Dziś przedstawiam propozycję na fajne koreczki z klopsikami i makaronem w kształcie kokardek od Lubelli podane z bazylią i ulubionym sosem pomidorowym do maczania. Łatwe, szybkie i przyjemne, a podane na ciepło nasycą naszych gości, czy to na imprezie sylwestrowej, czy karnawałowej. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Koreczki z klopsikami i makaronem
(45 koreczków)
Składniki:
- 45 sztuk kokardek Lubelli, ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- oliwa z oliwek lub olej roślinny
- 450 g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli, bardzo drobno posiekanej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kosteczkę
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego
- 45 liści bazylii
- 2 szklanki sosu pomidorowego, ze sklepu lub zrobionego w domu
Przygotowanie:
- W małej misce wymieszać ugotowany makaron z odrobiną oleju i odstaw.
- Rozgrzej odrobinę oleju w średniej patelni, włóż paprykę i smaż do miękkości, przez około 2-3 minuty.
- W większej misce wymieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, paprykę, paprykę, czosnek i jajko. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku u uformuj z niej klopsiki o średnicy około 2 cm.
- W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju, włóż klopsiki i smaż, często obracając, aż przestaną być surowe w środku, przez 6 do 7 minut. Nie smaż wszystkich naraz, jeżeli podsmażysz je w partiach to będą ładnie zarumienione.
- Na wykałaczki nadziej po klopsiku, kokardce i bazylii i podawaj z ciepłym sosem pomidorowym.
Smacznego!
English version
Meatball pasta canapes
(45 canapes)
Ingredients:
- 45 pasta pieces, cooked according to package directions
- olive oil
- 450 g mięsa mielonego
- 1/2 onion, finely chopped
- 1/2 cup bread crumbs
- 1 red bell pepper, finely chopped
- 1 egg
- salt and pepper
- 1 clove garlic, minced
- 45 basil leaves
- 2 cups marinara sauce, store bought or homemade
Preparation:
- In a small bowl mix cooked pasta with 1 tsp of oil and set aside.
- Heat medium pan over medium heat, add some oil and bell pepper and cook until soft, for about 2-3 minutes.
- Combine ground meat, onion, bread crumbs, bell pepper, egg and garlic in a bowl, Season to taste with salt and pepper and roll into 2 cm balls.
- In a big pan over medium-high heat, cook meatballs in 2 tbsp oil, turning frequently, until cooked through and browned all over, 6 to 7 min.
- Thread a piece of pasta, a basil leaf and a meatball on each pick. Serve with warm marinara sauce.
Enjoy!
Paula says
wygląda apetycznie