Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym / Cod in piquant tomato sauce

Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym / Cod in piquant tomato sauce

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym / Cod in piquant tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Na moim blogu zdecydowanie za mało jest ryb, niestety spowodowane jest to mięsnym gustem mojej połówki, ale postaram się to zmienić:) Tymczasem proponuję niezwykle łatwy i szybki przepis na dorsza w pikantnym sosie pomidorowym autorstwa Gordona Ramsaya z jego fenomenalnej książki „Szef kuchni po godzinach”. Wprawdzie w oryginale użyty jest witlinek, jednak dorsz także sprawdził się doskonale. Podałam go z makaronem, lekką sałatką i grillowanymi warzywami. Było pysznie, polecam!

dorsz

Scroll down for recipe in English

Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 filety z dorsza, bez skóry (po 150 g każdy)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane w drobną kostkę
  • 2 filety anchois, posiekane
  • spory chlust białego wytrawnego wina (1/3 szklanki)
  • 100 ml bulionu rybnego lub drobiowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • szczypta suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • duża szczypta cukru pudru
  • kilka kropel sosu tabasco (lub więcej jak lubisz bardziej pikantnie)

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i wrzuć cebulę. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 4-6 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i anchois, po czym smaż kolejne dwie minuty.
  2. Teraz wlej wino i gotuj aż prawie całkowicie odparuje, po czym wmieszaj pomidory, chili, oregano i bazylię. Duś sos przez około 30 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać a sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, sosem tabasco i cukrem pudrem do smaku.
  3. Gdy sos będzie już gotowy, dopraw filety solą i pieprzem, po czym połóż je na sosie i przykryj patelnię dobrze dopasowaną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, od trzech do czterech minut, aż ryba przestanie być surowa w środku.
  4. Wyłóż ryby na talerze i podawaj je z dużą ilością sosu.

Smacznego!

dorsz

English version

Cod in piquant tomato sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 skinless pieces of cod (150 g each)
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 large onion, chopped finely
  • 3 cloves garlic, finely chopped
  • 2 anchovy fillets, chopped
  • splash of dry white wine
  • 100 ml fish stock, chicken stock or water
  • 400 g canned diced tomatoes
  • pinch of dried chili flakes
  • 1/2 tsp dried oregano
  • 1/2 tsp dried basil
  • pinch of caster sugar
  • few drops of tabasco sauce

Przygotowanie:

  1. Heat the oil in a pan for which you have a tight fitting lid, over low-medium heat. Cook the onion with a pinch of salt and pepper until it begins to soften, about 4-6 minutes. Add the chopped garlic and anchovy fillets and cook another two minutes.
  2. Add the splash of white wine and let simmer until the pan is quite dry. Stir in the stock, tomatoes, chili, oregano and basil. Let simmer for about 30 minutes until the tomatoes have broken down and the sauce has thickened. Taste and adjust the seasoning with tabasco sauce and caster sugar.
  3. When sauce is cooked, season fillets with salt and pepper, and lower into the sauce. Cover with tight-fitting lid, and steam fish over medium heat, three to four minutes, until firm and opaque.
  4. When fish is cooked, lift out of the pan with large spatula and serve topped with a generous portion of sauce.

Enjoy!

dorsz

Share the post "Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym / Cod in piquant tomato sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Ryby i owoce morza Tagged With: anchois, białe wino, chilli, dorsz, Gordon Ramsay, makaron, obiad, pomidor, ryba, wino

« Podkręcona zupa grzybowa / Boozy mushroom soup
Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami / Easy peach and plum coffee cake »

Comments

  1. Alicja says

    18 września 2014 at 15:52

    Genialne! Niby takie proste, a danie niezwykle popisowe i zapewne smaczne. Zrobię wszystko, aby ugotować je jutro 😉 Wielkie dzięki, bo na pewno zaskoczę swojego partnera, który uwielbia ryby.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 września 2014 at 15:59

      Polecam:)

      Odpowiedz
  2. robert-wrobel says

    19 września 2014 at 19:21

    Witam. Przepis pierwsza klasa, naprawdę polecam. Dziękuje za podzielenie się nim. Przygotowałem to danie dla mojej żony jak wróciła z delegacji, była wielce zaskoczona że potrafię coś tak smacznego ugotować. Szkoda tylko że jeszcze nie potrafię tak ładnie tego podać jak u Ciebie na zdjęciach ale trochę poćwiczę i może dojdę do wprawy. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 września 2014 at 20:43

      Bardzo dziękuję za miły komentarz, a praktyka czyni mistrza, chociaż mi też do niego jeszcze daleko:)

      Odpowiedz
  3. Aga says

    3 stycznia 2015 at 21:46

    Świetny pomysł na dorsza. Mam problem z daniami rybnymi, po za smażeniem i pieczeniem z sosem śmietanowym nie mam żadnych pomysłów.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 stycznia 2015 at 21:54

      Polecam:)

      Odpowiedz
  4. Dominik says

    5 sierpnia 2015 at 12:44

    Chciałem się zapytać o ilość Anchovy… kupiłem właśnie ( tylko że zakupy robie online ) i przyszło mi 2 filety… ale jest to 30g po odcedzeniu. To chyba mało.
    Dlaczego nie napisała Pani proporcji w tym przepisie?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 sierpnia 2015 at 13:31

      Ja jak do tej pory spotkałam się z anchois tylko w opakowaniach zbiorczych (na pewno więcej niż 2 w opakowaniu) np. takie jak te https://www.frisco.pl/pid,43665/n,piteu-anchois-w-oliwe-z-oliwek/stn,product i są to malusie fileciki.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Wołowina z makaronem w stylu azjatyckim

Tagliatelle-z-wolowina-porami-i-boczniakami-Beef-leek-and-oyster-mushrooms-tagliatelle

Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami / Pork and chanterelle pasta

Przepyszne gofry pełnoziarniste / Whole-wheat waffles

Makaron z karkówką, szparagami i grzybami / Pork sparagus and mushroom pasta

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress