Share the post "Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce"
Moim zdaniem karkówka zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. A zapiekanka karkówka z cebulą w sosie pomarańczowo-śliwkowym to już majstersztyk! Soczysta, rozpływająca się w ustach i jeszcze jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam na leniwy obiad dla całej rodziny. Jeżeli jesteś fanem tego typu potraw, polecam także kurczaka zapiekanego w powidłach, to danie jest hitem dla wszystkich, którzy go spróbowali. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym
(4 porcje)
Składniki:
- 4 grubsze kotlety z karkówki
- 6 łyżek powideł śliwkowych
- 3-4 cebule, pokrojone w piórka
- 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 200 ml bulionu drobiowego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wymieszaj kotlety z powidłami i wstaw na godzinę do lodówki.
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj trochę oleju i wrzuć cebulę. Podsmaż do zeszklenia dopraw solą i pieprzem i przełóż ją do naczynia do zapiekania.
- Do tej samej patelni włóż kotlety, obsmaż do zarumienienia i ułóż na cebuli, po czym zalej bulionem i sokiem pomarańczowym.
- Przykryj całość folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż kotlety na talerz, a cebulę zmiksuj aż powstanie gładki sos. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
English version
Pork neck with orange plum sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 4 thick pork neck chops
- 6 tablespoons plum jam
- 3-4 onions, thickly sliced
- 1/2 cup orange juice
- 200 ml of chicken stock
- vegetable oil
- salt, pepper
Preparation:
- Mix the pork chops with pum jam and place in the refrigerator for an hour.
- Heat a large pan over medium heat, add some oil and add onions. Cook until translucent, season with salt and pepper and transfer into a baking dish.
- To the same pan add pork chops and cook on both sides until lightly browned, then arrange on top of prepared onions. Add chicken stock and orange juice and cover with aluminium foil.
- Bake in the preheated to 180 oC for 45 minutes. Next transfer chops on the plate and blend the onions with juices until smooth. Season with salt and pepper if necessary.
- Serve with your favorite sides.
Enjoy!
Witam
A ja mam pytanie czy można zamienić karkówkę na udziec z indyka ?
Nie przepadam za wieprzowiną a połaczenie smaków wydaje mi się ciekawe
Pozdrawiam
Jak najbardziej;)