Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta

Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam rewelacyjny przepis na bardzo jesienne danie, które świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla całej rodziny. Ulubiony makaron z kurczakiem i dynią w śmietankowym sosie z palonego masła, podany z parmezanem i uprażonymi orzechami nerkowca. Dorzuciłam jeszcze chrupiącą szałwię  i makaron wyszedł przepyszny, polecam!

Scroll down for recipe in English

Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta

Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 450 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 200 g makaronu
  • 1/2 szklanki parmezanu, startego
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca, posiekanych i uprażonych na suchej patelni

Składniki na sos:

  • 5 łyżek masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
  2. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
  3. W mikrofalówce rozpuść masło i wymieszaj je z brązowym cukrem, solą i rozmarynem. Wymieszaj mieszankę z dynią i rozłóż ją w jednej warstwie na blaszce do pieczenia. Włóż ją do piekarnika i piecz przez około 40 minut, obracając co 10 minut, do miękkości i lekkiego zarumienia.
  4. W międzyczasie w dużej i głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, wrzuć cebulę wraz z kurczakiem i podsmaż do zarumienia. Przełóż na talerz i odstaw.
  5. W celu przygotowania sosu, w tej samej patelni rozgrzej umieść masło wraz z solą i podgrzewaj na średnim ogniu aż zacznie się ładnie rumienić. Bardzo łatwo spalić masło, dlatego trzeba go pilnować. Zdejmij patelnię z ognia i dokładnie wmieszaj śmietankę. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  6. Włóż do powstałego sosu makaron, kurczaka i parmezan i dokładnie wymieszaj. Następnie wmieszaj dynię wraz z połową prażonych orzechów i wyłóż na talerze. Posyp  resztą orzechów i podawaj.

Smacznego!

Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta

Recipe in English

Brown butter pumpkin and chicken pasta

(3-4 servings)

Ingredients:

  •  450 g pumpkin, peeled and cubed
  • 2 chicken breasts, cubed
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 2 tablespoons butter, unsalted
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon rosemary, chopped
  • 200 g pasta
  • 1/2 cup parmesan, grated
  • 1 onion, sliced
  • 1/2 cup cashews, toasted for serving

Ingredients for the sauce:

  • 5 tablespoons butter, unsalted
  • 1/4 tsp salt
  • 1/4 cup heavy cream

Preparation:

  1. Pre-heat oven to 22o oC.
  2. Cook pasta according to package directions, drain.
  3. Melt butter in microwave and mix with brown sugar, salt, rosemary. Toss with cubed pumpkin, lay in single layer on baking pan. Bake until caramelized, about 40 minutes, turning every 10 minutes as needed.
  4. Meanwhile, place wide and deep pan over medium heat, add oil, onion and chicken and cook until browned, Transfer to a plate and set aside.
  5. Heat butter with salt in the same pan over medium heat until starts to tint to a light brown. Be cautious, as the line between brown butter and burned butter is very fine. Remove from heat when browned, add cream and stir continuously. Season to taste if necessary.
  6. Place pasta and chicken back in warm pan of brown butter cream sauce, add cheese and stir. Mix in pumpkin, half of the croasted cashews and toss. Top with remaining cashews and serve warm.

Enjoy!

Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta

Share the post "Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: dynia, kurczak, makaron, mięso, obiad, orzechy, parmezan, ser, zioła

« Szybki kurczak w sosie śliwkowym / Easy chicken with plum sauce
Warsztaty kulinarne o smaku dyni – relacja »

Comments

  1. Oryginalny smak says

    7 października 2015 at 13:41

    Pysznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  2. Dzi says

    7 października 2015 at 14:16

    I jest:)

    Odpowiedz
  3. Kasia says

    8 października 2015 at 08:52

    Zainteresował mnie ten sos z palonego masła… Całe danie w sam raz dla mnie 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Najlepsze-sernikobrownie-z-malinami-Cheesecake-brownie-with-raspberries

Najlepsze sernikobrownie z malinami / Cheesecake brownie with raspberries

Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem / Pumpkin soup with chicken and orzo

Curry z kurczakiem po malezyjsku / Malaysian chicken curry

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Churros czekoladowe / Chocolate churros

Gnocchi z szałwią i grzybami / Gnocchi with mushrooms and sage

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress