Mój ukochany wymarzył sobie tartę cytrynową… Generalnie nie jest ona moim ulubionym deserem, ale męczył, męczył i wymęczył. W końcu zrobiłam ją dla świętego spokoju i nawet sprawnie mi to poszło. Powiem Wam, że wyszła prze-py-szna! Baaardzo cytrynowa, słodka z chrupiącym spodem. Chyba będę robiła ją częściej bo na tak smaczną nie trafiłam jeszcze nigdzie. Taki słodki promyczek w chłodne dni do kawy. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Tarta cytrynowa z pistacjami
(1 tarta 23 cm)
Składniki na tartę:
- 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu
- 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych pistacji
Składniki na nadzienie cytrynowe:
- 6 jajek
- 300 gramów cukru
- 210 gramów soku z cytryny (z około 5 małych cytryn)
- starta skórka ze wszystkich tych cytryn
- 100 gramów masła w temperaturze pokojowej, pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- mała garść uprażonych i posiekanych pistacji do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. Nakłuj dno widelcem. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Piecz przez następne 7-10 minut do zarumienienia i wyjmij z piekarnika aby ostygło.
- W średniej misce wymieszaj cukier ze skórką cytrynową.
- Wbij wszystkie jajka do metalowej miski, umieść ją nad gotującą się wodą i zacznij mieszać rózgą, dodając cukier ze skórką cytrynową, sok z cytryny i podgrzewaj mieszając aż masa zgęstnieje (powinna mieć temperaturę 85 ° C). Zdejmij z ognia i odstaw żeby masa odrobinę ostygła.
- Gdy osiągnie temperaturę 57 ° C (tak, tutaj termometr kuchenny bardzo się przydaje), zacznij dodawać po kostce masła, cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie rozpuści Na koniec wmieszaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
- Napełnij schłodzoną tartę masą cytrynową, posyp pistacjami i włóż do lodówki na kilka godzin żeby stężała, po czym podawaj!
Smacznego!
English version
Lemon tart with pistachios
(1×23 cm tart)
Ingredients:
- 1 unbaked pie crust, bought or homemade
- 1/2 cup toasted and chopped pistachios
Ingredients for lemon curd filling:
- 6 eggs
- 300 grams sugar
- 210 grams lemon juice (about 5 small lemons)
- grated zest from all of those lemons
- 100 grams butter softened at room temperature, cubed
- 1 tablespoon of olive oil
- small handful chopped pistachios for garnish
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC. Roll the pie crust out for a 23 cm pie dish and flute the edges. Poke the bottoms and sides with a fork.
- Place the baking paper in the pie dish, fill with pie weights or dried beans. Bake for 10 minutes and remove from the oven and remove the baking paper and weights. Bake for the next 7-10 minutes until golden brown, then take out from the oven and set aside to cool.
- Mix the lemon zest with the sugar.
- Place eggs in the metal bowl and place over simmering water and start whisking. Whisk in the lemon zest sugar and lemon juice to fully incorporate. Whisk until lemon curd thickens (85°C). Remove it from the heat.
- Wait for the lemon curd to cool to 57°C to before beating in the butter, one small cube at a time until it is fully incorporated and there are no clumps. Add in the olive oil and fully incorporate.
- Fill the cooled tart with lemon curd, sprinkle with pistachios and cool in the refrigerator.
Enjoy!
Barbara Michalska says
Brzmi i wygląda naprawdę fantastycznie! Uwielbiam cytrusowe smaki, więc to coś idealnego dla mnie! 🙂
Centrum Pożyczek 360 says
Naprawdę fajnie wygląda 🙂 Taka tarta musi dobrze smakować! 🙂
gdzie reklamować restaurację says
obłędnie to wygląda!
Izka says
oryginalna tarta, już mi się podoba 🙂
Kasia says
Wygląda apetycznie, zapisałam przepis i będę robić! Dzięki za podpowiedź co na deser 😛
aga says
Wygląda super, muszę przetestować. Dziękuję za inspirację!