Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce

Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce

by Dzi 18 komentarzy

Share the post "Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam przepis na jedne z najlepszych udek jakie kiedykolwiek jadłam. Rozpływające się w ustach udka pieczone z słodko-słonym sosie na bazie ketchupu i powideł, z dodatkiem suszonych śliwek i cebuli, zniknęły z talerzy w kilka chwil. Aktualnie jest to hit w moim domu;) A robi się go cudownie łatwo i szybko, generalnie robi się sam w piekarniku. Jeżeli lubisz udka w sosie, polecam także moje udka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym lub w sosie satay. Wszystkie obłędne, zapraszam!

Udka-kurczaka-w-sosie-z-powidlami-i-cebula-Chicken-legs-baked-with-onion-and-plum-jam-sauce

Scroll down for recipe in English

Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą

(6 porcji)

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka, podzielonych na pałki i podudzia
  • olej do smażenia
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 10 suszonych śliwek, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka pikantnego sosu (chilli, tabasco…)
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona słodka
 Przygotowanie:
  1. Natrzyj kurczaka porządnie solą, pieprzem i papryką, obsmaż na dużej patelni na odrobinie oleju do zarumienienia z każdej strony i przełóż mięso do większego naczynia do zapiekania.
  2. Do tej samej patelni dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i śliwki, podsmaż przez chwilę i dodaj,  keczup, wodę, cukier, ocet, powidła śliwkowe i sos chilli. Dopraw solą jeżeli to konieczne i zagotuj.
  3. Zalej sosem przygotowane udka, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 45 minut. Na ostatnie 15 minut zdejmij folię.
  4. Po wyjęciu z piekarnika podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Udka-kurczaka-w-sosie-z-powidlami-i-cebula-Chicken-legs-baked-with-onion-and-plum-jam-sauce

English version

Chicken legs baked with onion and plum jam sauce

(6 servings)

Ingredients:

  • 6 chicken legs, separated into drumsticks and thighs
  • oil for frying
  • 2 onions, diced
  • 2 cloves of garlic, finely chopped
  • 10 dried plums, sliced
  • 1/2 cup of plum jam
  • 1/2 cup of ketchup
  • 3/4 cup of water
  • 2 teaspoons of sugar
  • 1 teaspoon of vinegar
  • 1 tablespoon of spicy sauce (chilli, tabasco …)
  • salt pepper
  • gorund sweet paprika

Preparation:

  1. Rub the chicken generously with salt, pepper and paprika, fry on a large pan with oil until golden brown on each side and transfer into a baking dish.
  2. Add onions to the same pan and cook until translucent. Then add the garlic and dried plums, cook for a minute and add ketchup, water, sugar, vinegar, plum jam and chilli sauce. Season with salt if necessary and bring to a boil.
  3. Transfer prepared sauce to the baking dish with chicken, cover with aluminum foil and bake in the preheated to 180 oC oven for 45 minutes. Remove the foil for the last 15 minutes.
  4. Remove from the oven and serve with your favorite sides.

Enjoy!

Udka-kurczaka-w-sosie-z-powidlami-i-cebula-Chicken-legs-baked-with-onion-and-plum-jam-sauce

Share the post "Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, kurczak, mięso, obiad, powidła, śliwki

« Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios
Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms »

Comments

  1. Aguś kulinarnie says

    28 października 2018 at 14:49

    Brzmi znakomicie,zapisalam do zrobienia. To bedzie kolejny przepis z Twojego bloga,poprzednie mnie nie zawiodly:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 października 2018 at 15:29

      Trzymam kciuki, żeby także przypadł do gustu;)

      Odpowiedz
      • Aguś kulinarnie says

        31 grudnia 2018 at 11:37

        Myslalam,ze po karkowce z grzybami(pychota!!!) z Twojego przepisu,juz niczym mnie nie zaskoczysz,jednak ten kurczak to jest mistrzostwo swiata. Wczoraj robilam,smakowalo nam bardzo. Jednak musze wybierac same podudzia nastepnym razem,bo zrobilam tylko z palek i troche musialam czas pieczenia modyfikowac,ale to nie wina przepisu. Smak rewelacyjny:)

        Odpowiedz
        • Dzi says

          31 grudnia 2018 at 12:09

          Cieszę się, że smakowały. Też je uwielbiam!;)

          Odpowiedz
  2. Aga says

    28 listopada 2018 at 15:25

    Czym można zastąpić sos ostry, przyznam że nie używam i nie lubię bardzo pikantnych potraw…. Może odrobina chilli w proszku?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 listopada 2018 at 15:30

      Zapewniam, że to danie nie jest pikantne. Ewentualnie można tą łyżkę sosu pominąć.

      Odpowiedz
  3. Anka says

    6 grudnia 2018 at 12:50

    Zrobiłam. Najlepsze jakie jadłam. Palce lizać

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 grudnia 2018 at 14:17

      😉

      Odpowiedz
  4. Ola says

    18 kwietnia 2019 at 14:22

    45 minut pod przykryciem i później 15 minut bez przykrycia?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 kwietnia 2019 at 16:06

      45 minut ogólnie, z czego ostatnie 15 minut bez przykrycia

      Odpowiedz
  5. DorotaD says

    31 stycznia 2020 at 21:32

    .. Po prostu pyszny.. Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 lutego 2020 at 09:21

      🙂

      Odpowiedz
  6. ewa says

    29 grudnia 2020 at 16:58

    Czy mięso wychodzi słodkie?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      29 grudnia 2020 at 17:22

      Mięso wychodzi takie słodko-słone, prze-py-szne!

      Odpowiedz
  7. Magdalena says

    9 stycznia 2023 at 23:22

    Mam pytanie czy kurczaka mogę przygotować dzień wcześniej i później go odgrzać w piekarniku, czy bardzo straci na smaku? Jakie dodatki proponuje Pani do takiego kurczaka?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 stycznia 2023 at 09:59

      Moim zdaniem odgrzewany też jest pyszny. Co do dodatków proponuję puree z kalafiora lub klasyczne z ziemniaków i świeżą sałatkę z lekkim dressingiem.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce | FlyB Kulinaria pisze:
    23 października 2018 o 12:04

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce - Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda pisze:
    14 grudnia 2018 o 11:45

    […] Polecam na leniwy obiad dla całej rodziny. Jeżeli jesteś fanem tego typu potraw, polecam także kurczaka zapiekanego w powidłach, to danie jest hitem dla wszystkich, którzy go spróbowali. […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty z Pascalem Brodnickim

Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta

Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta

Szybka-salata-z-dressingiem-smietanowym-Simple-salad-with-creamy-dressing

Szybka sałata z dressingiem śmietanowym / Simple salad with creamy dressing

Wyniki konkursu z Pyszne.pl

Pikantna-zupa-grzybowa-z-lososiem-Spicy-mushroom-soup-with-salmon

Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress