Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries

Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam coś pysznego i bardzo sezonowego. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego przepyszna szarlotka z cynamonowymi jabłkami i świeżymi malinami w cieście maślanym skradnie serca całej rodziny. Doskonała na deser do kawki w te letnie dni! Gwarantuję, że nikt jej się nie oprze. Jest ona dziecinnie prosta w przygotowaniu, a jeżeli dodatkowo jesteście posiadaczami Tefal Cuisine Companion, przygotowanie jej będzie pestką. Jeżeli lubisz szarlotki, polecam także obłędną orzechową szarlotkę z bezą i żurawiną, pycha!

Latwa-szarlotka z-malinami-Easy-apple-cake-with-raspberries

W Tefal Cuisine Companion możesz w kilka chwil przygotować ciasto, a starcie 1 kg jabłek zajęło mi dokładnie 59 sekund! Szczegóły w przepisie poniżej.

Scroll down for recipe in English

Łatwa szarlotka z malinami

(10-12 porcji)

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg jabłek, obranych i startych na tarce na grubych oczkach
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 200 g świeżych malin
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść tortownicę o średnicy 21 cm.
  2. W misce miksera umieść mąkę, cukier, sól i masło i miksuj końcówką typu hak przez 2-3 minuty. Następnie dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy i miksuj do utworzenia się z ciasta jednolitej kuli. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Jeżeli używasz TCC, włóż wszystkie składniki do misy wyposażonej w końcówkę do zagniatania, włącz program P1 Pastry na 5 minut 🙂
  3. W międzyczasie rozgrzej większą patelnię na dużym ogniu, włóż jabłka i podsmażaj mieszając aż większość soku odparuje. Wmieszaj cukier i cynamon, podsmaż jeszcze przez chwilę, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
  4. Wyłóż połowę ciasta ugniatając palcami na dno tortownicy, na nie wyłóż jabłka a na jabłka maliny. Zetrzyj resztę ciasta na grubych oczkach na wierzch i włóż do nagrzanego piekarnika.
  5. Piecz przez 40-45 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw na wystudzenia, po czym wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Latwa-szarlotka z-malinami-Easy-apple-cake-with-raspberries

English version

Easy apple cake with raspberries

(10-12 servings)

Ingredients for the dough:

  • 350 g flour
  • 200 g of cold butter, cubed
  • 100 g of icing sugar
  • 1 pinch of salt
  • 3 egg yolks
  • 1 tablespoon of vanilla extract

Ingerdients fo the filling:

  • 1 kg of apples, peeled, cored and grated
  • 1/2 cup sugar
  • 1 tablespoon cinnamon
  • 200 g of fresh raspberries
  • icing sugar for serving

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Grease with butter round 21cm baking pan.
  2. Add the flour, sugar, salt and butter into the bowl of stand mixer and mix with a hook attachment for 2-3 minutes. Then add yolks and vanilla extract and mix until smooth. Wrap in cling film and place in the fridge for 30 minutes. If you use TCC, place all the dough ingredients into a bowl fitted with kneading blade and  turn on P1 Pastry program for 5 minutes 🙂
  3. In the meantime, heat the large pan over high heat, add the apples and fry until all the juice has evaporated. Mix in sugar and cinnamon, and cook for 1 minute, remove from heat and leave to cool.
  4. Remove the dough from the refrigerator, divide in half. Place one half on the bottom of the baking pan using your fingers or roll it if You like and spread prepared apples. Sprinkle raspberries over the apples, grate the rest of the dough on top and place in the preheated oven.
  5. Bake for 40 – 45 minutes until golden brown, remove from the oven and leave to cool. Serve sprinkled with icing sugar.

Enjoy!

Latwa-szarlotka z-malinami-Easy-apple-cake-with-raspberries

Share the post "Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, cynamon, jabłka, maliny, słodkości, Tefal Companion, wypieki

« Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce
Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese »

Comments

  1. Agnieszka says

    1 sierpnia 2017 at 15:26

    Wow! Nigdy nie robiłam szarlotki z malinami, genialny przepis!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 sierpnia 2017 at 15:30

      Polecam!

      Odpowiedz
    • Bożena says

      10 marca 2019 at 09:05

      Trochę zmieniłam sobie przepis – Do ciasta dałam połowę cukru, Do jabłek dałam połowę cukru. Z białek zrobiłam bezę (z zaoszczędzonego cukru 😉 , którą przykryłam jabłka i maliny – na to starte schłodzone ciasto. Piekłam bez termoobiegu na 190° przez 50 minut.
      Wyszło przepyszne. Pomysł na dodanie malin do szarlotki był szokujący dla mnie ale genialny. Gratuluję przepisu.

      Odpowiedz
      • Dzi says

        10 marca 2019 at 11:51

        Cudownie! Zawsze powtarzam, że przepis to tylko wskazówka. Warto je mądrze modyfikować, żeby dostosować do własnych gustów:)

        Odpowiedz
  2. Patryk Jagodziński says

    29 sierpnia 2017 at 14:00

    Mniam! Wygląda naprawdę kusząco! 🙂

    Odpowiedz
  3. gość says

    18 lutego 2019 at 16:46

    Ładnie Pani wyrosło, bez proszku do pieczenia. Mam nadzieję, że moje też będzie takie wysokie. Jest już 20 minut w piecu i nic sie nie podniosło :-((

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 lutego 2019 at 16:50

      W tym przepisie podstawa i kruszonka to ciasto kruche, ono nie ma rosnąć:) Moje jest wysokie ze względu na tortownicę i ilość nadzienia zapewne.

      Odpowiedz
  4. Karolina says

    23 września 2021 at 20:41

    Wyszło przepyszne!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries | FlyB Kulinaria pisze:
    1 sierpnia 2017 o 23:44

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak-orientalny-smazony-z-ananasem-i-papryka-Stir-fried-chicken-with-pineapple-and-pepper

Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper

latwe-ciasteczka-maslane-Easy-butter-cookies

Łatwe ciasteczka maślane / Easy butter cookies

Si

Restauracja Si – podejście drugie

Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym

Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia/Smoked salmon salad devilled eggs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress