Dziś proponuję coś słodkiego 🙂 Bardzo przyjemne cytrynowe ciasto jogurtowe z dużą ilością jagód, które miałam zamrożone na taką właśnie okazję. Nie za słodkie, ale puszyste i wilgotne z pysznym lukrem cytrynowym. Polecam do kawy wszystkim łasuchom!
Skorzystałam z przepisu znajdującego się tutaj
Scroll down for recipe in English
Cytrynowo-jagodowe ciasto jogurtowe
(10 porcji)
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki + 2 łyżki ekstra
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 ½ szklanki jagód, mogą być mrożone
- sok i starta skórka z 1 cytryny
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę o średnicy 22 cm.
- Przesiej mąkę (bez 2 łyżek) wraz z proszkiem do pieczenia i solą i odstaw.
- W dużej misce ubij mikserem olej roślinny z cukrem, aż do jego rozpuszczenia, po czym dodaj wanilię i jajka. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy i dodaj sok i skórkę z cytryny.
- Następnie cały czas miksując na niskich obrotach dodawaj w partiach jogurt na przemian z mąką. Miksuj tylko do momentu połączenia się składników.
- W międzyczasie wymieszaj jagody z 2 łyżkami mąki i wmieszaj do gotowego ciasta.
- Przełóż ciasto do piekarnika i piecz przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- W celu przygotowania lukru, wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, dodaj więcej cukru lub soku w razie potrzeby w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Wyjmij ostygnięte ciasto z formy, polej lukrem, opcjonalnie posyp białą czekoladą i podawaj.
Smacznego!
English version
Lemon blueberry yogurt cake
(10 servings)
Ingredients:
- 1½ cups +2 tbsp flour, divided
- 2 tsp baking powder
- ½ tsp salt
- ½ cup vegetable oil
- 1 cup sugar
- 1 tsp vanilla extract
- 3 eggs
- 1 cup plain Greek yogurt
- 1½ cups blueberries
- 1 lemon, zested
- 1 lemon, juiced
- 1 cup powdered sugar
- 3 tbsp lemon juice (approximately)
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC.
- Sift together 1½ cups flour, baking powder and salt. Set aside.
- In a large bowl whisk together vegetable oil and sugar. Add vanilla and eggs. Mixing until well combined. Add the zest and juice of a lemon.
- Alternate mixing in yogurt and flour mixture in 2 batches. Do not over mix.
- In a bowl toss blueberries with 2 tbsp flour until well coated. Fold blueberries into cake batter.
- Pour into a 22 cm spring form pan. Bake for 50-60 minutes, until a tester comes out clean. Let cool completely.
- In a small bowl mix together powdered sugar and lemon juice until desired consistency.
- Remove the outside of the spring form pan. Drizzle cake with the glaze.
Enjoy!
arbiter8 says
Czuć tę świeżość cytryny i lekkość jogurtu ciasto wyśmienite
Arunio says
Fajne ciasto aż ślinka leci 😀
Dzi says
🙂
Małgorzata says
Ja już od dłuższego czasu przygotowuję owoce do wszelkiego rodzaju wypieków. Uwielbiam kombinację malin, jagód i borówek na cieście jogurtowym.
Nie pogardzę również truskawkami, ale koniecznie z swojego, działkowego zbioru.
Dzi says
Takie są najlepsze:)
Iga says
Ale mi apetytu narobiłaś 🙂 Ja pokusiłam się ostatnio o wizytę w cukierni i mój wybór padł na jagodziankę, jak ja tęsknię za smakiem jagód 🙂 Córcia ma za tydzień urodziny, więc chyba takie ciasto jogurtowe upiekę. Czuję, że będzie zadowolona – też lubi te farbujące język owoce 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Dzi says
Trzymam kciuki żeby posmakowało:)