Jakiś czas temu na moim blogu odbył się konkurs z marką Electrolux, gdzie do wygrania były 2 piekarniki parowe PlusSteam EOA45555OX. Bardzo trudno było wybrać zwycięzcę, gdyż nadesłaliście mnóstwo zgłoszeń. Ostatecznie nagrody powędrowały do Izy i jej mamy, za przepis na dietetyczny chlebek bananowy bez cukru. Piękne zdjęcia, świetny przepis i kreatywny opis idealnie wpisały się w kampanię #BakeForSomeone, czyli dzielenia się radością pieczenia z innymi:)
W ramach drugiej części nagrody, publikuję dziś zwycięzką recepturę i piękne zdjęcia na moim blogu. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Chlebek bananowy bez cukru
(1 chlebek)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki oliwy
- 1 garść suszonej żurawiny
- 2 paski gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
- Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionymi bananami i zblenderować.
- Dosypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao.
- Dodać oliwę. wszystko dokładnie wymieszać.
- Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać razem z żurawiną do ciasta.
- Piec ok. 30 min w 180 o C.
Smacznego!
English version
Sugar free banana bread
(1 loaf)
Ingredients:
- 3 ripe bananas, peeled and chopped
- 1 1/2 cup wholemeal flour
- 1 egg, lightly beaten
- 1 teaspoon baking soda
- 2 teaspoons of baking powder
- 3 teaspoons olive oil
- 1 handful of dried cranberries
- 25 g of dark chocolate, chopped
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon cocoa powder
Preparation:
- Combine egg and bananas in a bowl and mix with a hand blender.
- Add sifted flour, baking soda, baking powder, cinnamon and cocoa
- Add the olive oil and mix until combined.
- Next, mix in chocolate and cranberries and transfer to a baking pan.
- Bake in the preheated to 180 oC for 30 minutes.
Enjoy!
Zdjęcia i przepis są własnością Izy (Czarna wisienka)
wygląda obłędnie:) częstuję się 🙂
Świętnie wygląda, chyba upiekę 🙂
🙂
Świetny przepis. Mało kaloryczny, bez cukru i w dodatku tyle witamin. To lubię.
Od dawna myślę, żeby zacząć piec chleb tylko jakoś brak mi pomysłu… podziwiam osoby, które się tym zajmują.
Ja też się zbieram i zbieram:P
Wczoraj upieczony i jeszcze ciepły zjedzony. 🙂
Udostępniłam u siebie na blogu. Niech idzie w świat smakowity przepis. 🙂
Pozdrawiam serdecznie. :*
Super! 🙂
Mega apetyczny przepis,
Pozdrawiam.
Pieczony już 2 razy i wpisany do zeszytu <3 obłęd!!
Zrobiłam i napewno powtórzę nie raz 🙂 tylko mój wyszedł ciemniejszy
🙂
Wspaniały przepis, zaraz biegnę do kuchni! Chciałabym jedynie zapytać o wymiary keksówki, której Pani używa 🙂 Bądź, czy można ją zastąpić tortownicą o średnicy 18 cm?
26,8 x 15,5 cm; wysokość – 7 cm., radzę jednak nie zamieniać na tortownicę gdyż wtedy może upiec się nierówmoniernie.
Super przepis! Bardzo cieszy mnie brak cukru i jakichkolwiek substancji słodzących. Upiekłam chlebek w szklanej formie, piekłam koło 50 minut (z góry już zaczynał się za mocno przypiekać), jednak w środku wciąż jest surowy, albo baaardzo wilgotny (znacznie bardziej niż na Twoich zdjęciach). Czy to kwestia szklanej formy? Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki, bo w smaku ciasto jest wyborne, na pewno je powtórzę.
Ten przepis jest własnością mojej czytelniczki https://www.czarnawisienka.pl/2015/03/chlebek-bananowy-bez-cukru-na-dzien.html. Może ona będzie potrawfiła pomóc:)