Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Tarte Tatin

Tarte Tatin

by Dzi 16 komentarzy

Share the post "Tarte Tatin"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawię klasykę kuchni francuskiej – Tarte Tatin. Jedno z najłatwiejszych ciast jakie kiedykolwiek robiłam. Przepis mojego ulubionego Michela Rouxa składa się tylko z 5 składników! A efekt doskonały, słodkie jabłka na chrupiącym spodzie z ciasta francuskiego dosłownie rozpływają się w ustach:)

Zgodnie z Wiki tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco.

Tarta szybko stała się popisowym daniem Hotelu Tatin, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował tarty podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron, a następnie dodał ją do menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim’s.

Pychota!

Scroll down for recipe in English

tarta

Tarte Tatin

(forma o średnicy 22-24 cm, 8 porcji)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 średnich jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i przekrojonych na połówki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 120 g masła, lekko rozmiękczonego
  • 160 g drobnego cukru

Przygotowanie:

  1. Skrop obrane połówki jabłek sokiem z cytryny. W metalowej formie lub głębokiej patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku o średnicy 22-24 cm, rozprowadź równomierną warstwą masło. Wysyp równomiernie cukier i ułóż na tym jabłka okrągłą stroną do spodu patelni.
  2. Rozwiń ciasto francuskie, nakłuj je widelcem i ułóż na jabłkach, odcinając nadmiar nożyczkami i pozostawiając 1 cm granicę wzdłuż krawędzi. Włóż do lodówki na co najmniej 20 minut.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Postaw patelnię z jabłkami na średnim ogniu i podgrzewaj 10-15 minut, aż zacznie tworzyć się jasny karmel. Sprawdzaj podnosząc nożykiem ciasto co jakiś czas. Włóż naczynie do piekarnika i piecz przez około 25 minut, lub do ładnego zarumienienia.
  4. Wyjmij tartę z piekarnika i jeszcze gorącą wyjmij ją „odwracając” naczynie na talerz (uważaj żeby się nie poparzyć). Podawaj natychmiast z lodami i bitą śmietaną;).

Smacznego!

tarta

English version

Tarte Tatin

(22-24 cm baking pan, 8 servings)

Ingredients:

  • sheet of puff pastry
  • 5 medium apples, peeled, cored and halved
  • juice of 1/2 lemon
  • 120 g unsalted butter, softened
  • 160 g caster sugar

Preparation:

  1. Sprinkle apples with lemon juice. Spread the butter evenly over the base of tatin mould or a heavy ovenproof 22-24 cm diameter frying pan. Sprinkle on the sugar and arrange the apples rounded side down in the pan.
  2. Prick the pastry in 8-10 places with a fork. Roll it loosely onto the rolling pin, then unroll it over the apples. Cut off any excess pastry with scissors, leaving a 1 cm border all round the edge. Refrigerate for at least 20 minutes.
  3. Preheat the oven to 180 oC. Place the frying pan over the medium heat for 10-15 minutes until the butter and sugar have melted and bubbled to a light caramel. Use a small knife to lift the edge of the pastry all round to check that the butter and sugar have caramelised evenly. Place in the oven for about 25 minutes until the pastry is cooked.
  4. Take the tart from the oven and quickly invert it onto a serving plate, taking care not to burn yourself. The pastry will now be underneath and the fruit on top. The apples may have moved slightly. Serve at once, taking care as the caramel topping will be very hot. Delicious with ice cream or cream.

Enjoy!

tarta

Share the post "Tarte Tatin"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto francuskie, deser, jabłka, kuchnia francuska, Michel Roux, tarta

« Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup
Jajka zapiekane z chorizo / Baked eggs with chorizo »

Comments

  1. ilovebakepl says

    27 lutego 2015 at 10:28

    Piękna tarta z mnóstwem jabłek 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lutego 2015 at 10:30

      I pyszna! 🙂

      Odpowiedz
  2. Michał says

    27 lutego 2015 at 13:43

    Taaaarta, jaaaabłka w karmelu 🙂
    Ależ mi się ślinotok uruchomił. Ciekawe, że ktoś wymyślił, żeby zrobić tartę od drugiej strony. 🙂 Nie mam dziś wprawdzie w domu jabłek, ale mam gruszki więc będą w małym zastępstwie jabłuszek 🙂 No i nie omieszkam dodać trochę cynamonu. Dam znać, jak mi tarta wyszła 😉 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lutego 2015 at 14:15

      Gruszki, genialne! Czekam na relację:)

      Odpowiedz
  3. Arek says

    27 lutego 2015 at 14:18

    Jeżeli smakuje to tak samo jak wygląda to jestem sprzedany 🙂 Idź precz dieto przebrzydła 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lutego 2015 at 14:20

      Do wiosny jeszcze kawałek, można dietę sobie odpuścić:P

      Odpowiedz
  4. Paulina says

    27 lutego 2015 at 14:34

    Wygląda jakby rozpływało się w powietrzu.. Musi mieć nieziemski smak 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lutego 2015 at 14:42

      Rozpłynęło się bardzo szybko 😛

      Odpowiedz
  5. Janek says

    27 lutego 2015 at 16:43

    I w tym momencie burczy mi baaardzo mocno w brzuszku 🙂 Wygląda świetnie ta tarta.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lutego 2015 at 16:44

      🙂

      Odpowiedz
  6. Kasia knifeandspoon.pl says

    27 lutego 2015 at 17:52

    Wygląda…. Piękne jest poproszę choć kawałek dla spróby… 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 lutego 2015 at 18:45

      Następnym razem dam znać wcześniej:)

      Odpowiedz
  7. marrengoo says

    28 lutego 2015 at 09:29

    Wygląda pysznie! Na pewno wypróbuję przepis w najbliższym czasie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 lutego 2015 at 09:32

      🙂

      Odpowiedz
  8. Adrianna says

    2 marca 2015 at 14:14

    Heh przypomniałaś mi jedne z najwspanialszych moich wyjazdów gdzie przez pół roku żyłam w jednym z najwspanialszych miast Europy Paryżu i właśnie tam w pewnej cukierni niedaleko wieży Eiffla jadłam Tarte Tatin. Było to fajne czasy.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 marca 2015 at 14:23

      Zazdraszczam!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami/Chicken, leek and mushroom soup

Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem

Latwa-tarta-ze-sliwkami-Easy-plum-tart

Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart

Ryba z pieczarkami w sosie smietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce

Karp z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked carp with mushrooms and cream sauce

Quesadilla z kurczakiem, szpinakiem i kozim serem / Spinach, chicken and goat cheese quesadilla

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress