Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce

Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Moim zdaniem karkówka zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. A zapiekanka karkówka z cebulą w sosie pomarańczowo-śliwkowym to już majstersztyk! Soczysta, rozpływająca się w ustach i jeszcze jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam na leniwy obiad dla całej rodziny. Jeżeli jesteś fanem tego typu potraw, polecam także kurczaka zapiekanego w powidłach, to danie jest hitem dla wszystkich, którzy go spróbowali. Zapraszam!

Karkowka-w-sosie-pomaranczowo-sliwkowym-Pork-neck-with-orange-plum-sauce

Scroll down for recipe in English

Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 grubsze kotlety z karkówki
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 3-4 cebule, pokrojone w piórka
  • 1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj kotlety z powidłami i wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, dodaj trochę oleju i wrzuć cebulę. Podsmaż do zeszklenia dopraw solą i pieprzem i przełóż ją do naczynia do zapiekania.
  3. Do tej samej patelni włóż kotlety, obsmaż do zarumienienia i ułóż na cebuli, po  czym zalej bulionem i sokiem pomarańczowym.
  4. Przykryj całość folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż kotlety na talerz, a cebulę zmiksuj aż powstanie gładki sos. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Karkowka-w-sosie-pomaranczowo-sliwkowym-Pork-neck-with-orange-plum-sauce

English version

Pork neck with orange plum sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 thick pork neck chops
  • 6 tablespoons plum jam
  • 3-4 onions, thickly sliced
  • 1/2 cup  orange juice
  • 200 ml of chicken stock
  • vegetable oil
  • salt, pepper

Preparation:

  1. Mix the pork chops with pum jam and place in the refrigerator for an hour.
  2. Heat a large pan over medium heat, add some oil and add onions. Cook until translucent, season with salt and pepper and transfer into a baking dish.
  3. To the same pan add pork chops and cook on both sides until lightly browned, then arrange on top of prepared onions. Add chicken stock and orange juice and cover with aluminium foil.
  4. Bake in the preheated to 180 oC for 45 minutes. Next transfer chops on the plate and blend the onions with juices until smooth. Season with salt and pepper if necessary.
  5. Serve with your favorite sides.

Enjoy!

Karkowka-w-sosie-pomaranczowo-sliwkowym-Pork-neck-with-orange-plum-sauce

Share the post "Karkówka w sosie pomarańczowo-śliwkowym / Pork neck with orange plum sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: karkówka, mięso, obiad, pomarańcza, powidła, wieprzowina

« Łatwe ciasteczka maślane / Easy butter cookies
Zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów »

Comments

  1. Ela says

    4 stycznia 2019 at 16:33

    Witam
    A ja mam pytanie czy można zamienić karkówkę na udziec z indyka ?
    Nie przepadam za wieprzowiną a połaczenie smaków wydaje mi się ciekawe

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 stycznia 2019 at 16:42

      Jak najbardziej;)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa-golabkowa-Cabbage-roll-soup

Zupa gołąbkowa / Cabbage roll soup

Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami / Prosciutto and sage wrapped chicken with creamy pistachio noodles

Tarte Tatin

Pieczony halibut w sosie z czerwonego wina / Baked halibut with red wine sauce

Bulion drobiowy Gordona Ramsaya-podstawowy składnik zup i sosów

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress