Przedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na przemian z masą serową z wanilią, dzięki czemu powstaje charakterystyczny wzór. U mnie, jak widać na zdjęciach, paski są delikatne i następnym razem zrobię bardziej wyraziste. Tak czy inaczej, jest pyszny. Nie za słodki i stosunkowo łatwy w przygotowaniu:) Polecam!
Przepis pochodzi z bloga Słodkie fantazje
Scroll down for recipe in English
Sernik marmurkowy z Nutellą
(12 porcji, tortownica o śr. 21 cm)
Składniki na spód:
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru pudru (lub więcej, wg upodobań smakowych)
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 300 g Nutelli
Składniki na polewę:
- 100 g Nutelli
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 21 cm.
- Ciasteczka rozdrobnij blenderze, dodaj miękkie masło, kakao i zmiksuj do połączenia składników. Wyłóż masą spód tortownicy.
- W misce miksera ubij jajka z cukrem pudrem, do uzyskania jasnej masy, po czym wmieszaj twaróg wraz z mascarpone i budyniem. Miksuj, aż masa stanie się jednolita bez grudek.
- Teraz podziel masę na 2 części, do jednej, większej części wmieszaj ekstrakt waniliowy, do drugiej, mniejszej Nutellę. Masę serową wykładaj na spód na przemian po kilka łyżek jasnej masy i kilka ciemnej zaczynając od środka formy (im więcej łyżek na raz tym grubsze wyjdą paski). Ciasto rozleje się na boki i wyjdzie piękna zebra.
- Włóż sernik do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
- W celu przygotowania polewy, podgrzej nutellę ze śmietanką w mikrofalówce przez 20 s, intensywnie wymieszaj i wyłóż na ostudzony sernik.
Smacznego!
Recipe in English
Nutella zebra cheesecake
(12 servings, 21 cm baking pan)
Ingredients for the base:
- 120g digestive biscuits
- 3 tablespoons cocoa
- 100 g of butter, softened
Ingredients for the cheesecake:
- 800 g of cream cheese
- 5 eggs
- ½ cup powdered sugar (or more, according to taste preferences)
- 200 g mascarpone cheese
- 1 teaspoon vanilla extract
- 2 tablespoons vanilla pudding
- 300 g Nutella
Ingredients for the glaze:
- 100 g Nutella
- 50 ml of duble cream
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC, line the bottom of baking pan with baking paper.
- Grind the biscuits and mix crumbs soft butter and cocoa. Press firmly and evenly into the prepared pan.
- In the bowl of a stand mixer beat eggs with sugar, until light and fluffy, next stir in cream cheese, mascarpone and pudding. Mix until combined without lumps.
- Divide batter into 2 equal portions, in one half stir in vanilla extract, the second with Nutella. Using a spoon scoop a few spoons of uncoloured batter into center of the greased cake pan. Then, scoop some of nutella batter onto the center of the batter you just scooped into the pan. Repeat until you have finished the batter.
- Place the cheesecake in the preheated oven and bake for 60 minutes. Turn off the oven and leave the cheesecake inside to cool. When cold, chill overnight in the refrigerator.
- To prepare the topping, heat the nutella and cream in the microwave for 20 seconds, stir and pour over the cheesecake.
Enjoy!
Kasia says
Jadę po składniki, myslę że bedzie pyszzny no i szybki:)
Dzi says
Ja właśnie robię 3 raz:P
Monday says
Wygląda świetnie. Faktycznie nie jest za słodki? Nutella wydaje się słodka przecież. Chyba się odważę i spróbuje, najwyżej teściowa skrytykuje przy świątecznym stole, że co to za odstępowanie od tradycji hehe 🙂
Dzi says
Zapewniam, że nie jest:) Ja też do teściów zabieram:)
alina says
Mmmm ciasto z nutella musi być pyszne 🙂
Dzi says
I jest:)
Marigo says
Wyszedł pyszny!!! Tylko co z moją dietą??? Ratunku
Dzi says
Oj tam, oj tam:) Raz na jakiś czas porcja słodkości nie zaszkodzi:)
Andrzej says
Paski faktycznie, bardzo delikatne, chyba musiałabyś dawać więcej jasnej masy a niej ciemnej, wtedy były by bardziej widoczne. Lubię takie nie za słodkie wypieki i aż się dziwię, że Nutella w takim przepisie gości 🙂 W weekend chętnie wypróbuję bo w tym roku w święta jedzonko byłem z umiarem, więc nie mam jadłowstrętu 🙂
Dzi says
Tak, za drugim i trzecim podejściem paski były już bardziej widoczne-kwestia praktyki:)
Adrian says
Po prostu boskie, przed chwilą przetestowałem po dużym wylobbowaniu u mojej żony. Jest naprawdę Super. Fakt faktem że ja uwielbiam nutellę :] i dlatego dla mnie jest po prostu taki dobry.
Dzi says
Cieszę się, ze smakował. U mnie też wszyscy byli zachwyceni:P
arbiter8 says
Bomba kaloryczna ale za to pyszna warta grzechu mniam
Dzi says
Oj warta:)
joka says
A mi nie smakuje Sernik z Nutellą, dziwny, wole tradycyjny smak sernika bez dodatków typu nutella czy mleczna czekolada bądź kakao.
Nutella odpowiada mi tylko w formie wyjadania łyżką ze słoika – połączona z czymkolwiek nie dla mnie.
Dzi says
A ja mogłabym ją dodawać do każdgo deseru! Zaraz np. posmaruję sobie nim ciasto drożdżowe….:)