Share the post "Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken"
Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego i pysznego na obiad dla całej rodziny. Łatwy kurczak w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego, czerwonej pasty curry i masła orzechowego z pewnością zadowolą podniebienia fanów orientalnych smaków. Jeżeli lubisz tego typu dania, polecam także mojego kurczaka zapiekanego w sosie satay i pyszne szaszłyki. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Łatwy kurczak w sosie satay
(4 porcje)
Składniki na marynatę:
- 4 łyżki mleka kokosowego (z puszki przeznaczonej na sos)
- 1 1/2 łyżki masła orzechowego
- 1 1/4 łyżki brązowego cukru
- 1 1/4 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- szczypta soli
- 4 podudzia z kurczaka lub 2 udka podzielone na podudzia i pałki
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 1×400 ml puszka mleka kokosowego
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z cytryny
- liście kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
- W celu przygotowania marynaty, wymieszaj mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier, pastę curry, sosy i sól w misce, włóż kurczaka i dokładnie go w niej obtocz. Odstaw na co najmniej 10 minut do zamarynowania.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- Na szerokiej, najlepiej żaroodpornej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka (zdejmij z niego pobieżnie marynatę) i obsmaż przez 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia, po czym włóż do nagrzanego piekarnika na kolejne 30 minut aż kurczak będzie gotowy.
- W międzyczasie, w rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem soku z limonki) i resztę marynaty. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż zgęstnieje, przez około 5-6 minut. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą i cukrem.
- Wymieszaj kurczaka z przygotowanym sosem, posyp kolendrą i ewentualnie orzeszkami ziemnymi i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy satay chicken
(4 servings)
Ingredients for the marinade:
- 4 tablespoons coconut milk (from the sauce can)
- 1 1/2 tablespoons peanut butter
- 1 1/4 tablespoon brown sugar
- 1 1/4 tablespoon red curry paste
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon fish sauce
- pinch of salt
- 4 skinless chicken thighs
- oil for frying
- 1×400 ml can coconut milk
- 1/4 cup peanut butter
- 1 tablespoon fish sauce
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon brown sugar
- 1 tablespoon red curry paste
- 1/2 teaspoon chilli powder
- 2 garlic cloves, minced
- 1-2 tablespoons freshly squeezed lime or lemon juice
- coriander leaves to garnish
Prepration:
-
For the marinade, mix together the coconut milk, peanut butter, brown sugar, curry paste, sauces and salt in a large, shallow bowl add in the chicken, turning to coat completely with the marinade. Allow to marinade for at least 10 minutes.
-
Preheat oven to 200°C.
-
Heat oil in an oven-proof pan over medium-high heat, cook the chicken until browned on each side and ransfer to the oven for a further 30 minutes, or until the chicken is cooked through.
-
Meanwhile combine all sauce ingredients into a saucepan exept for the lime juice (add rest of the marinade too). Bring to a boil, reduce heat and allow to simmer until thickened for about 5-6 minutes. Season with lime juice, salt and sugar to taste.
-
Mix chicken with prepared sauce, garnish with coriander leaves and serve.
Enjoy!
Share the post "Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken"
Składniki mam, więc chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad. Dzisiaj dzień kobiet, więc do kuchni zaglądam tylko po coś słodkiego 😉
Kurczak, jak kurczak, ale naczynko rewelacyjne! 🙂
😉
Jestem bardzo ciekawe tego sosu 🙂 Wypróbuję, ale niekoniecznie z kurczakiem 🙂
Zapowiada się smakowicie. Wypróbuję na pewno. 🙂
bardzo fajny przepis
No i to jest najlepszy sposób na wykorzystanie masełka orzechowego! Absolutnie do tego jest stworzone! PETARDA!