Dziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.
Przepis znalazłam na blogu Modern Taste – piękne zdjęcia, polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
(blaszka 26×26 cm)
Składniki:
- 200 ml mleka
- 120 g masła
- 1 paczka (7 g) drożdży instant, lub 25 g świeżych
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 450 g mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ok. 350 g śliwek
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 26×26 cm.
- Mleko podgrzej razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut.
- W misce miksera ubij jajka z cukrem i wanilią, dolej mleko z drożdżami i dokładnie zmiksuj.
- Mąkę wymieszaj z solą i kardamonem, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Śliwki umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu.
- Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Plum yeast cake
(26×26 cm baking pan)
Ingredients:
- 200 ml milk
- 120 g butter
- 7 g instant yeast
- 3 eggs
- 150 g sugar
- 1/4 tsp cardamom
- 450 g all purpose flour
- pinch of salt
- 1 tbsp vanilla extract
- 350 g plums, pitted and halved
Preparation:
- Preheat the oven to 180 °C. Line with baking paper prepared 26cx26 cm baking pan.
- Heat milk with butter, until melted and warm, mix in yeast and set aside for about 5 minutes.
- In a bowl of stand mixer beat eggs with sugar and vanilla, next pour in milk mixture and mix well.
- Combine flour with salt and cardamom. Add to the egg mixture and mix, until smooth. Cover with cloth and leave to rise for an hour.
- Transfer dough into prepared baking pan and arrange plums over the top of the cake, skin side down.
- Bake for 35-40 minutes. Sprinkle with powdered sugar before serving.
Enjoy!
Konczi i Szpileczka says
Wygląda wspaniale!
Dzi says
I jest baardzo przyjemne, z kawusią na przykład:)
Monika says
Po pierwsze zdjęcia – są super 🙂 A ciasto pewnie poezja…. 🙂
Dzi says
Dziękuję:) A ciasto polecam:)
Oryginalny smak says
Już czuję zapach… 😉
Dzi says
Prawda? Ciasta drożdżowe mają to do siebie:)
Julita says
Apetycznie wygląda, spróbuję w kolejny weekend.
Dzi says
Polecam, najlepsze w dniu pieczenia:) Chociaż w dniach następnych odgrzewam sobie w mikrofalówce i znowu staje się mięciutkie i puszyste:)
Iwona says
Witam a można użyć drożdży świeżych? Jeśli tak t w jakiej ilości?
Dzi says
Oczywiście można i przeliczając 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych. Dodałam też to info na liście składników:)
Maja says
Idealne ciasto, które nas nigdy nie zawiedzie, na pewno każdemu posmakuje, bo jakby mogło być inaczej 😉