Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym

Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym"

  • Facebook
  • Twitter

Pyszne ciasto drożdżowe na każdą okazję. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i mam nadzieję,że zagości także na polskich stołach:). Sposób wykonania od podstaw jest dosyć czasochłonny, jednak w większości ze względu na konieczność wyrastania ciasta drożdżowego, dlatego rozłożyłam sobie wykonanie go na 2 dni. Warto się jednak pomęczyć, gdyż otrzymamy puszyste kawałki ciasta drożdżowego, otoczone w cynamonie i polane pysznym sosem karmelowym np. z tego przepisu. Rozpusta!

Monkey Bread (forma o śr. 26 cm na babkę z kominem)

Składniki na ciasto:

  • 70 g ( troszkę powyżej 1/4 szklanki) mleka w pokojowej temperaturze
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 207 g ( 1 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 70 g (5 łyżek) niesolonego masła, w temp. pokojowej
Składniki na masę do obtoczenia kawałków ciasta:
  • 121 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
  • 60 g ( 1/4 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sos karmelowy z tego przepisu

Przygotowanie:

Dzień wcześniej:

  1. W misce miksera wymieszaj drożdże z mlekiem i zostaw na 10 min.
  2. Dodaj przesianą mąkę,cukier,sól i jajka miksuj specjalną końcówką do ciast (hakiem) na średniej prędkości, do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i „okręci się” na haku. Może to potrwać ok. 20 min, a gdy ciasto będzie wciąż zbyt wilgotne dosypuj po odrobinie mąki,aż będzie miało odpowiednią konsystencję. Zdrapuj też od czasu do czasu ciasto z brzegów miski najlepiej silikonową łopatką.
  3. Gdy ciasto jest gotowe,zdejmij go z haka i umieść go ponownie na dnie miski miksera. Zacznij miksować na średnich obrotach i dodawaj po łyżce masło.Ważne jest,aby dodawać kolejną łyżkę masła po tym,jak poprzednia będzie już idealnie wmiksowana w masę.
  4. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu na 3 godziny,aż jego objętość się podwoi.
  5. Gdy jest wyrośnięte,wyjmij je na posypaną mąką powierzchnię i pognieć go chwilę aby usunąć wszelkie bąble z powietrzem. Ponownie natłuść miskę, umieść w niej ciasto i pozostaw w lodówce na minimum 6 godzin, najlepiej przez całą noc.
Następnego dnia:
  1. Wyjmij ciasto z lodówki i umieść na posypanej mąką powierzchni.
  2. Zacznij je rolować dłońmi, aż uzyskasz wałek o średnicy 1,5 cm. Będzie dosyć długi.
  3. Podziel wałek nożem na mniejsze kawałki o długości ok. 2 cm. Będzie ich sporo, więc najlepiej układać je w jednej warstwie na papierze do pieczenia aby uniknąć sklejania i przywierania.
  4. Ostrożnie przenieś kawałki ciasta razem z papierem do zamrażarki i pozostaw je tam na ok. 45 minut, aż będą porządnie zmrożone.
  5. W dużej misce, wymieszaj składniki do obtoczenia: śmietanę, cukier i cynamon.  Włóż do niej zmrożone kawałki ciasta, przykryj miskę i potrząśnij, aby wszystkie kawałki dokładnie pokryły się masą.
  6. Przełóż kawałki do natłuszczonej formy na babkę układając je w równomiernych warstwach. Przykryj ją ręcznikiem i pozostaw na kolejne 2 1/2 godziny do wyrośnięcia.
  7. Gdy ciasto jest wyrośnięte, przełóż je do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 25 min, ciasto powinno być ładnie zrumienione.
  8. Po wyjęciu z piekarnika zostaw je w formie jeszcze przez 10 min , następie wyjmij do ostygnięcia.
  9. Polej sosem karmelowym i gotowe.
Smacznego!

Share the post "Monkey Bread-cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania z sosem karmelowym"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, cynamon, sos karmelowy, słodkości, wypieki

« Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru
Wrapy z wołowiną i chilli Gordona Ramsaya »

Comments

  1. justi says

    12 września 2015 at 18:17

    dziś wypróbuję ten przepis. jestem ciekawa, dlaczego ciasto musi koniecznie leżeć 6 godzin w lodówce.nie da się tego trochę przyspieszyć? wiem, że w lodówce rośnie/fermentuje wolniej. może dałoby się potrzymać je krócej poza lodówką? o co konkretnie chodzi w tym leżakowaniu?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 września 2015 at 19:13

      Oczywiście, że nie musi. Ja zazwyczaj z lenistwa dzielę sobie pracę 😛 Wystarczy odstawić na 2 godziny w temp pokojowej i będzie ok.

      Odpowiedz
      • justi says

        12 września 2015 at 23:03

        a, to super 🙂 amerykańskie przepisy zalecają 8 godzin, więc trochę się zawahałam, że może ciasto musi dojrzeć w lodówce jak na ciabattę… moje podwoiło objętość w 20 minut, po ponownym zagnieceniu w lodówce szybko zrobiło to samo. nie czekam, piekę 🙂 dzięki za odpowiedź!

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kaczka-pieczona-z-ziemniakami-i-figami-Roasted-duck-with-potatoes-and-figs

Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-Carp-with-honey-orange-sauce

Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress