Share the post "Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel"
Zaczyna się już jagodowe szaleństwo, więc przyłączam się do niego i ja:) Proponuję dziś pyszne i wilgotne muffiny z borówkami amerykańskimi (miałam akurat w domu, można zamienić je na czarne jagody) z chrupiącą kruszonką z cukru i orzechów włoskich. To właśnie ta chrupiąca kruszonka dodaje muffinom charakteru, skarmelizowany cukier, orzechy i odrobina cynamonu to mieszanka idealna. Muffiny jak to muffiny, są dziecinnie łatwe w przygotowaniu, doskonałe na szybki deser. Zachowują świeżość do tygodnia przechowywane w temperaturze pokojowej. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową
(12 muffinek)
Składniki na kruszonkę:
- 100 g brązowego cukru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Składniki na muffiny:
- 115 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki jogurtu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki mleka
- 250 g świeżych lub mrożonych jagód (nie rozmrażaj jeśli używasz mrożonych)
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C. Natłuść formę do muffinek z 12 otworami, lub wyłóż papilotkami.
- W celu wykonania kruszonki, w małej misce wymieszaj brązowy cukier, orzechy i cynamon. Odstaw.
- W celu wykonania muffinek, w misce miksera ubijaj przez minutę masło, aż stanie się gładkie i kremowe. Dodaj cukry i ubijaj dalej na dużej prędkości do uzyskania jednolitej i kremowej masy, przez około 2 minuty. Zeskrob masę z brzegów misy, dodaj jajka, jogurt i ekstrakt waniliowy i ubijaj na średnich obrotach przez 1 minutę, po czym zwiększ prędkość i ubijaj aż masa stanie się jednolita.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wlej mokre składniki do suchych składników i wymieszaj powoli drewnianą łyżką dodając mleko (masa nie musi być w 100% jednolita, mogą pozostać małe grudki), po czym delikatnie wmieszaj jagody.
- Przełóż masę do otworów w blaszce i posyp kruszonką.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz kolejne 20 minut lub do suchego patyczka.
- Wyjmij z piekarnika, odstaw do lekkiego ostygnięcia i podawaj.
Smacznego!
English version
Blueberry muffins with walnut streusel
(12 muffins)
Ingredients for streusel:
- 100 g brown sugar
- 1/2 cup walnuts, chopped
- 1 teaspoon ground cinnamon
Ingredients for muffins:
- 115 g unsalted butter, softened to room temperature
- 1/2 cup granulated sugar
- 1/4 cup brown sugar
- 2 large eggs, room temperature
- 1/2 cup yogurt
- 2 teaspoons vanilla extract
- 220 g all-purpose flour
- 1 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon salt
- 1/4 cup milk
- 250 g fresh or frozen blueberries (do not thaw if using frozen)
Preparation:
- Preheat oven to 220°C. Spray two 12-count muffin pans with nonstick spray or line with cupcake liners. Set aside.
- To make a streusel, in a small bowl, toss together the brown sugar, nuts, and cinnamon. Set aside.
- For the muffins in a bowl of stand mixer beat the butter on high speed until smooth and creamy, about 1 minute. Add the granulated and brown sugars and beat on high until creamed, about 2 minutes. Scrape down the sides and bottom of the bowl as needed. Add the eggs, yogurt, and vanilla extract. Beat on medium speed for 1 minute, then turn up to high speed until the mixture is combined and uniform in texture. Scrape down the sides and bottom of the bowl as needed.
- In a large bowl, toss together the flour, baking soda, baking powder, and salt. Pour the wet ingredients into the dry ingredients and slowly mix with a whisk. Add the milk, gently whisking until combined and fold in the blueberries.
- Layer in batter until the muffin tins or liners are full all the way up to the top and top with streusel.
- Bake in batches for 5 minutes at 220°C then keeping the muffins in the oven, lower the oven temperature to 180°C and bake for 20 more minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean.
- Allow to briefly cool before serving.
Enjoy!
Delikatnie zmodyfikowałam ten przepis.
agaha says
Muffinki wyszly pyszne, super przepis. Wlasnie znow je robie. Dziekuje i gratuluje wspanialych przepisow i zdjec. Pozdrawiam!
Dzi says
Cieszę się, że smakują! 🙂