Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms

Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam przepis na doskonały obiad, który praktycznie robi się sam. Soczysty kurczak, pieczony w piekarniku  z papryką i pieczarkami, wraz z przepysznym sosem z pomidorów i słodkiego, czerwonego wina. Świetny pomysł na weekendowy, leniwy obiad, jak i na kolację w pracowitym tygodniu. Podałam je z opiekanymi ziemniaczkami i zasmażaną botwinką. Polecam!

Scroll down for recipe in English

kurczak

Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 udka kurczaka ze skórą
  • sól, pieprz
  • olej roślinny np. rzepakowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w plastry
  • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w plastry
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w plastry
  • 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 szczypta mielonego cynamonu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 ml słodkiego czerwonego wina (np. Porto)
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem i odłóż na 10 minut.
  2. Rozgrzej na średnim ogniu olej w szerokiej i głębokiej patelni (przystosowanej do zapiekania w piekarniku) i włóż kurczaka. Smaż przez kilka minut z każdej strony, tylko do momentu ładnego zarumienienia. Przełóż kurczaka na talerz i odstaw.
  3. Do tej samej patelni włóż cebulę, pieczarki, paprykę i pomidory, po czym duś przez około 1-2 minuty. Dodaj czosnek, cynamon i ziele angielskie, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  4. Włóż ponownie udka do patelni i wlej wino. Gotuj przez  10 minut, włóż liść laurowy i przykryj patelnię pokrywką. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku (polecam zakup bo bardzo ułatwia pracę w kuchni :)), przełóż danie do naczynia żaroodpornego i przykryj je folią aluminiową.
  5. Włóż do piekarnika i piecz około 40 minut, aż kurczak będzie upieczony, a mięso będzie odchodziło od kości. Wyjmij patelnię z piekarnika i przełóż kurczaka do naczynia do serwowania, a patelnię umieść na dużym ogniu i gotuj, aż sos ładnie zgęstnieje. Następnie wyjmij i wyrzuć liść laurowy, dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  6. Podawaj kurczaka polanego sosem wraz z papryką i pieczarkami i z np.ziemniaczkami.

Polecam!

kurczak

kurczak

English version

Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 chicken legs, skin on
  • salt,  pepper
  • vegetable oil
  • 1 onion, finely chopped
  • 250 g of mushrooms, cut in 4 or 6
  • 1/2 green bell pepper, cut in thin stripes
  • 1/2 yellow bell pepper, cut in thin stripes
  • 1/2 red bell pepper, cut in thin stripes
  • 1 pinch of ground allspice
  • 1 pinch of ground cinnamon
  • 2 cloves of garlic, finely chopped
  • 250 ml of sweet red wine (eg Port)
  • 2 large tomatoes, cut in cubes
  • 1 bay leaf
  • 2 tbsp of finely chopped flat-leaf parsley

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180°C. Season the chicken with salt and pepper on all sides and leave aside for 10 minutes.
  2. In a wide pot (appropriate for the oven too) warm the oil in medium-high heat and sauté the chicken until it gets coloured on all sides. Transfer the chicken with a slotted spoon on a plate.
  3. Add in the pot the onion, the mushrooms, the peppers and the tomatoes and sauté for about 1-2 minutes. Add the garlic, the cinnamon and the allspice, stir and lightly season with salt and pepper.
  4. Transfer the chicken legs back to the pot and pour over with the wine. Cook for 10 minutes add the bay leaf and cover with the lid.
  5. Transfer the pot into the oven and cook for about 40 minutes. When the chicken legs are cooked transfer them with a slotted spoon on a serving platter. Place the pot over high heat and cook until the sauce thicken. In the end discard the bay leaf, add the parsley and stir. Season to taste if necessary.
  6. Serve the chicken on the platter pouring over with the sauce.

Enjoy!

kurczakHere is the original recipe

Share the post "Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: czerwone wino, grzyby, kurczak, mięso, obiad, papryka, pieczarki, porto, udka z kurczaka, wino

« Koszyczki z mini omletów z owocami / Mini dutch baby berry baskets
Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel »

Comments

  1. Asia3city says

    27 lipca 2014 at 22:14

    Wygląda apetycznie, ale zaintrygował mnie cynamon do którego mam awersję od przedszkola. Muszę się przełamać 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 lipca 2014 at 09:44

      Bardzo przyjemnie komponuje się w tym sosie 🙂

      Odpowiedz
  2. Automator says

    28 lipca 2014 at 08:37

    Już jestem głodny, a dopiero co wstałem. Na pewno smaczny kurczak wyjdzie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 lipca 2014 at 09:44

      Polecam! 🙂

      Odpowiedz
  3. Marek Masalski says

    29 lipca 2014 at 13:20

    Cynamom daje charakterystyczny posmak i wydaje mi się, że będzie pasował do tego dania. Myślisz, że jakieś inne mięso by pasowało do tego przepisu? Tak żeby nie obierać tych kości 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 lipca 2014 at 13:23

      Jakbym swojego połówka słyszała 😛 Myślę, że piersi też dadzą radę, tylko należy pamiętać, że krócej się pieką 🙂 Warto eksperymentować.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    23 października 2018 o 09:27

    […] generalnie robi się sam w piekarniku. Jeżeli lubisz udka w sosie, polecam także moje udka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym lub w sosie satay. Wszystkie obłędne, […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze

Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad

Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress