Dziś przedstawiam pomysł na przepyszne i szybkie śniadanie. Mini omlety, podane w formie koszyczków, które możemy wypełnić czym tylko mamy ochotę. Ja podałam z bitą śmietaną i owocami 🙂 Przygotowanie dania jest bardzo łatwe i szybkie, a kształt koszyczków powstaje dzięki zapiekaniu ich w formie do muffinów. Sposób podania na pewno zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj, zmieniłam jedynie proporcje niektórych składników.
Scroll down for recipe in English
Koszyczki z mini omletów z owocami
(14-16 koszyczków)
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 6 jajek
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szklanki masła, roztopionego
- bita śmietana, jagody, maliny, syrop klonowy lub miód do podania
Przygotowanie:
- W pojemniku blendera umieść mleko, jajka, mąkę, sól i wanilię. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy, zeskrobując co jakiś czas resztki mąki z brzegów naczynia. Następnie, cały czas miksując, wlej powoli roztopione masło. Miksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Można przygotować to ciasto także miksując standardowym mikserem lub nawet zwykłą ręczną trzepaczką, w blenderze jest zwyczajnie szybciej i wygodniej.
- Przygotuj formę do muffinek i nasmaruj otwory masłem lub oliwą. Wlej do każdego po ok. 1/4 szklanki masy i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez 15-18 minut, aż mini omlety staną się rumiane i puszyste.
- Podawaj na ciepło wypełnione bitą śmietaną, malinami i jagodami, polane syropem klonowym lub miodem.
Smacznego!
English version
Mini dutch baby berry baskets
(14-16 baskets)
Ingredients:
- 1 cup milk
- 6 eggs
- 1 1/3 cup all-purpose flour
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1/4 cup unsalted butter, melted
- whipped cream, berries and maple syrup or honey, to serve
Preparation:
- Place milk, eggs, flour, salt and vanilla in a blender. Process until smooth, scraping down the sides to make sure all the flour is incorporated. With the processor running, slowly stream in the melted butter. Process until fully incorporated and mixture is smooth.
- Grease regular-sized muffin tins, coating well with butter or oil of choice. Pour a scant 1/4 cup batter into each cup. Bake at 200 oCv for 15-18 minutes until puffy and golden.
- Serve warm filled with whipped cream and berries, and a drizzle of maple syrup or honey.
Enjoy!
Fassadendämmung Burgenland says
super przepis 😉
Dzi says
I pyszny 🙂
arseosystem.pl says
Wygląda smacznie ;>
Dzi says
I jest, polecam:)
bubu says
wyglądają przepysznie 🙂 aż wołają ze zdjęć „zjedź mnie” 🙂
Asia3city says
Dla moich głodomorów ze trzy blachy musiałabym zrobić 🙂
Patyśka says
Wygląda ślicznie i apetycznie, ale raczej u mnie trzeba by zrobić tego wagon, aby nikt nie chodził głodny 😉
Dzi says
Zapewniam, że wypełnione bitą śmietaną i owocami też nieźle sycą:)
Automator says
W końcu może chrześniak zacznie coś porządniej jeść, tadek niejadek z niego jak smok …
Dzi says
Trzymam kciuki:)
gin says
Są urocze!
Będę musiała sobie takie zrobić 🙂
Joanna says
Dzięki wielkie! Właśnie takiego przepisu potrzebowałam na rodzinne przyjęcie!
Dzi says
Polecam się:)