Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na sycącą zupę z kiełbasą, jarmużem i selerem, która świetnie sprawdzi się jako gorący posiłek w te chłodne dni. Można ją dowolnie urozmaicić, na przykład dodając marchewkę lub ziemniaki, ale jak dla mnie ta szybka wersja była pyszna:) A co najważniejsze, zupa ta jest łatwa i szybka w przygotowaniu, polecam!

Scroll down for recipe in English

Sycąca zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Sycąca zupa z kiełbasą i jarmużem

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 600 g kiełbasy. pokrojonej w kostkę
  • 250 g jarmużu, umytego, z usuniętymi grubszymi łodyżkami i posiekanego na mniejsze kawałki
  • 400 g selera, obranego, umytego, pokrojonego na pół i pokrojonego na cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 4,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki mleka 3,2 %
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na średnim ogniu postaw większy rondel, wrzuć kiełbasę i smaż do ładnego zarumienienia, przez 10 minut. Wyjmij kiełbasę z patelni i odstaw.
  2. Na tłuszczu po kiełbasie podsmaż do zeszklenia cebulę, zdrapując ewentualne resztki z dna patelni, po czym wsyp oregano i chilli i wymieszaj.
  3. Włóż ponownie kiełbasę, wlej bulion, wymieszaj, dodaj selera i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż seler troszkę zmięknie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Następnie wlej mleko i włóż jarmuż. Gotuj kolejne 20 minut, aż jarmuż zmięknie.
  5. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj zupę posypaną pietruszką.

Smacznego!

Sycąca zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

English version

Sausage nad kale soup

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 onion, chopped
  • 600 g sausage. chopped
  • 250 g kale, washed, stems removed and torn into bite sized pieces
  • 400 g celery root, peeled, washed, cut in half and then into thin slices
  • 1 tsp dried oregano
  • ½ tsp of red pepper flakes
  • 4.5 cups of chicken stock
  • 2 cups of milk
  • salt and  pepper to taste

Preparation:

  1. Place a large pot on medium-high heat, add the sausage and cook until golden brown, fot about 10 minutes. Remove the sausage from the pan and set aside.
  2. Leave a fat in the pan and add the onions. Saute until translucent, scraping up the fatty bits of browned sausage on the bottom of the pan. Add the oregano and red pepper flakes and stir.
  3. Add the sausage back in the pan and stir. Next pour in the chicken stock along with celery and bring to a boil, reduce down to a simmer. Taste and season with salt and pepper.
  4. Add in the milk and kale, taste and season as needed. Simmer on medium heat for another 20 minutes or until the kale is cooked but still a bright green.
  5. Serve topped with some parsley.

Enjoy!

Sycąca zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup

Share the post "Szybka zupa z kiełbasą i jarmużem / Sausage nad kale soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: chilli, jarmuż, kiełbasa, mięso, przystawka, seler, zupa

« Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries
Lane chrusty / Funnel cakes »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Klasyczna jajecznica / Scrambled eggs

Kurczak-pieczony-w-sosie-rabarbarowo-wisniowym-Roasted-chicken-with-rhubarb-and-cherry-sauce

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce

Odwrocony piernik z zurawina i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread

Sernik z pieczonym rabarbarem i kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake

Zupa-brokulowa-z-pieczarkami-Broccoli-and-mushroom-soup

Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress