Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Makarony / Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes

Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes

by Dzi 1 Comment

Share the post "Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Dziś przedstawiam propozycję na fajne koreczki z klopsikami i makaronem w kształcie kokardek od Lubelli podane z bazylią i ulubionym sosem pomidorowym do maczania. Łatwe, szybkie i przyjemne, a podane na ciepło nasycą naszych gości, czy to na imprezie sylwestrowej, czy karnawałowej. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes

Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapesKoreczki z klopsikami i makaronem

(45 koreczków)

Składniki:

  • 45 sztuk kokardek Lubelli, ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny
  • 450 g mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli, bardzo drobno posiekanej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego
  • 45 liści bazylii
  • 2 szklanki sosu pomidorowego, ze sklepu lub zrobionego w domu

Przygotowanie:

  1. W małej misce wymieszać ugotowany makaron z odrobiną oleju i odstaw.
  2. Rozgrzej odrobinę oleju w średniej patelni, włóż paprykę i smaż do miękkości, przez około 2-3 minuty.
  3. W większej misce wymieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, paprykę, paprykę, czosnek i jajko. Dopraw masę solą i pieprzem do smaku u uformuj z niej klopsiki o średnicy około 2 cm.
  4. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju, włóż klopsiki i smaż, często obracając, aż przestaną być surowe w środku, przez 6 do 7 minut. Nie smaż wszystkich naraz, jeżeli podsmażysz je w partiach to będą ładnie zarumienione.
  5. Na wykałaczki nadziej po klopsiku, kokardce i bazylii i podawaj z ciepłym sosem pomidorowym.

Smacznego!

Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes

English version

Meatball pasta canapes

(45 canapes)

Ingredients:

  • 45 pasta pieces, cooked according to package directions
  •  olive oil
  • 450 g mięsa mielonego
  • 1/2 onion, finely chopped
  • 1/2 cup  bread crumbs
  • 1 red bell pepper, finely chopped
  • 1 egg
  • salt and pepper
  • 1 clove garlic, minced
  • 45 basil leaves
  • 2 cups marinara sauce, store bought or homemade

Preparation:

  1. In a small bowl mix cooked pasta with 1 tsp of oil and set aside.
  2. Heat medium pan over medium heat, add some oil and bell pepper and cook until soft, for about 2-3 minutes.
  3. Combine ground meat, onion, bread crumbs, bell pepper, egg and garlic in a bowl, Season to taste with salt and pepper and roll into 2 cm balls.
  4. In a big pan over medium-high heat, cook meatballs in 2 tbsp oil, turning frequently, until cooked through and browned all over, 6 to 7 min.
  5. Thread a piece of pasta, a basil leaf and a meatball on each pick. Serve with warm marinara sauce.

Enjoy!

Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes

Share the post "Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Makarony, Mięsa, Przystawki Tagged With: makaron, mięso, papryka, pomidory, przystawka, sylwester, zioła

« Kalerosse™ w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes
Najpopularniejsze przepisy w 2016 roku »

Comments

  1. Paula says

    2 stycznia 2017 at 13:55

    wygląda apetycznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Translate

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Więcej...Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes

Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami / Eggs baked with spinach and tomatoes

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Łosoś z sosem z mango / Roasted salmon with mango sauce

Puree-ziemniaczane-z-czosnkiem-i-ziolami-Garlic-herb-potato-puree

Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Placuszki jogurtowe z jagodami / Yogurt blueberry pancakes

Najlepsze ciasto kruche na tarty słodkie oraz słone Michela Rouxa

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2019 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress