Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym"

  • Facebook
  • X

Dziś przepis na niezwykle zdrowe i sycące pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, a to dlatego, że postanowiłam przyłączyć się wraz z portalem www.rodzinawformie.pl do akcji dbamy o zdrowe przyzwyczajenia. Jak możecie już słusznie wywnioskować, moim przyzwyczajeniem będzie wprowadzenie do codziennej diety jak największej ilości produktów z mąki pełnoziarnistej, które też będę próbowała przemycić do diety mojego ukochanego:).

Temat produktów pełnoziarnistych przewija się w mediach odkąd pamiętam i nikt nie ma wątpliwości, że są zdrowe. Niestety produkty z mąki białej, oczyszczonej i pozbawionej w procesie technologicznym większości witamin, minerałów i błonnika, wciąż cieszą się największą popularnością. Produkt pełnoziarnisty zawiera wszystkie składniki, które występują w ziarnie, np. mąka pszenna pełnoziarnista (tzw. razowa) to zmielone całe ziarna pszenicy, czyli bielmo, zewnętrzna łuska i zarodek, dlatego jak najszybciej powinniśmy zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe.

Produkty pełnoziarniste są najlepszym źródłem węglowodanów złożonych, a ich zdecydowanie najważniejszym składnikiem jest błonnik pokarmowy. Pełne ziarna zawierają również fitoestrogeny, sterole, a także witaminy oraz minerały (m.in. witaminę E, potas, wapń, żelazo i fosfor). Jedząc produkty pełnoziarniste, możesz zapobiec różnym dolegliwościom i chorobom. Badania wykazały, że nieoczyszczone zboża pomagają schudnąć, gdyż zawarty w nich błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia i daje na długo uczucie sytości, zapobiegają cukrzycy typu II (regulują poziom cukru we krwi), obniżają ryzyko chorób serca już nie mówiąc a pobudzeniu pracy całego układu pokarmowego.

Produkt pełnoziarnisty to nie tylko pieczywo, to także makaron razowy, płatki owsiane, pełnoziarniste płatki zbożowe i muesli, brązowy ryż, grube kasze (np. pęczak, gryczana, perłowa, jaglana), pełnoziarniste herbatniki i ciastka. Wybór produktów pełnoziarnistych jest teraz ogromny i nie ma najmniejszego problemu z zastąpieniem nimi popularnych  i niezdrowych odpowiedników. Zdrowe przyzwyczajenia wcale nie są trudne do wdrożenia do codziennej rutyny, a dzięki nim można znacząco poprawić jakość życia. Więcej propozycji dobrych i zdrowych zmian przyzwyczajeń znajdziecie na portalu http://www.rodzinawformie.pl/ oraz  na facebooku.

Dziś proponuję zdrowy wypiek pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową. Pyszne!

muffiny

Scroll down for recipe in English

Pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

(12 standardowej wielkości muffinów)

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g  jogurtu greckiego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC.  Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami.
  2. W misce miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól.
  3. Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Wyłóż powstałe ciasto na posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty o szerokości i wysokości otworów w blaszce.
  4.  W małej misce wymieszaj jabłka z 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru.
  5. Ułóż po  4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po wyjęciu podawaj posypane cukrem pudrem, polane sosem karmelowym lub z konfitura jabłkową.

Smacznego!

muffiny

English version

Whole wheat pull-apart apple cinnamon muffins

(12 standard muffins)

Ingredients:

  • 1 3/4 cup whole wheat flour
  • 1/2 cup all-purpose flour
  • 1/2 cup brown sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp +1 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp sea salt
  • 170 g greek yogurt
  • 3 tablespoons oil
  • 1 egg
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 1/2 cup diced into 1 cm cubes apples, peeled
  • 3 tbsp sugar

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. Grease standard muffin pan.
  2. In a stand mixer, combine whole wheat flour, all-purpose flour, brown sugar, baking powder, baking soda, 1 tsp cinnamon and sea salt.
  3. Add in yogurt, oil, egg and vanilla. Mix until dough is formed. The dough should seem dry if its too runny add more flour. On a heavily floured surface, roll out dough into a rectangle, about 0,5 cm thick. Slice rolled out dough into squares that will fit into your muffin tin.
  4. In a small bowl mix diced apple, 1 tsp cinnamon and 3 tbsp sugar.
  5. Stack 4-5 squares of dough with ½ tsp of apple fillig between each layer and place layered slices into a greased muffin tin. Bake for 25 minutes.

Enjoy!

muffiny

Share the post "Rodzina w formie i przepis na pełnoziarniste muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: cynamon, deser, jabłka, muffiny, słodkości

« Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries
Patelnia z serii MasterChef do wzięcia! Konkurs »

Comments

  1. Konczi i Szpileczka says

    3 grudnia 2014 at 10:51

    Rewelacyjny pomysł!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 grudnia 2014 at 12:07

      🙂

      Odpowiedz
  2. Milena says

    4 grudnia 2014 at 10:41

    Wygląda bardzo smakowicie, ciekawe czy uda mi się także uzyskać taką formę dekoracji, która wygląda inaczej niż standardowe muffiny. 🙂
    Pozdrawiam i czekam na więcej takich przepisów ponieważ jestem na diecie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 grudnia 2014 at 10:41

      🙂

      Odpowiedz
  3. Ergonauta says

    4 grudnia 2014 at 11:20

    Uwielbiam muffinki, ale nigdy nie wpadłem na pomysł żeby były razowe. Teraz mam czyste sumienie i mogę zajadać się „dietetycznymi” smakołykami 🙂 Dzięki!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 grudnia 2014 at 11:45

      Dokładnie! 🙂

      Odpowiedz
  4. noclegi łeba says

    6 grudnia 2014 at 22:58

    Trzeba spróbować, bez dwóch zdań. Jutro żonę zmobilizuję 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      7 grudnia 2014 at 12:30

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  5. StoŁyżekSzczęścia says

    8 grudnia 2014 at 18:22

    Piękne 😉
    Lubię takie wyrośnięte 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z kiełbasą w kremowym sosie pomidorowym z wódką / Pasta and sausage in creamy vodka tomato sauce

Kaczka pieczona po pekińsku

Najcieńsze i najsmaczniejsze naleśniki Michela Rouxa

Zupa-z-mloda-kapusta-na-zeberkach-Meaty-young-cabbage-soup

Zupa z młodą kapustą na żeberkach / Meaty young cabbage soup

Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką / Caramel apple muffins with streusel

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress