Dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne placuszki z ricottą i jabłkami, z dodatkiem miodu i cynamonu. Idealne śniadanie na jesienny poranek, tym bardziej, że robi się je dosłownie w kilka chwil. Podałam je posypane cukrem pudrem i wszyscy byli zachwyceni. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Placuszki z jabłkami i ricottą
(4 porcje)
Składniki:
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 200 g mąki
- 400 g jabłek, obranych i startych na tarce na grubych oczkach
- 1 szklanka ricotty lub serka śmietankowego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj dokładnie żółtka, jabłka, przesianą mąkę, ricottę, miód, gałkę muszkatołową i cynamon.
- Białka ubij z solą na sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszaj do masy jabłkowej.
- Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oleju i wyłóż po dużej łyżce masy formując placuszki. Smaż do zarumienienia, przełóż na drugą stronę i także smaż do zarumienienia, po czym przełóż na talerz. Powtarzaj do wykończenia masy.
- Posyp placuszki cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Apple and ricotta pancakes
(4 servings)
Ingredients:
- 4 eggs, whites and yolks separately
- 200 g flour
- 400 g apples, peeled and grated
- 1 cup ricotta or cream cheese
- 2 tablespoons honey
- 1/2 teaspoon ground nutmeg
- 1/2 teaspoon ground cinnamon
- 1/2 teaspoon salt
- powdered sugar for dusting
- oil for frying
Preparation:
- In a medium bowl, mix the egg yolks, apples, sieved flour, ricotta, honey, nutmeg and cinnamon.
- Beat egg whites with salt until stiff peaks, then gently stir into the apple batter.
- Preheat a large skillet with a little oil over medium heat and add large spoon of batter forming pancake shape. Fry until golden brown then flip and cook until browned. Transfer to a plate and repeat with the rest of the batter.
- Sprinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!
Programista w kuchni says
Rewelacja! 🙂 Na pewno spróbuję, może nawet dzisiaj 🙂
Sarna says
jak ja lubię zaczynać dzień takimi placuszkami 🙂 pyszny przepis
Dzi says
🙂
Wypieki Beaty says
Po prostu mniamuśne 🙂
Dzi says
🙂
Karol says
O matko! Znowu moja redukcja będzie cierpieć!
Mela says
Bardzo lubię powrót do smaków dzieciństwa, a te placuszki, choć bez drożdży przypominają mi racuszki z jabłkami 🙂 Może pokusiłabym się, aby dodać jeszcze jakieś orzechy… Pozdrawiam! 🙂
Dzi says
Też fajnie, następnym razem dodam prażone migdały 🙂
Zlosnicaczyta says
Wyglądają naprawdę przepysznie, coś takiego od dłuższego czasu chodziło mi po głowie. Coś mi się wydaje, że czas ruszyć do kuchni w sobotę.
Dzi says
Koniecznie!:)
Ula z prostoofinansach says
Super pomysł z połączeniem jabłek i ricotty 🙂