Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Śniadanie / Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na weekendowe śniadanie na słodko. Puszysty omlet z jabłkami w karmelu i orzechami włoskimi, przepyszny! Spotkałam się też z nazwą omlet po cesarsku i nic dziwnego, prawdziwa uczta dla zmysłów. Gdyby nie był tak kaloryczny to jadłabym go codziennie:) Polecam wszystkim łasuchom.

Scroll down for recipe in English

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Omlet z jabłkami w karmelu

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek, wymoczonych w gorącej wodzie i osuszonych papierowymi ręcznikami
  • 200 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 50 g orzechów włoskich
  • opcjonalnie cukier puder do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce umieść żółtka, 2 łyżki cukru i szczyptę soli, po czym ubij do uzyskania gęstej i jasnej masy.
  2. Dodaj mąkę i mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę i także wmieszaj do przygotowanego ciasta.
  3. Na większej patelni rozpuść na średnim ogniu 1 łyżkę masła, wlej ciasto, posyp je rodzynkami, o czym przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez 4 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i smaż do zarumienienia.
  4. Wyłóż omlet na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki.
  5. Resztę masła rozpuść na tej samej patelni, wsyp 4 łyżki cukru i smaż na małym ogniu aż się rozpuści. Następnie dodaj jabłka i kawałki orzechów, podsmaż przez kilka minut po czym wylej na pokrojony omlet.
  6. Podawaj omlet posypany cukrem pudrem.

Smacznego!

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

English version

Omelette with caramel apples

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs, whites and yolks separated
  • 6 tablespoons of sugar
  • pinch of salt
  • 50 g of raisins, soaked in hot water and and dried with paper towels
  • 200 g flour
  • 250 ml of milk
  • 2 tablespoons butter
  • 1 large apple, peeled and diced
  • 50 g walnuts
  • powdered sugar to serve

Preparation:

  1. In a medium bowl, place egg yolks, 2 tablespoons of sugar and a pinch of salt and mix until thick, pale and fluffy.
  2. Add the flour and milk and mix to a smooth dough. Beat egg whites until stiff and also stir into the prepared dough.
  3. In a large pan melt 1 tablespoon of butter over medium heat. Add the dough, sprinkle it with raisins, cover the pan with a lid and cook on low heat for 4 minutes. Next turn over and cook until golden brown.
  4. Place the omelette on a cutting board and cut into small pieces.
  5. Melt the remaining butter in the same pan, sprinkle with 4 tablespoons of sugar and cook over low heat until dissolved. Then add the apples and walnuts,cook for a few minutes then pour on the sliced ​​omelette.
  6. Dust the omeltte with powdered  sugar and serve.

Enjoy!

 

Share the post "Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Śniadanie, Słodkości Tagged With: jabłka.sos karmelowy, orzechy, orzechy włoskie, śniadanie

« Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles
Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką / Thai pork loin with beans »

Comments

  1. Karolina says

    1 września 2015 at 14:37

    Trafiłam tu przypadkiem, a widzę kolejny świetny wpis! Masz Pani talent 😉 Śniadako omnomonom… 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 września 2015 at 14:48

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kruche ciasteczka z jagodami / Blueberry pie cookies

Esencjonalny bulion z kaczki Thomasa Kellera

Babka z advocatem / Advocaat bundt cake

Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath

Najłatwiejszy mazurek z karmelem i czekoladą / Easy caramel and chocolate tart

Zestawienie przepisów na Święta Wielkanocne

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress