Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken

Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego i pysznego na obiad dla całej rodziny. Łatwy kurczak w pysznym sosie na bazie mleka kokosowego, czerwonej pasty curry i masła orzechowego z pewnością zadowolą podniebienia fanów orientalnych smaków. Jeżeli lubisz tego typu dania, polecam także mojego kurczaka zapiekanego w sosie satay i pyszne szaszłyki. Polecam gorąco!

Latwy-kurczak-w-sosie-satay-Easy-satay-chicken

Scroll down for recipe in English

Łatwy kurczak w sosie satay

(4 porcje)

Składniki na marynatę:

  • 4 łyżki mleka kokosowego (z puszki przeznaczonej na sos)
  • 1 1/2 łyżki masła orzechowego
  • 1 1/4 łyżki brązowego cukru
  • 1 1/4 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • szczypta soli
  • 4 podudzia z kurczaka lub 2 udka podzielone na podudzia i pałki
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 1×400 ml puszka mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z cytryny
  • liście kolendry do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania marynaty, wymieszaj mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier, pastę curry, sosy i sól w misce, włóż kurczaka i dokładnie go w niej obtocz. Odstaw na co najmniej 10 minut do zamarynowania.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  3. Na szerokiej, najlepiej żaroodpornej patelni rozgrzej olej, włóż kurczaka (zdejmij z niego pobieżnie marynatę) i obsmaż przez 3-4 minuty z każdej strony do zarumienienia, po czym włóż do nagrzanego piekarnika na kolejne 30 minut aż kurczak będzie gotowy.
  4. W międzyczasie, w rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu (z wyjątkiem soku z limonki) i resztę marynaty. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż zgęstnieje, przez około 5-6 minut. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą i cukrem.
  5. Wymieszaj kurczaka z przygotowanym sosem, posyp kolendrą i ewentualnie orzeszkami ziemnymi i podawaj.

Smacznego!

Latwy-kurczak-w-sosie-satay-Easy-satay-chicken

English version

Easy satay chicken

(4 servings)

Ingredients for the marinade:

  • 4 tablespoons coconut milk (from the sauce can)
  • 1 1/2 tablespoons peanut butter
  • 1 1/4 tablespoon brown sugar
  • 1 1/4 tablespoon red curry paste
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon fish sauce
  • pinch of salt
  • 4 skinless chicken thighs
  • oil for frying
Ingredients for the sauce:
  • 1×400 ml can coconut milk
  • 1/4 cup peanut butter
  • 1 tablespoon fish sauce
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1 tablespoon red curry paste
  • 1/2 teaspoon chilli powder
  • 2 garlic cloves, minced
  • 1-2 tablespoons freshly squeezed lime or lemon juice
  • coriander leaves to garnish

Prepration:

  1. For the marinade, mix together the coconut milk, peanut butter, brown sugar, curry paste, sauces and salt in a large, shallow bowl add in the chicken, turning to coat completely with the marinade. Allow to marinade for at least 10 minutes.
  2. Preheat oven to 200°C.
  3. Heat oil in an oven-proof pan over medium-high heat, cook the chicken until browned on each side and ransfer to the oven for a further 30 minutes, or until the chicken is cooked through.
  4. Meanwhile combine all sauce ingredients into a saucepan exept for the lime juice (add rest of the marinade too). Bring to a boil, reduce heat and allow to simmer until thickened for about 5-6 minutes.  Season with lime juice, salt and sugar to taste.
  5. Mix chicken with prepared sauce, garnish with coriander leaves and serve.

Enjoy!

Latwy-kurczak-w-sosie-satay-Easy-satay-chicken

Share the post "Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, curry, kuchnia azjatycka, kuchnia tajska, kurczak, masło orzechowe, mięsi, mleko kokosowe, zioła

« Kalafior w cieście / Battered cauliflower
Smażone ziemniaki z ziołami / Sauteed potatoes »

Comments

  1. Betty says

    8 marca 2018 at 14:12

    Składniki mam, więc chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad. Dzisiaj dzień kobiet, więc do kuchni zaglądam tylko po coś słodkiego 😉

    Odpowiedz
  2. Martynosia says

    9 marca 2018 at 13:50

    Kurczak, jak kurczak, ale naczynko rewelacyjne! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 marca 2018 at 14:18

      😉

      Odpowiedz
  3. Bartosz says

    9 marca 2018 at 15:49

    Jestem bardzo ciekawe tego sosu 🙂 Wypróbuję, ale niekoniecznie z kurczakiem 🙂

    Odpowiedz
  4. Penny79 says

    13 marca 2018 at 05:30

    Zapowiada się smakowicie. Wypróbuję na pewno. 🙂

    Odpowiedz
  5. Anka says

    15 marca 2018 at 14:46

    bardzo fajny przepis

    Odpowiedz
  6. Pan Orzech says

    8 sierpnia 2019 at 09:04

    No i to jest najlepszy sposób na wykorzystanie masełka orzechowego! Absolutnie do tego jest stworzone! PETARDA!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken | FlyB Kulinaria pisze:
    8 marca 2018 o 23:57

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa z batatow, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Zupa z batatów, marchewki i dyni / Sweet potato, carrot and pumkin soup

Zupa-kokosowa-z-cukinia-i-grzybami-Coconut-zucchini-and-mushroom-soup

Zupa kokosowa z cukinią i grzybami / Coconut zucchini and mushroom soup

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Szparagi ze śmietankową jajecznicą z pieczarkami / Asparagus and creamy scrambled eggs with mushrooms

Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem / Pumpkin soup with chicken and orzo

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress