 15,5 cm; wysokość – 7 cm., radzę jednak nie zamieniać na tortownicę gdyż wtedy może upiec się nierówmoniernie.

      Odpowiedz
  10. Ola says

    29 marca 2020 at 17:10

    Super przepis! Bardzo cieszy mnie brak cukru i jakichkolwiek substancji słodzących. Upiekłam chlebek w szklanej formie, piekłam koło 50 minut (z góry już zaczynał się za mocno przypiekać), jednak w środku wciąż jest surowy, albo baaardzo wilgotny (znacznie bardziej niż na Twoich zdjęciach). Czy to kwestia szklanej formy? Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki, bo w smaku ciasto jest wyborne, na pewno je powtórzę.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 marca 2020 at 17:13

      Ten przepis jest własnością mojej czytelniczki https://www.czarnawisienka.pl/2015/03/chlebek-bananowy-bez-cukru-na-dzien.html. Może ona będzie potrawfiła pomóc:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries

Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries

Tajska-zupa-z-lososiem-Thai-salmon-soup

Tajska zupa z łososiem / Thai salmon soup

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym / Pasta with shrimps in creamy sauce

Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym / Pasta with shrimp in creamy sauce

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter

Gołabki-w-sosie-pomidorowym-Stuffed-cabbage-rolls-with-tomato-sauce

Gołąbki w sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress