Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake

Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake

by Dzi 16 komentarzy

Share the post "Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake"

  • Facebook
  • X

Przedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik!  Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na przemian z masą serową z wanilią, dzięki czemu powstaje charakterystyczny wzór. U mnie, jak widać na zdjęciach, paski są delikatne i następnym razem zrobię bardziej wyraziste. Tak czy inaczej, jest pyszny. Nie za słodki i stosunkowo łatwy w przygotowaniu:) Polecam!

Przepis pochodzi z bloga Słodkie fantazje

Scroll down for recipe in English

sernik1

Sernik marmurkowy z Nutellą

(12 porcji, tortownica o śr. 21 cm)

Składniki na spód:

  • 120 g ciasteczek digestive lub herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 300 g Nutelli

Składniki na polewę:

  • 100 g Nutelli
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o  średnicy 21 cm.
  2. Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy.
  3. W misce miksera ubij jajka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy, po czym wmieszaj twaróg wraz z mascarpone i budyniem. Miksuj, aż masa stanie się jednolita bez grudek.
  4. Teraz podziel masę na 2 części, do jednej, większej części wmieszaj ekstrakt waniliowy, do drugiej, mniejszej Nutellę. Masę serową wykładaj na spód na przemian po kilka łyżek jasnej masy i kilka ciemnej zaczynając od środka formy  (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra.
  5. Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
  6. W celu przygotowania polewy, podgrzej nutellę ze śmietanką w mikrofalówce przez 20 s, intensywnie wymieszaj i wyłóż na ostudzony sernik.

Smacznego!

sernik2

Recipe in English

Nutella zebra cheesecake

(12 servings, 21 cm baking pan)

Ingredients for the base:

  • 120g digestive biscuits
  • 3 tablespoons cocoa
  • 100 g of butter, softened

Ingredients for the cheesecake:

  • 800 g of cream cheese
  • 5 eggs
  • ½ cup powdered sugar (or more, according to taste preferences)
  • 200 g mascarpone cheese
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 tablespoons vanilla pudding
  • 300 g Nutella

Ingredients for the glaze:

  • 100 g Nutella
  • 50 ml of duble cream

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC, line the bottom of baking pan with baking paper.
  2. Grind the biscuits and mix crumbs soft butter and cocoa. Press firmly and evenly into the prepared pan.
  3. In the bowl of a stand mixer beat eggs with sugar, until light and fluffy, next stir in cream cheese, mascarpone and pudding. Mix until combined without lumps.
  4. Divide batter into 2 equal portions, in one half stir in vanilla extract, the second with Nutella. Using a spoon scoop a few spoons of uncoloured batter into center of the greased cake pan. Then, scoop some of nutella batter onto the center of the batter you just scooped into the pan. Repeat until you have finished the batter.
  5. Place the cheesecake in the preheated oven and bake for 60 minutes. Turn off the oven and leave the cheesecake inside to cool. When cold, chill  overnight in the refrigerator.
  6. To prepare the topping, heat the nutella and cream in the microwave for 20 seconds, stir and pour over the cheesecake.

Enjoy!

sernik3

Share the post "Sernik marmurkowy z Nutellą / Nutella zebra cheesecake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, nutella, ser, sernik, święta, Wielkanoc

« Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry
Makaron z kurczakiem, grzybami i papryką / Chicken, mushroom and pepper pasta »

Comments

  1. Kasia says

    3 kwietnia 2015 at 10:44

    Jadę po składniki, myslę że bedzie pyszzny no i szybki:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 kwietnia 2015 at 10:53

      Ja właśnie robię 3 raz:P

      Odpowiedz
  2. Monday says

    3 kwietnia 2015 at 11:53

    Wygląda świetnie. Faktycznie nie jest za słodki? Nutella wydaje się słodka przecież. Chyba się odważę i spróbuje, najwyżej teściowa skrytykuje przy świątecznym stole, że co to za odstępowanie od tradycji hehe 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 kwietnia 2015 at 11:57

      Zapewniam, że nie jest:) Ja też do teściów zabieram:)

      Odpowiedz
  3. alina says

    4 kwietnia 2015 at 16:17

    Mmmm ciasto z nutella musi być pyszne 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 kwietnia 2015 at 19:40

      I jest:)

      Odpowiedz
  4. Marigo says

    6 kwietnia 2015 at 16:47

    Wyszedł pyszny!!! Tylko co z moją dietą??? Ratunku

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 kwietnia 2015 at 17:14

      Oj tam, oj tam:) Raz na jakiś czas porcja słodkości nie zaszkodzi:)

      Odpowiedz
  5. Andrzej says

    8 kwietnia 2015 at 19:03

    Paski faktycznie, bardzo delikatne, chyba musiałabyś dawać więcej jasnej masy a niej ciemnej, wtedy były by bardziej widoczne. Lubię takie nie za słodkie wypieki i aż się dziwię, że Nutella w takim przepisie gości 🙂 W weekend chętnie wypróbuję bo w tym roku w święta jedzonko byłem z umiarem, więc nie mam jadłowstrętu 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 kwietnia 2015 at 19:10

      Tak, za drugim i trzecim podejściem paski były już bardziej widoczne-kwestia praktyki:)

      Odpowiedz
  6. Adrian says

    13 kwietnia 2015 at 10:58

    Po prostu boskie, przed chwilą przetestowałem po dużym wylobbowaniu u mojej żony. Jest naprawdę Super. Fakt faktem że ja uwielbiam nutellę :] i dlatego dla mnie jest po prostu taki dobry.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 kwietnia 2015 at 11:39

      Cieszę się, ze smakował. U mnie też wszyscy byli zachwyceni:P

      Odpowiedz
  7. arbiter8 says

    15 kwietnia 2015 at 22:23

    Bomba kaloryczna ale za to pyszna warta grzechu mniam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 kwietnia 2015 at 08:10

      Oj warta:)

      Odpowiedz
  8. joka says

    17 kwietnia 2016 at 13:16

    A mi nie smakuje Sernik z Nutellą, dziwny, wole tradycyjny smak sernika bez dodatków typu nutella czy mleczna czekolada bądź kakao.

    Nutella odpowiada mi tylko w formie wyjadania łyżką ze słoika – połączona z czymkolwiek nie dla mnie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 kwietnia 2016 at 13:18

      A ja mogłabym ją dodawać do każdgo deseru! Zaraz np. posmaruję sobie nim ciasto drożdżowe….:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Odchudzone mini lasagne

Slodki-sos-jagodowy-Sweet-blueberry-sauce

Słodki sos jagodowy / Sweet blueberry sauce

Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym / Crullers with rum glaze

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring

Kaczka-pieczona-z-ziemniakami-i-figami-Roasted-duck-with-potatoes-and-figs

Kaczka pieczona z ziemniakami i figami / Roasted duck with potatoes and figs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress