Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken

Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken"

  • Facebook
  • Twitter

Bardzo polubiłam kuchnię indyjską za łatwość i szybkość przygotowania potraw, a w szczególności za wyraźny i trochę tajemniczy smak podkręcony dalekowschodnimi przyprawami. Dziś proponuje delikatnego kurczaka w kremowym sosie z orzechami nerkowca, papryką i groszkiem. Potrawę robi się bardzo szybko, więc jest idealna propozycją na szybki obiad w tzw. tygodniu. Polecam!

Scroll down for English

Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2,5 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 1/ 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • pół szklanki orzechów nerkowca, plus troszkę do posypania
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 450 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 dymki, posiekane
  • liście kolendry, do podania
  • sól i pieprz
  • ryż do podania

Przygotowanie:

  1. Do pojemnika blendera włóż cebulę i zmiksuj, aż powstanie z niej pasta, około 45 sekund.
  2. Następnie dodaj do niej czosnek, wszystkie składniki do orzechów nerkowca włącznie i szczyptę soli. Miksuj, aż całość zmieni się w aromatyczny sos.
  3. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, przełóż zmiksowany sos z blendera i smaż przez minutę.
  4. Następnie włóż kurczaka, paprykę i połowę dymki. Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu, aż kurczak będzie już usmażony, około 10 minut. Dodaj groszek i gotuj całość jeszcze przez minutę lub dwie.
  5. Podawaj kurczaka z ryżem, posypane kolendrą, resztą dymki i orzechami nerkowca .

Smacznego!

English version

Creamy Indian Cashew Chicken

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 white onion, quartered
  • 4 cloves garlic
  • 2,5 cm piece fresh ginger root, roughly chopped
  • 2 tbsp tomato paste
  • 1 1/2 tbsp  garam masala
  • 2 tbsp  fresh lemon juice
  • 1/4 cup yogurt
  • 1/2 tsp cinnamon
  • 1 tsp chili powder
  • 1/2 cup cashews, plus more for garnish
  • 2 tbsp canola oil
  • 450 g chicken breast or thighs, cut into a small cubes
  • 1 red bell pepper, diced
  • 1 cup frozen peas
  • 2 scallions, finely sliced
  • cilantro leaves, for garnish
  • salt and pepper
  • cooked brown rice for serving

Preparation:

  1. In a food processor, add the quartered onion and pulse until you have a paste, around 45 seconds or so.
  2. To the processor, add the garlic,through the cashews, plus a pinch of salt. Pulse the processor  until you get a nice saucey-ness.
  3. Heat the oil in a large sauté pan over medium. Add the cashew sauce and cook for about a minute.
  4. Add the chicken, red bells and half the scallions. Cover and cook on medium-low until the chicken is cooked through, about 10 minutes. Add the peas and cook another minute or two, until they pop in color.
  5. Serve over the cooked rice and garnish with cilantro, remaining scallions and cashews.
Enjoy!

Share the post "Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: groszek, kuchnia indyjska, mięso, obiad, orzechy, orzechy nerkowca, piersi z kurczaka, ryż, udka

« Ciasteczka dyniowe z nadzieniem z toffi / Toffee stuffed pumpkin cookies
Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup »

Comments

  1. Róża says

    5 sierpnia 2016 at 08:17

    Dzień dobry, przepis wydaje się być fajny tylo połowa sładników nie jest opisana w przygotowaniu, ani po angielsku ani po polsku.
    Imbir, koncentrat pomidorowy, masala, sok z cytryny, jogurt, cynamon, chilli???

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 sierpnia 2016 at 09:59

      W pkt 2 przygotowania do pojemnika blendera dodajemy wszystkie składniki podane w kolejności od czosnku do orzechów.

      Odpowiedz
      • Wojtas says

        14 października 2016 at 11:38

        Blendować cebulę 45 minut?

        Odpowiedz
        • Dzi says

          14 października 2016 at 12:03

          Już poprawiłam, oczywiście chodziło o sekundy:P

          Odpowiedz
  2. Renata says

    1 lutego 2017 at 18:26

    10 minut na gotowanie kurczaka to mało. Groszek mrożony wrzucamy na 1 minutę?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lutego 2017 at 18:31

      Jak kurczak jest pokrojony w kostkę to trzeba dłużej. Co do groszku gotujemy go tak jak lubimy. Ja lubię taki al dente, jeżeli ktoś lubi bardziej podgotowany to też można dłużej.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Ciasteczka-brownie-Brownie-cookies

Ciasteczka brownie / Brownie cookies

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera

Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs

Zupa-szczawiowa-ze-szparagami-Sorrel-asparagus-soup

Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress