Dziś przedstawiam coś pysznego i bardzo sezonowego. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego przepyszna szarlotka z cynamonowymi jabłkami i świeżymi malinami w cieście maślanym skradnie serca całej rodziny. Doskonała na deser do kawki w te letnie dni! Gwarantuję, że nikt jej się nie oprze. Jest ona dziecinnie prosta w przygotowaniu, a jeżeli dodatkowo jesteście posiadaczami Tefal Cuisine Companion, przygotowanie jej będzie pestką. Jeżeli lubisz szarlotki, polecam także obłędną orzechową szarlotkę z bezą i żurawiną, pycha!
W Tefal Cuisine Companion możesz w kilka chwil przygotować ciasto, a starcie 1 kg jabłek zajęło mi dokładnie 59 sekund! Szczegóły w przepisie poniżej.
Scroll down for recipe in English
Łatwa szarlotka z malinami
(10-12 porcji)
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 3 żółtka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Składniki na nadzienie:
- 1 kg jabłek, obranych i startych na tarce na grubych oczkach
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 200 g świeżych malin
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść tortownicę o średnicy 21 cm.
- W misce miksera umieść mąkę, cukier, sól i masło i miksuj końcówką typu hak przez 2-3 minuty. Następnie dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy i miksuj do utworzenia się z ciasta jednolitej kuli. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Jeżeli używasz TCC, włóż wszystkie składniki do misy wyposażonej w końcówkę do zagniatania, włącz program P1 Pastry na 5 minut 🙂
- W międzyczasie rozgrzej większą patelnię na dużym ogniu, włóż jabłka i podsmażaj mieszając aż większość soku odparuje. Wmieszaj cukier i cynamon, podsmaż jeszcze przez chwilę, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
- Wyłóż połowę ciasta ugniatając palcami na dno tortownicy, na nie wyłóż jabłka a na jabłka maliny. Zetrzyj resztę ciasta na grubych oczkach na wierzch i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 40-45 minut, do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstaw na wystudzenia, po czym wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Easy apple cake with raspberries
(10-12 servings)
Ingredients for the dough:
- 350 g flour
- 200 g of cold butter, cubed
- 100 g of icing sugar
- 1 pinch of salt
- 3 egg yolks
- 1 tablespoon of vanilla extract
Ingerdients fo the filling:
- 1 kg of apples, peeled, cored and grated
- 1/2 cup sugar
- 1 tablespoon cinnamon
- 200 g of fresh raspberries
- icing sugar for serving
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC. Grease with butter round 21cm baking pan.
- Add the flour, sugar, salt and butter into the bowl of stand mixer and mix with a hook attachment for 2-3 minutes. Then add yolks and vanilla extract and mix until smooth. Wrap in cling film and place in the fridge for 30 minutes. If you use TCC, place all the dough ingredients into a bowl fitted with kneading blade and turn on P1 Pastry program for 5 minutes 🙂
- In the meantime, heat the large pan over high heat, add the apples and fry until all the juice has evaporated. Mix in sugar and cinnamon, and cook for 1 minute, remove from heat and leave to cool.
- Remove the dough from the refrigerator, divide in half. Place one half on the bottom of the baking pan using your fingers or roll it if You like and spread prepared apples. Sprinkle raspberries over the apples, grate the rest of the dough on top and place in the preheated oven.
- Bake for 40 – 45 minutes until golden brown, remove from the oven and leave to cool. Serve sprinkled with icing sugar.
Enjoy!
Agnieszka says
Wow! Nigdy nie robiłam szarlotki z malinami, genialny przepis!
Dzi says
Polecam!
Bożena says
Trochę zmieniłam sobie przepis – Do ciasta dałam połowę cukru, Do jabłek dałam połowę cukru. Z białek zrobiłam bezę (z zaoszczędzonego cukru 😉 , którą przykryłam jabłka i maliny – na to starte schłodzone ciasto. Piekłam bez termoobiegu na 190° przez 50 minut.
Wyszło przepyszne. Pomysł na dodanie malin do szarlotki był szokujący dla mnie ale genialny. Gratuluję przepisu.
Dzi says
Cudownie! Zawsze powtarzam, że przepis to tylko wskazówka. Warto je mądrze modyfikować, żeby dostosować do własnych gustów:)
Patryk Jagodziński says
Mniam! Wygląda naprawdę kusząco! 🙂
gość says
Ładnie Pani wyrosło, bez proszku do pieczenia. Mam nadzieję, że moje też będzie takie wysokie. Jest już 20 minut w piecu i nic sie nie podniosło :-((
Dzi says
W tym przepisie podstawa i kruszonka to ciasto kruche, ono nie ma rosnąć:) Moje jest wysokie ze względu na tortownicę i ilość nadzienia zapewne.
Karolina says
Wyszło przepyszne!