Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes"

  • Facebook
  • X

Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne placuszki z ricottą i jabłkami, z dodatkiem miodu i cynamonu. Idealne śniadanie na jesienny poranek, tym bardziej, że robi się je dosłownie w kilka chwil. Podałam je posypane cukrem pudrem i wszyscy byli zachwyceni. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

Placuszki z jabłkami i ricottą

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g mąki
  • 400 g jabłek, obranych i startych na tarce na grubych oczkach
  • 1 szklanka ricotty lub serka śmietankowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W średniej misce wymieszaj dokładnie żółtka, jabłka, przesianą mąkę, ricottę, miód, gałkę muszkatołową i cynamon.
  2. Białka ubij z solą na sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszaj do masy jabłkowej.
  3. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju i wyłóż po dużej łyżce masy formując placuszki. Smaż do zarumienienia, przełóż na drugą stronę i także smaż do zarumienienia, po czym przełóż na talerz. Powtarzaj do wykończenia masy.
  4. Posyp placuszki cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

English version

Apple and ricotta pancakes

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs,  whites and yolks separately
  • 200 g flour
  • 400 g apples, peeled and grated
  • 1 cup ricotta or cream cheese
  • 2 tablespoons honey
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon salt
  • powdered sugar for dusting
  • oil for frying

Preparation:

  1. In a medium bowl, mix the egg yolks, apples, sieved flour, ricotta, honey, nutmeg and cinnamon.
  2. Beat egg whites with salt until stiff peaks, then gently stir into the apple batter.
  3. Preheat a large skillet with a little oil over medium heat and add large spoon of batter forming pancake shape. Fry until golden brown then flip and cook until browned. Transfer to a plate and repeat with the rest of the batter.
  4. Sprinkle with powdered sugar and serve.

Enjoy!

Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes

Share the post "Placuszki z jabłkami i ricottą / Apple and ricotta pancakes"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: jabłka, jajka, miód, ricotta, ser, śniadanie, słodkości

« Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą
Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala »

Comments

  1. Programista w kuchni says

    9 listopada 2016 at 11:22

    Rewelacja! 🙂 Na pewno spróbuję, może nawet dzisiaj 🙂

    Odpowiedz
  2. Sarna says

    9 listopada 2016 at 12:23

    jak ja lubię zaczynać dzień takimi placuszkami 🙂 pyszny przepis

    Odpowiedz
  3. Dzi says

    9 listopada 2016 at 12:24

    🙂

    Odpowiedz
  4. Wypieki Beaty says

    9 listopada 2016 at 14:09

    Po prostu mniamuśne 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 listopada 2016 at 14:13

      🙂

      Odpowiedz
  5. Karol says

    13 listopada 2016 at 02:20

    O matko! Znowu moja redukcja będzie cierpieć!

    Odpowiedz
  6. Mela says

    17 listopada 2016 at 14:12

    Bardzo lubię powrót do smaków dzieciństwa, a te placuszki, choć bez drożdży przypominają mi racuszki z jabłkami 🙂 Może pokusiłabym się, aby dodać jeszcze jakieś orzechy… Pozdrawiam! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 listopada 2016 at 14:19

      Też fajnie, następnym razem dodam prażone migdały 🙂

      Odpowiedz
  7. Zlosnicaczyta says

    22 listopada 2016 at 14:22

    Wyglądają naprawdę przepysznie, coś takiego od dłuższego czasu chodziło mi po głowie. Coś mi się wydaje, że czas ruszyć do kuchni w sobotę.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 listopada 2016 at 14:35

      Koniecznie!:)

      Odpowiedz
  8. Ula z prostoofinansach says

    22 listopada 2016 at 17:51

    Super pomysł z połączeniem jabłek i ricotty 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Placuszki z mascarpone i malinami / Mascarpone pancakes with raspberries - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    25 sierpnia 2017 o 09:14

    […] podzielić się z Wami tym znaleziskiem. Jeżeli lubicie tego typu śniadania, polecam także moje placuszki z ricottą i jabłkami i placuszki jogurtowe z jagodami, wszystkie obłędne! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kanapka-ze-stekiem-balsamicznymi-grzybami-i-serem-Cheesy-steak-sandwich-with-mushrooms

Kanapka ze stekiem, balsamicznymi grzybami i serem żółtym / Cheesy steak sandwich with mushrooms

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem / Tuna noodle casserole

Botwinka zasmażana / Braised swiss chard

swiateczna kaczka pieczona z sosem wisniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress