Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya

Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon

Bardzo lubię ryby wszelkiego rodzaju,ale za makrelę w wersji surowej zabrałam się pierwszy raz. Zaskoczyło mnie,że jest na prawdę tania, a zawiera tyle samo zdrowych tłuszczów jak inne ryby wiodące na rynku. Ja grillowałam ją w postaci całej tuszki,ale równie dobrze można je zastąpić filetami, należny jedynie skrócić czas smażenia. Można też przygotować rybę na klasycznym grillu i podać ją z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsaya “Szef kuchni po godzinach”. Polecam!

 

Pikantna grillowana makrela (4 porcje)

Składniki:

  • 4 makrele, tusze wypatroszone i pozbawione ości
  • 100 g masła, miękkiego o temp.pokojowej
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka miałkiego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki wytrawnej musztardy
  • 2 łyżeczki czerwonego lub białego octu winnego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej maksymalnie grill (ja dysponowałam patelnią grillową więc poczekałam z jej rozgrzaniem)
  2. Na umytych i osuszonych rybach zrób nacięcia co 2 cm i dobrze je posól i popieprz.
  3. W miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki,by otrzymać intensywnie doprawione masło.
  4. Nasmaruj masłem makrele,także od wewnątrz. Jeśli masło zacznie twardnieć po zetknięciu z zimną rybą,można je lekko rozpuścić w mikrofalówce i zamiast smarować polać nim ryby.
  5. Grilluj makrele 4-5 min z każdej strony,aż mięso stanie się sprężyste (ja sprawdzałam przy grzbiecie czy jest już ładnie ścięte)
  6. Podawaj zaraz po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Share the post "Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya"

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • StumbleUpon
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: Gordon Ramsay, makrela, musztarda, obiad, ocet winny, ryba

« Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami
Pain aux raisins »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubio Jak co roku, zapraszam na zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów🌲
👉Link w BIO 

#przepisy #święta #śledzik #karp #christmas #recipes
Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork ch Szybkie schabowe z piekarnika / Easy baked pork chops👌
⏩Link w BIO⏪
🥩🥩🥩🥩
Dziś zapraszam na bloga po przepis na ekspresowe schabowe z piekarnika, zapieczone z cebulką, majonezem i serem. Pyszne!🤤
#obiad #dinner #comfortfood #pork #porkchops #cheese #ser #schabowe #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Boczniaki w sosie BBQ / BBQ oyster mushrooms👌
⏩Link w BIO⏪
🍄🍄🍄
Dziś zapraszam na bloga po przepis na przepyszne boczniaki w glazurze BBQ! Świetne jako dodatek do dań głównych, jak i na grilla👌
#obiad #dinner #comfortfood #boczniaki #oystermushrooms #bbq #grill #foodblog #instafood #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodstyling #blogkulinarny #omnomnom #instafood #yummy #delicious #tasty #blogkarmelowy #recipe #przepis #easy
Tradycyjnie nad morzem🙂 #gofry Tradycyjnie nad morzem🙂
#gofry
Więcej... Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Naleśniki nadziewane kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Savory crepes filled with chicken, spinach and mushrooms

Zestawienie szparagowych pyszności

Udka-kurczaka-w-sosie-z-powidlami-i-cebula-Chicken-legs-baked-with-onion-and-plum-jam-sauce

Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą / Chicken legs baked with onion and plum jam sauce

mloda_kapusta_z_kurkami

Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles

Nalesniki-po-bolonsku-pod-beszamelem-Crepes-bolognese-with-bechamel-sauce

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2021 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress