Share the post "Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce"
Dziś przedstawiam przepis na jedne z najlepszych udek jakie kiedykolwiek jadłam. Rozpływające się w ustach udka pieczone z słodko-słonym sosie na bazie ketchupu i powideł, z dodatkiem suszonych śliwek i cebuli, zniknęły z talerzy w kilka chwil. Aktualnie jest to hit w moim domu;) A robi się go cudownie łatwo i szybko, generalnie robi się sam w piekarniku. Jeżeli lubisz udka w sosie, polecam także moje udka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym lub w sosie satay. Wszystkie obłędne, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą
(6 porcji)
Składniki:
- 6 udek z kurczaka, podzielonych na pałki i podudzia
- olej do smażenia
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 10 suszonych śliwek, pokrojonych w plasterki
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki keczupu
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka pikantnego sosu (chilli, tabasco…)
- sól, pieprz
- papryka czerwona słodka
- Natrzyj kurczaka porządnie solą, pieprzem i papryką, obsmaż na dużej patelni na odrobinie oleju do zarumienienia z każdej strony i przełóż mięso do większego naczynia do zapiekania.
- Do tej samej patelni dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i śliwki, podsmaż przez chwilę i dodaj, keczup, wodę, cukier, ocet, powidła śliwkowe i sos chilli. Dopraw solą jeżeli to konieczne i zagotuj.
- Zalej sosem przygotowane udka, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 45 minut. Na ostatnie 15 minut zdejmij folię.
- Po wyjęciu z piekarnika podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Chicken legs baked with onion and plum jam sauce
(6 servings)
Ingredients:
- 6 chicken legs, separated into drumsticks and thighs
- oil for frying
- 2 onions, diced
- 2 cloves of garlic, finely chopped
- 10 dried plums, sliced
- 1/2 cup of plum jam
- 1/2 cup of ketchup
- 3/4 cup of water
- 2 teaspoons of sugar
- 1 teaspoon of vinegar
- 1 tablespoon of spicy sauce (chilli, tabasco …)
- salt pepper
- gorund sweet paprika
Preparation:
- Rub the chicken generously with salt, pepper and paprika, fry on a large pan with oil until golden brown on each side and transfer into a baking dish.
- Add onions to the same pan and cook until translucent. Then add the garlic and dried plums, cook for a minute and add ketchup, water, sugar, vinegar, plum jam and chilli sauce. Season with salt if necessary and bring to a boil.
- Transfer prepared sauce to the baking dish with chicken, cover with aluminum foil and bake in the preheated to 180 oC oven for 45 minutes. Remove the foil for the last 15 minutes.
- Remove from the oven and serve with your favorite sides.
Enjoy!
Aguś kulinarnie says
Brzmi znakomicie,zapisalam do zrobienia. To bedzie kolejny przepis z Twojego bloga,poprzednie mnie nie zawiodly:)
Dzi says
Trzymam kciuki, żeby także przypadł do gustu;)
Aguś kulinarnie says
Myslalam,ze po karkowce z grzybami(pychota!!!) z Twojego przepisu,juz niczym mnie nie zaskoczysz,jednak ten kurczak to jest mistrzostwo swiata. Wczoraj robilam,smakowalo nam bardzo. Jednak musze wybierac same podudzia nastepnym razem,bo zrobilam tylko z palek i troche musialam czas pieczenia modyfikowac,ale to nie wina przepisu. Smak rewelacyjny:)
Dzi says
Cieszę się, że smakowały. Też je uwielbiam!;)
Aga says
Czym można zastąpić sos ostry, przyznam że nie używam i nie lubię bardzo pikantnych potraw…. Może odrobina chilli w proszku?
Dzi says
Zapewniam, że to danie nie jest pikantne. Ewentualnie można tą łyżkę sosu pominąć.
Anka says
Zrobiłam. Najlepsze jakie jadłam. Palce lizać
Dzi says
😉
Ola says
45 minut pod przykryciem i później 15 minut bez przykrycia?
Dzi says
45 minut ogólnie, z czego ostatnie 15 minut bez przykrycia
DorotaD says
.. Po prostu pyszny.. Dziękuję 🙂
Dzi says
🙂
ewa says
Czy mięso wychodzi słodkie?
Dzi says
Mięso wychodzi takie słodko-słone, prze-py-szne!
Magdalena says
Mam pytanie czy kurczaka mogę przygotować dzień wcześniej i później go odgrzać w piekarniku, czy bardzo straci na smaku? Jakie dodatki proponuje Pani do takiego kurczaka?
Dzi says
Moim zdaniem odgrzewany też jest pyszny. Co do dodatków proponuję puree z kalafiora lub klasyczne z ziemniaków i świeżą sałatkę z lekkim dressingiem.