Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę
  • 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1/2  łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 g zielonych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcówkami, pokrojnych na 2 cm kawałki
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
  • 1/4 szklanki półsłodkiego czerwonego wina
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki mascarpone
  • garść liści bazylii, posiekanych
  • 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
    sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na większej patelni rozgrzej olej, wrzuć boczek, podsmaż go do chrupkości i przełóż na papierowe ręczniki. Do tej samej patelni włóż karkówkę, dopraw ziołami, solą i pieprzem, podsmaż do zarumienienia i przełóż łyżką cedzakową do miski.
  2. Do tej samej patelni dodaj masło, włóż cebulę i czosnek i smaż przez przez 2 minuty. Dopraw delikatnie solą i pieprzem.
  3. Dodaj szparagi, pieczarki i pomidory i smaż aż szparagi przestaną być surowe ale wciąż chrupiące, przez 3-4 minuty.
  4. Dodaj wino i gotuj zdrapując przypieczone drobinki z dna patelni aż odparuje, po czym wmieszaj karkówkę i boczek. Podsmaż aż całość będzie podgrzana.
  5. Wmieszaj parmezan, bazylię, mascarpone, makaron i smaż przez kilka minut.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

English version

Pork sparagus and mushroom pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons canola oil
  • 400 g roasted pork neck (or chicken) cut into thick cubes
  • 100 g bacon, cut into small cubes
  • 1/2 tablespoon herbes de Provence
  • 2 tablespoons butter
  • 1 onion,diced
  • 2 cloves garlic, minced
  • 250 g asparagus, ends trimmed and sliced into 2 cm pieces
  • 200 g mushrooms, quartered
  • 200 g grape tomatoes, sliced in half lengthwise
  • 1/4 cup semi sweet red wine
  • 1/2 cup Parmigiano cheese, grated
  • 1/4 cup Mascarpone cheese
  • handful basil leaves, thinly sliced
  • 250 g pasta, cooked according to package directions
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Warm the oil in a skillet over medium heat. Add bacon, cook until crisp and transfer to paper towels. To the same pan add pork season with the herbs, salt and pepper. Once browned, remove from the skillet with a slotted spoon and transfer to a bowl. Cover to keep warm.
  2. Using the same skillet, warm the butter over medium-high heat, add the onions and garlic and cook for 2 minutes. Season lightly with salt and pepper.
  3. Add the asparagus, mushrooms and tomatoes to the skillet. Continue to cook just until the asparagus is crisp tender and the mushrooms are soft , for 3-4 minutes.
  4. Add the wine, cook scraping up any browned portions, until evaporates and stir in pork and bacon. Cook, stirring, just until warmed through.
  5. Stir the parmesan, mascarpone, basil and pasta and cook for a few minutes to heat throdugh.
  6. Season to taste with salt and pepper and serve.

Enjoy!

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

Share the post "Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: grzyby, karkówka, makaron, mascarpone, obiad, parmezan, pieczarki, pomidor, ser, wieprzowina, zioła

« Kapuśniak z młodej kapusty ze stekiem / Steak and cabbage soup
Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms »

Comments

  1. Sherly says

    19 maja 2016 at 17:43

    🙂 cool nice recipe… can we use olive oil’s or coconut oil instead of canola oil. ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 maja 2016 at 19:17

      Yes:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa

strogonow_z_boczniakami

Strogonow wołowy z boczniakami / Beef and oyster mushroom strogonoff

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami / Green bean and mushroom bake

Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

Popękane ciasteczka czekoladowe / Chocolate crinkles

Wiosenny omlet z piekarnika

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress