Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel

Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na jeden z moich ulubionych sezonowych deserów: jagodzianko-malinianki 🙂 Pyszne drożdżowe placuszki z jagodami, malinami i słodką kruszonką. Można zrobić wersję z samymi jagodami lub malinami, jednak mix także jest przepyszny. Polecam!

Scroll down for English

jagodzianka

Jagodzianko-malinianki z kruszonką

(20 sztuk)

Składniki:

  • 350 g malin
  • 350 g jagód
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 150 g masła, rozpuszczonego
  • 250 ml mleka, ciepłego
  • 3 żółtka + 1 całe jajo
  • 7 g drożdży instant (lub 30 g świeżych)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Za pomocą miksera ubij żółtka i jajko z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.
  2. W 1/2 l naczyniu wymieszaj drożdże z mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż pojawią się bąbelki, po czym wlej mieszankę do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę, sól, stopione masło i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników, przez kilka minut. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne, dosyp odrobinę mąki. Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i odstaw przykrytą ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek.
  5. Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 1,5 cm, podsypując mąką. Następnie podziel je na 20 krążków i ułóż je na natłuszczonej blaszce do pieczenia, zachowując spore odległości, gdyż drożdżówki sporo podrosną. Odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Posyp każdy krążek malinami i jagodami, zostawiając ok, 0,5 cm brzeg, delikatnie dociśnij je w ciasto, po czym posyp obficie kruszonką.
  7. Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez ok. 20 minut lub do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

jagodzianka

jagodzianka

English version

 Blueberry and raspberry rolls

(20 rolls)

Ingredients:

  • 350 g raspberries
  • 350 g of blueberries
  • 500 g of flour
  • 100 g of sugar
  • 150 g of butter melted
  • 250 ml of warm milk
  • 3 egg yolks + 1 egg
  • 7 g instant yeast (or 30 g fresh)

For crumble:

  • 180 g plain flour
  • 100 g sugar
  • 125 g butter, melted

Preparation:

  1. In a bowl of stand mixer mix egg yolks, egg and sugar until light and fluffy.
  2. In a 1/2-liter bowl mix yeast and milk and leave it until it become frothy. Add the yeast mixture to the egg mixture and mix it.
  3. Add flour, salt, melted butter and mix until combine. Next knead the dough briefly with a mixer
  4. Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles.
  5. Leave the dough to rise for one hour or until it doubles in size. Flatten it, divide into 20 discs sprinkle with fruits and crumble. Allow to  rise for another 30 minutes.
  6. Preheat the oven to 180 oC. Bake for 20 minutes, or until golden. Remove from the oven and leave it to cool.

Enjoy!

jagodzianka

Share the post "Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, deser, jagody, maliny, słodkości, wypieki

« Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym / Chicken legs in sweet wine sauce with peppers and mushrooms
Leczo z cukinią / Courgette stew »

Comments

  1. Ania says

    29 lipca 2014 at 15:26

    Dzisiaj do kawki :))) Dzięki za przepis 🙂 Wygląda przepycha :)))

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 lipca 2014 at 15:27

      Smacznego! 🙂

      Odpowiedz
  2. Weronika says

    29 lipca 2014 at 16:44

    Na pewno skorzystam z przepisu, bo jagodzianki wyglądają po prostu obłędnie i najpewniej tak samo smakują. Masa ciekawych przepisów na blogu i będę musiała zaglądać tutaj częściej.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 lipca 2014 at 17:49

      Zapraszam! 🙂

      Odpowiedz
  3. gin says

    31 lipca 2014 at 17:33

    O mniam, wyglądają pysznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Sałatka-z-ogórków-kiszonych-Sour-pickles-salad

Sałatka z ogórków kiszonych / Sour pickle salad

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Musztardowy królik duszony w cydrze/Mustard rabbit braised in cider

Wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya

Warsztaty kulinarne o smaku dyni – relacja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress