Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter

by Dzi 1 Comment

Share the post "Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

W końcu zaczął się sezon na szparagi, korzystajmy więc póki można! 🙂 Kiedyś nie byłam ich wielką fanką i nie rozumiałam tego szumu wokół nich, ale od jakiegoś czasu mogłabym je jeść codziennie. Dziś proponuję je z łatwym do wykonania jajkiem w koszulce i palonym masłem z szałwią, posypane parmezanem, które podane z chrupiącym chlebkiem tworzą doskonały pomysł na szybkie i łatwe śniadanie. Polecam!

Scroll down for English

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 900 g zielonych szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 4 łyżki masła
  • 6-7 liści szałwii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól, pieprz do smaku

Preparation:

  1. W większym rondlu doprowadź do wrzenia wodę wymieszaną z cukrem i solą, włóż szparagi i gotuj przez 10-12 minut lub do miękkości. Wyjmij łyżką je cedzakową i rozłóż na 4 talerzach.
  2. W międzyczasie w małej patelni rozpuść masło, dodaj szałwię i podgrzewaj aż masło lekko zbrązowieje a szałwia stanie się chrupiąca. Zdejmij z ognia i odstaw.
  3. Doprowadź wodę po gotowaniu szparagów do bardzo delikatnego wrzenia i dodaj ocet. Następnie wbijaj ostrożnie po jednym jajku do małej miseczki lub filiżanki i delikatnie zsuń każde do wody. Gotuj przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko wciąż będzie płynne. Sprawdzaj co jakiś czas czy nie przywarły do dna garnka. Ugotowane jajka przełóż łyżką cedzakową na talerze ze szparagami.
  4. Polej talerze masłem, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne, posyp parmezanem i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter

English version

Asparagus with poached egg and brown butter

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs
  • 900 g green asparagus, trimmed
  • 4 tbsp Parmesan cheese
  • 4 tbsp butter
  • 6-7  sage leaves
  • 1 tsp of sugar
  • 1 tsp salt
  • 1 tbsp white wine vinegar
  • salt, pepper to taste

Preparation:

  1. Boil the asparagus in a large pot of water with sugar and salt for 10-12 minutes or until tender. Take out with slotted spoon nad place on the plates.
  2. Meanwhile in a little pan melt the butter with the sage and cook until lightly browned. Set aside.
  3. Bring asparagus water  to a slow simmer and add vinegar. Crack eggs, one at a time, into a small bowl or teacup and slide them into the water. Poach for 2-3 minutes until the whites are set and the yolks are still runny in the middle. With a slotted spoon carefully remove each one and place over the asparagus.
  4. Top with the melted butter, add salt and pepper as you like, and sprinkle with parmesan cheese.

Enjoy!

Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter

Share the post "Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem / Asparagus with poached egg and brown butter"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: jajka, parmezan, ser, śniadanie, szparagi, zioła

« Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup
Warsztaty kulinarne “Mój Ulubiony – na słodko i słono” »

Trackbacks

  1. Idealne jajka w koszulce / Poached eggs - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    22 lipca 2020 o 17:20

    […] Jajka w koszulce zazwyczaj kojarzyły mi się z restauracjami i programami kulinarnymi. Z wypiekami na twarzy oglądałam zmagania uczestników, którzy za zadanie mieli przygotować idealne jajko w koszulce i przyznam, że nie wyglądało to na łatwe zadanie. Któregoś pięknego dnia postanowiłam zmierzyć się z tematem. Obejrzałam kilka tutoriali i próbowałam wbijać jajka w tą gotującą się wodę, próbowałam tworzyć wiry i mieszać kiedy trzeba, ale zazwyczaj kończyło się to porażką. Jajka były smaczne, jednak nie wyglądały ja te z programów kulinarnych. Natknęłam się jednak na przepis na idealne jajka w koszulce Gordona Ramsaya, a moje doświadczenia z jego przepisami wspominam bardzo pozytywnie. Na początku delikatnie mieszamy lekko wrzącą wodę i później w miarę potrzeby pomagamy się jajku uformować i tyle, od tamtej pory robię je właśnie w jego sposób. Tak przygotowane jajka idealnie wręcz nadają się na tosty z awokado lub na szparagi:) […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜 ⏩ Link Kurczak Kung Pao / Kung Pao Chicken 🍜
⏩ Link w BIO ⏪
🥢🥢🥢🥢🥢
Dziś zapraszam na bloga po przepis na pysznego kurczaka w stylu azjatyckim z chrupiącą cukinią, papryką i prażonymi orzechami – pyszności. Polecam!🍜 #obiad #dinner #comfortfood #noodles #mięso #meat #kurczak #chicken #chinese #zucchini #cukinia #spicy #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc cza Rok 2019 już się skończył, nadszedł więc czas podsumowań. Na blogu przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów w 2019 r. Zapraszam po inspirację!🍗🥘🍝
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #podsumowanie #sweets #deser #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świą Dziś na blogu zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów. Zapraszam po inspirację!🎄👌
⏩ Link w BIO ⏪

#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #duck#foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken🍗
⏩Link w BIO⏪
🍊🍊🍊
Dziś zapraszam na bloga po przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty.👌🍗
#obiad #dinner #comfortfood #bake #mięso #meat #kurczak #chicken #pomarańcze #orange #christmas #święta #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z Inką – relacja

Gołabki-w-sosie-pomidorowym-Stuffed-cabbage-rolls-with-tomato-sauce

Gołąbki w sosie pomidorowym / Stuffed cabbage rolls with tomato sauce

Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia

Pikantne kotlety schabowe z chutneyem jabłkowym / Spicy pork chops with apple chutney

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress