Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Mięsa / Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing

Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam dziś świetny pomysł na sycącą sałatkę na te gorące dni. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka w stylu tajskim z kurczakiem i warzywami polana obłędnym dressingiem na bazie masła orzechowego z miodem i imbirem z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań, polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce – wszystkie absolutnie przepyszne. Dorzuciłam ekstra trochę rukoli gdyż miałam jeszcze jakąś resztkę, jednak nie jest ona niezbędna. Można za to dodać inne swoje ulubione warzywa jak np. papryka, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Salatka-tajska-z-dresingiem-orzechowym-Thai-salad-with-peanut-dressing

Sałatka tajska z dresingiem orzechowym

(4 porcje)

Składniki na sałatkę:

  • 1 1/2 szklanki upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę lub rozdzielonego widelcem
  • 4 szklanki posiekanej kapusty lub sałaty lodowej
  • 2 marchewki, starte lub pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 ogórek, z usuniętymi pestkami i pokrojony w plasterki
  • 2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki wraz ze szczypiorkiem
  • 1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych do podania

Składniki na dressing:

  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • sok z jednej limonki
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta płatków chilli
  • 2 łyżki liści kolendry

Przygotowanie:

  1. Do pojemnika blendera włóż wszystkie składniki dressingu i zmiksuj na kremowy i jednolity sos.
  2. W dużej misce umieść wszystkie składniki sałatki i wymieszaj z sosem bezpośrednio przed podaniem. Posyp orzeszkami i podawaj!

Smacznego!

Salatka-tajska-z-dresingiem-orzechowym-Thai-salad-with-peanut-dressing

English version

Thai salad with peanut dressing

(4 servings)

Ingredients for the salad:

  • 1 1/2 cups cooked chicken, shredded or chopped
  • 4 cups cabbage or iceberg salad, shredded
  • 2 carrots, grated or thinly sliced
  • 1 cucumber, seeded and sliced
  • 2 green onions, sliced
  • 1/4 cup toasted peanuts for garnish

Ingredients for the dressing:

  • 1/3 cup creamy peanut butter
  • 3 tablespoons rice vinegar
  • 1 lime, juiced
  • 3 tablespoons vegetable oil
  • 2 teaspoons sesame oil
  • 2 tablespoon soy sauce
  • 2 tablespoons honey
  • 2 tablespoons brown sugar
  • 1 clove garlic, chopped
  • 1 tablespoon fresh ginger, chopped
  • 1 teaspoon salt
  • 1 pinch of red pepper flakes
  • 2 tablespoons fresh cilantro leaves

Preparation:

  1. Combine all dressing ingredients in a blender or food processor and mix until smooth.
  2. Combine all salad ingredients in a bowl and toss with dressping right before serving. Sprinkle with toasted peanuts and serve!

Enjoy!

Salatka-tajska-z-dresingiem-orzechowym-Thai-salad-with-peanut-dressing

Share the post "Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Mięsa, Sałatki i surówki Tagged With: imbir, kapusta, kuchnia tajska, kurczak, masło orzechowe, mięso, miód, ogórek, orzechy, orzechy ziemne, papryka, sałatka

« Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese
Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym / Blue cheese, chicken and chanterelle pasta »

Comments

  1. Zrzućbrzuch says

    8 sierpnia 2017 at 09:54

    Tajskie smaki to zdecydowanie to co lubimy najbardziej 🙂 W połączeniu z kurczakiem lub owocami morza każdy kęs przypomina urlop w Tajlandii 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing | FlyB Kulinaria pisze:
    7 sierpnia 2017 o 11:48

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Thai salad with peanut dressing - Yum Goggle pisze:
    8 sierpnia 2017 o 03:31

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  3. Najlepsze przepisy z masłem orzechowym - Jest Pięknie pisze:
    11 lutego 2022 o 03:53

    […] Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing – Karmelowy blog kul… […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Cytrynowe-ciasto-jogurtowe-z-jagodami-Lemon-blueberry-yogurt-cake

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake

Łatwe curry z mango i kurczakiem / Easy mango and chicken curry

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt

Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie / Roasted pork neck with honey, star anise and ginger

Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress