Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake

Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake

by Dzi 12 komentarzy

Share the post "Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.

Przepis znalazłam na blogu Modern Taste – piękne zdjęcia, polecam!

ciasto

Scroll down for recipe in English

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

(blaszka 26×26 cm)

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 120 g masła
  • 1 paczka (7 g) drożdży instant, lub 25 g świeżych
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 450 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ok. 350 g śliwek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 26×26 cm.
  2. Mleko podgrzej razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut.
  3. W misce miksera ubij jajka z cukrem i wanilią, dolej mleko z drożdżami i dokładnie zmiksuj.
  4. Mąkę wymieszaj z solą i kardamonem, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. Śliwki umyj, przekrój na połówki i wyjmij pestki. Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż połówki śliwek, skórką do dołu.
  6. Piecz przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

ciasto

English version

Plum yeast cake

(26×26 cm baking pan)

Ingredients:

  • 200 ml milk
  • 120 g butter
  • 7 g instant yeast
  • 3 eggs
  • 150 g sugar
  • 1/4 tsp cardamom
  • 450 g all purpose flour
  • pinch of salt
  • 1 tbsp vanilla extract
  • 350 g plums, pitted and halved

 Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 °C. Line with baking paper prepared 26cx26 cm baking pan.
  2. Heat milk with butter, until melted and warm, mix in yeast and set aside for about 5 minutes.
  3. In a bowl of stand mixer beat eggs with sugar and vanilla, next pour in milk mixture and mix well.
  4. Combine flour with salt and cardamom. Add to the egg mixture and mix, until smooth. Cover with cloth and leave to rise for an hour.
  5. Transfer dough into prepared baking pan and arrange plums over the top of the cake, skin side down.
  6. Bake for 35-40 minutes. Sprinkle with powdered sugar before serving.

Enjoy!

ciasto

Share the post "Ciasto drożdżowe ze śliwkami / Plum yeast cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, ciasto drożdżowe, deser, śliwki, słodkości, wypieki

« Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce
Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken »

Comments

  1. Konczi i Szpileczka says

    9 stycznia 2015 at 08:45

    Wygląda wspaniale!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 stycznia 2015 at 09:11

      I jest baardzo przyjemne, z kawusią na przykład:)

      Odpowiedz
  2. Monika says

    9 stycznia 2015 at 11:07

    Po pierwsze zdjęcia – są super 🙂 A ciasto pewnie poezja…. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 stycznia 2015 at 11:15

      Dziękuję:) A ciasto polecam:)

      Odpowiedz
  3. Oryginalny smak says

    9 stycznia 2015 at 22:29

    Już czuję zapach… 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 stycznia 2015 at 22:34

      Prawda? Ciasta drożdżowe mają to do siebie:)

      Odpowiedz
  4. Julita says

    10 stycznia 2015 at 20:03

    Apetycznie wygląda, spróbuję w kolejny weekend.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 stycznia 2015 at 20:10

      Polecam, najlepsze w dniu pieczenia:) Chociaż w dniach następnych odgrzewam sobie w mikrofalówce i znowu staje się mięciutkie i puszyste:)

      Odpowiedz
  5. Iwona says

    6 maja 2015 at 21:14

    Witam a można użyć drożdży świeżych? Jeśli tak t w jakiej ilości?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 maja 2015 at 21:27

      Oczywiście można i przeliczając 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych. Dodałam też to info na liście składników:)

      Odpowiedz
  6. Maja says

    7 lipca 2017 at 18:50

    Idealne ciasto, które nas nigdy nie zawiedzie, na pewno każdemu posmakuje, bo jakby mogło być inaczej 😉

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    15 sierpnia 2018 o 10:28

    […] inny dzień też się sprawdzi Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe, obłędną tartę i ciasto bezą, wszystkie cudowne. Zapraszam po […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta

Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta

Bananowe muffiny z jabłkami i cynamonem / Banana muffins with apples and cinnamon

Mule po tajsku / Thai mussels

Mule po tajsku / Thai mussels

Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress