Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel"

  • Facebook
  • X

Zaczyna się już jagodowe szaleństwo, więc przyłączam się do niego i ja:) Proponuję dziś pyszne i wilgotne muffiny z borówkami amerykańskimi (miałam akurat w domu, można zamienić je na czarne jagody) z chrupiącą kruszonką z cukru i orzechów włoskich. To właśnie ta chrupiąca kruszonka dodaje muffinom charakteru, skarmelizowany cukier, orzechy i odrobina cynamonu to mieszanka idealna. Muffiny jak to muffiny, są dziecinnie łatwe w przygotowaniu, doskonałe na szybki deser. Zachowują świeżość do tygodnia przechowywane w temperaturze pokojowej. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streuse

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową 

(12 muffinek)

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Składniki na muffiny:

  • 115 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 250 g świeżych lub mrożonych jagód (nie rozmrażaj jeśli używasz mrożonych)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 °C.  Natłuść formę do muffinek z 12 otworami, lub wyłóż papilotkami.
  2. W celu wykonania kruszonki, w małej misce wymieszaj brązowy cukier, orzechy i cynamon. Odstaw.
  3. W celu wykonania muffinek, w misce miksera ubijaj przez minutę masło, aż stanie się gładkie i kremowe. Dodaj cukry i ubijaj dalej na dużej prędkości do uzyskania jednolitej i kremowej masy, przez około 2 minuty. Zeskrob masę z brzegów misy, dodaj jajka, jogurt i ekstrakt waniliowy i ubijaj na średnich obrotach przez 1 minutę, po czym zwiększ prędkość i ubijaj aż masa stanie się jednolita.
  4. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wlej mokre składniki do suchych składników i wymieszaj powoli drewnianą łyżką dodając mleko (masa nie musi być w 100% jednolita, mogą pozostać małe grudki), po czym delikatnie wmieszaj jagody.
  5. Przełóż masę do otworów w blaszce i posyp kruszonką.
  6. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz kolejne 20 minut lub do suchego patyczka.
  7. Wyjmij z piekarnika, odstaw do lekkiego ostygnięcia i podawaj.

Smacznego!

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streuse

English version

Blueberry muffins with walnut streusel

(12 muffins)

Ingredients for streusel:

  • 100 g brown sugar
  • 1/2 cup walnuts, chopped
  • 1 teaspoon ground cinnamon

Ingredients for muffins:

  • 115 g unsalted butter, softened to room temperature
  • 1/2 cup granulated sugar
  • 1/4 cup brown sugar
  • 2 large eggs, room temperature
  • 1/2 cup yogurt
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 220 g all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 cup milk
  • 250 g fresh or frozen blueberries (do not thaw if using frozen)

Preparation:

  1. Preheat oven to 220°C. Spray two 12-count muffin pans with nonstick spray or line with cupcake liners. Set aside.
  2. To make a streusel, in a small bowl, toss together the brown sugar, nuts, and cinnamon. Set aside.
  3. For the muffins in a bowl of stand mixer beat the butter on high speed until smooth and creamy, about 1 minute. Add the granulated and brown sugars and beat on high until creamed, about 2 minutes. Scrape down the sides and bottom of the bowl as needed. Add the eggs, yogurt, and vanilla extract. Beat on medium speed for 1 minute, then turn up to high speed until the mixture is combined and uniform in texture. Scrape down the sides and bottom of the bowl as needed.
  4. In a large bowl, toss together the flour, baking soda, baking powder, and salt. Pour the wet ingredients into the dry ingredients and slowly mix with a whisk. Add the milk, gently whisking until combined and fold in the blueberries.
  5. Layer in batter until the muffin tins or liners are full all the way up to the top and top with streusel.
  6. Bake in batches for 5 minutes at 220°C then keeping the muffins in the oven, lower the oven temperature to 180°C and bake for 20 more minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean.
  7. Allow to briefly cool before serving.

Enjoy!

Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streuse

Delikatnie zmodyfikowałam ten przepis.

Share the post "Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową / Blueberry muffins with walnut streusel"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: borówka amerykańska, cynamon, deser, jagody, muffiny, orzechy, orzechy włoskie, słodkości

« Makaron z kurczakiem z jednej patelni / One pot chicken pasta
Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup »

Comments

  1. agaha says

    7 grudnia 2016 at 14:35

    Muffinki wyszly pyszne, super przepis. Wlasnie znow je robie. Dziekuje i gratuluje wspanialych przepisow i zdjec. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 grudnia 2016 at 14:36

      Cieszę się, że smakują! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce

Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro

Warsztaty świąteczne

Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich

Szparagi-zapiekane-pod-beszamelem-Asparagus-baked-with-bechamel-sauce

Szparagi zapiekane pod beszamelem / Asparagus baked with bechamel sauce

Mazurek z wiśniami i czekoladą / Easter shortbread with cherries and chocolate

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress