Share the post "Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel"
Dziś przedstawiam przepis na jeden z moich ulubionych sezonowych deserów: jagodzianko-malinianki 🙂 Pyszne drożdżowe placuszki z jagodami, malinami i słodką kruszonką. Można zrobić wersję z samymi jagodami lub malinami, jednak mix także jest przepyszny. Polecam!
Scroll down for English
Jagodzianko-malinianki z kruszonką
(20 sztuk)
Składniki:
- 350 g malin
- 350 g jagód
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 150 g masła, rozpuszczonego
- 250 ml mleka, ciepłego
- 3 żółtka + 1 całe jajo
- 7 g drożdży instant (lub 30 g świeżych)
- szczypta soli
Kruszonka:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g roztopionego masła
Przygotowanie:
- Za pomocą miksera ubij żółtka i jajko z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.
- W 1/2 l naczyniu wymieszaj drożdże z mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż pojawią się bąbelki, po czym wlej mieszankę do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.
- Dodaj mąkę, sól, stopione masło i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników, przez kilka minut. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp odrobinę mąki. Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i odstaw przykrytą ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek.
- Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 1,5 cm, podsypując mąką. Następnie podziel je na 20 krążków i ułóż je na natłuszczonej blaszce do pieczenia, zachowując spore odległości, gdyż drożdżówki sporo podrosną. Odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
- Posyp każdy krążek malinami i jagodami, zostawiając ok, 0,5 cm brzeg, delikatnie dociśnij je w ciasto, po czym posyp obficie kruszonką.
- Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez ok. 20 minut lub do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Blueberry and raspberry rolls
(20 rolls)
Ingredients:
- 350 g raspberries
- 350 g of blueberries
- 500 g of flour
- 100 g of sugar
- 150 g of butter melted
- 250 ml of warm milk
- 3 egg yolks + 1 egg
- 7 g instant yeast (or 30 g fresh)
For crumble:
- 180 g plain flour
- 100 g sugar
- 125 g butter, melted
Preparation:
- In a bowl of stand mixer mix egg yolks, egg and sugar until light and fluffy.
- In a 1/2-liter bowl mix yeast and milk and leave it until it become frothy. Add the yeast mixture to the egg mixture and mix it.
- Add flour, salt, melted butter and mix until combine. Next knead the dough briefly with a mixer
- Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles.
- Leave the dough to rise for one hour or until it doubles in size. Flatten it, divide into 20 discs sprinkle with fruits and crumble. Allow to rise for another 30 minutes.
- Preheat the oven to 180 oC. Bake for 20 minutes, or until golden. Remove from the oven and leave it to cool.
Enjoy!
Ania says
Dzisiaj do kawki :))) Dzięki za przepis 🙂 Wygląda przepycha :)))
Dzi says
Smacznego! 🙂
Weronika says
Na pewno skorzystam z przepisu, bo jagodzianki wyglądają po prostu obłędnie i najpewniej tak samo smakują. Masa ciekawych przepisów na blogu i będę musiała zaglądać tutaj częściej.
Dzi says
Zapraszam! 🙂
gin says
O mniam, wyglądają pysznie!