Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese

Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese"

  • Facebook
  • Twitter

Są takie dni, szczególnie po powrocie z urlopu ;), że w mojej lodówce jest najwięcej światła i jakieś podstawowe produkty, które przetrwały próbę czasu. I tak patrząc w jej wnętrze dojrzałam mój ukochany ser Bursztyn, który zawsze mam na stanie i grzyby które jakimś cudem przetrwały w całkiem dobrym stanie i postanowiłam przygotować z nich pyszne śniadanie. Chrupiące tosty z nadzieniem z sera i grzybów okazały się hitem na tyle, że postanowiłam opublikować tą arcyskomplikowaną recepturę na blogu 😉 Jeżeli jednak masz w lodówce troszkę więcej składników, a lubisz takie pyszne i szybkie śniadania polecam też tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą, tosty z indykiem, żurawiną i brie  lub tosty z boczkiem, serem i figami, wszystkie są obłędne! Zapraszam po przepis.

Scroll down for recipe in English

Tosty-z-grzybami-i-serem-Mushroom-grilled-cheese

Tosty z grzybami i serem

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 łyżki białego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki startego sera Bursztyn
  • 8 kromek chleba, u mnie tostowy
  • masło do posmarowania chleba
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej na dużej i szerokiej patelni, włóż grzyby, dopraw szczyptą soli i smaż bez mieszania przez minutę, żeby miały szansę się zarumienić. Następnie wymieszaj, smaż przez kolejne 2 minuty, po czym dodaj cebulę wraz z czosnkiem i smaż mieszając przez kolejną minutę.
  2. Wlej białe wino, gotuj zdrapując drewnianą łyżką podsmażone drobinki z dna patelni, aż wino praktycznie odparuje i na koniec wmieszaj masło. Dopraw całość solą i pieprzem jeżeli to konieczne i zdejmij z ognia.
  3. Przełóż grzyby do średniej miski i wymieszaj ze startym serem.
  4. Wysmaruj masłem wszystkie kromki chleba, wyłóż grzyby z serem na na 4 kromki (na stronie bez masła) i przykryj je resztą kromek (masłem do góry).
  5. Rozgrzej dużą patelnię lub patelnię grillową, ułóż na niej tosty i smaż przez 1-2 min, odwróć na drugą stronę i smaż aż będą pięknie rumiane a ser rozpuszczony i podawaj! Można też je upiec w zwyczajnym opiekaczu.

Smacznego!

Tosty-z-grzybami-i-serem-Mushroom-grilled-cheese

English version

Mushroom grilled cheese

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g mushrooms, sliced
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1/2 small onion, finely diced
  • 1 clove of garlic, minced
  • 2-3 tbsp white wine (optional)
  • 1 tbsp of butter
  • 2 cups grated cheese of your choice
  • 8 slices of bread
  • butter for spreading
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat oil in a large pan over medium-high heat, add the mushrooms, season with salt and cook for 1 minute without stirring until browned. Next stir and cook for 2 minutes and add onion with garlic and cook stirring for 1 minute.
  2. Add white wine, cook craping any brown bits until reduced, and mix in butter. Season to taste with salt and pepper and remove from heat.
  3. Remove mushrooms to a medium bowl and mix in grated cheese.
  4. Spread some butter on one side of each slice and distrubute the mushroom mixture evenly among 4 slice and top each slice with other pieces of bread butter side up.
  5. Heat large pan or grill pan over medium heat, add sandwiches and cook for 1-2 minutes, the flip and cook until golden brown, and serve!

Enjoy!

Tosty-z-grzybami-i-serem-Mushroom-grilled-cheese

Share the post "Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie Tagged With: cheddar, grzyby, pieczarki, ser, ser cheddar, ser żółty, śniadanie, tosty

« Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries
Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing »

Comments

  1. Piotr says

    4 sierpnia 2017 at 18:24

    Hmm, chyba sporo mnie omija bo nawet nigdy nie słyszałem o tostach grzybowych 😀 Zdecydowanie muszę je spróbować 😛

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 sierpnia 2017 at 19:47

      koniecznie!

      Odpowiedz
  2. paapilotkaa says

    14 sierpnia 2017 at 15:24

    Wygląda pysznie.
    Czas wypróbować Twój przepis 🙂
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Bogna says

    30 września 2020 at 21:41

    Uuuu ale super przepis. Chyba wypróbuję, ale bez zgrzewania z moim tosterem od Ariete 155. Na pewno będzie chrupiąco!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese | FlyB Kulinaria pisze:
    3 sierpnia 2017 o 23:44

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Mushroom grilled cheese - Yum Goggle pisze:
    5 sierpnia 2017 o 20:29

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  3. Tost z łososiem, awokado i mozzarellą / Salmon, avocado and mozzarella toast - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    28 sierpnia 2017 o 09:17

    […] i szybkie w przygotowaniu, jak to tosty:) Jeżeli lubisz tego typu śniadania, polecam także moje tosty z pieczarkami i serem,  tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą i  tosty z indykiem, żurawiną i […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Chrupiące gofry korzenne z kremem pomarańczowym

Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora

Sałatka-jajeczna-z-makrelą-i-porem-Smoked-mackerel-and-leek-egg-salad

Sałatka jajeczna z makrelą i porem / Smoked mackerel and leek egg salad

Szybkie ciasteczka z czekoladą i kandyzowanym imbirem

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress