Pyszne ciasto drożdżowe na każdą okazję. Bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i mam nadzieję,że zagości także na polskich stołach:). Sposób wykonania od podstaw jest dosyć czasochłonny, jednak w większości ze względu na konieczność wyrastania ciasta drożdżowego, dlatego rozłożyłam sobie wykonanie go na 2 dni. Warto się jednak pomęczyć, gdyż otrzymamy puszyste kawałki ciasta drożdżowego, otoczone w cynamonie i polane pysznym sosem karmelowym np. z tego przepisu. Rozpusta!
Monkey Bread (forma o śr. 26 cm na babkę z kominem)
Składniki na ciasto:
- 70 g ( troszkę powyżej 1/4 szklanki) mleka w pokojowej temperaturze
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 207 g ( 1 1/3 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 70 g (5 łyżek) niesolonego masła, w temp. pokojowej
- 121 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
- 60 g ( 1/4 szklanki) cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Dzień wcześniej:
- W misce miksera wymieszaj drożdże z mlekiem i zostaw na 10 min.
- Dodaj przesianą mąkę,cukier,sól i jajka miksuj specjalną końcówką do ciast (hakiem) na średniej prędkości, do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i „okręci się” na haku. Może to potrwać ok. 20 min, a gdy ciasto będzie wciąż zbyt wilgotne dosypuj po odrobinie mąki,aż będzie miało odpowiednią konsystencję. Zdrapuj też od czasu do czasu ciasto z brzegów miski najlepiej silikonową łopatką.
- Gdy ciasto jest gotowe,zdejmij go z haka i umieść go ponownie na dnie miski miksera. Zacznij miksować na średnich obrotach i dodawaj po łyżce masło.Ważne jest,aby dodawać kolejną łyżkę masła po tym,jak poprzednia będzie już idealnie wmiksowana w masę.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu na 3 godziny,aż jego objętość się podwoi.
- Gdy jest wyrośnięte,wyjmij je na posypaną mąką powierzchnię i pognieć go chwilę aby usunąć wszelkie bąble z powietrzem. Ponownie natłuść miskę, umieść w niej ciasto i pozostaw w lodówce na minimum 6 godzin, najlepiej przez całą noc.
- Wyjmij ciasto z lodówki i umieść na posypanej mąką powierzchni.
- Zacznij je rolować dłońmi, aż uzyskasz wałek o średnicy 1,5 cm. Będzie dosyć długi.
- Podziel wałek nożem na mniejsze kawałki o długości ok. 2 cm. Będzie ich sporo, więc najlepiej układać je w jednej warstwie na papierze do pieczenia aby uniknąć sklejania i przywierania.
- Ostrożnie przenieś kawałki ciasta razem z papierem do zamrażarki i pozostaw je tam na ok. 45 minut, aż będą porządnie zmrożone.
- W dużej misce, wymieszaj składniki do obtoczenia: śmietanę, cukier i cynamon. Włóż do niej zmrożone kawałki ciasta, przykryj miskę i potrząśnij, aby wszystkie kawałki dokładnie pokryły się masą.
- Przełóż kawałki do natłuszczonej formy na babkę układając je w równomiernych warstwach. Przykryj ją ręcznikiem i pozostaw na kolejne 2 1/2 godziny do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto jest wyrośnięte, przełóż je do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 25 min, ciasto powinno być ładnie zrumienione.
- Po wyjęciu z piekarnika zostaw je w formie jeszcze przez 10 min , następie wyjmij do ostygnięcia.
- Polej sosem karmelowym i gotowe.
justi says
dziś wypróbuję ten przepis. jestem ciekawa, dlaczego ciasto musi koniecznie leżeć 6 godzin w lodówce.nie da się tego trochę przyspieszyć? wiem, że w lodówce rośnie/fermentuje wolniej. może dałoby się potrzymać je krócej poza lodówką? o co konkretnie chodzi w tym leżakowaniu?
Dzi says
Oczywiście, że nie musi. Ja zazwyczaj z lenistwa dzielę sobie pracę 😛 Wystarczy odstawić na 2 godziny w temp pokojowej i będzie ok.
justi says
a, to super 🙂 amerykańskie przepisy zalecają 8 godzin, więc trochę się zawahałam, że może ciasto musi dojrzeć w lodówce jak na ciabattę… moje podwoiło objętość w 20 minut, po ponownym zagnieceniu w lodówce szybko zrobiło to samo. nie czekam, piekę 🙂 dzięki za odpowiedź!