Share the post "Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce"
Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, a szczególnie podane z jakimś pysznym sosem. Dziś proponuję wersję azjatycką, a dokładnie skrzydełka pieczone w piekarniku, następnie wymieszane w sosie składającym się z masła orzechowego i wielu aromatycznych przypraw. Skrzydełka są bardzo łatwe w przygotowaniu a ich wyjątkowy smak powinien zadowolić wszystkich fanów tajskich smaków. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego
(4-6 porcji)
Składniki na skrzydełka:
- 700 g skrzydełek z kurczaka, przekrojonych na połówki
- 2 łyżeczki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki na sos:
- 2/3 szklanki masła orzechowego, najlepiej takiego z kawałkami orzeszków
- 1/4 szklanki ciepłej wody (lub więcej w razie potrzeby)
- 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C.
- Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Włóż je do miski i wymieszaj z olejem rzepakowym i olej sezamowym, po czym dopraw solą i pieprzem. Wyłóż je w jednej warstwie na ruszcie umieszczonym nad blaszką do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, najlepiej w taki sposób, by się nie dotykały.
- Włóż skrzydełka do piekarnika i piecz przez 45-50 minut, odwracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.
- W międzyczasie przygotuj sos. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, po czym dopraw go solą, pieprzem i chilli jeżeli to konieczne. Gdyby sos był zbyt gęsty dolewaj więcej ciepłej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Wyjmij skrzydełka z piekarnika i przełóż je wciąż bardzo gorące do miski z sosem. Dokładnie je w nim obtocz i podawaj.
Smacznego!
English version
Thai chicken wings with peanut sauce
(4-6 servings)
Ingredients for the chicken:
- 700 g chicken wings, drumettes and flats separated
- 2 teaspoons vegetable oil
- 1 teaspoon sesame oil
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon black pepper
Ingredients for the peanut sauce:
- 2/3 cup chunky peanut butter
- 1/4 cup hot water
- 1 teaspoon grated fresh ginger
- 1 tablespoon lime juice
- 1 teaspoon fish sauce
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon honey
- 1/2 teaspoon crushed red pepper flakes
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Rinse the wings and drumettes, pat them dry and transfer them to a large bowl. Toss the wings with the vegetable oil, sesame oil, salt and pepper. Position the wings on a baking rack placed on top of a foil-lined baking sheet, spreading the wings into a single layer to ensure they aren’t touching.
- Bake the wings, rotating the pan half-way through, until they’re fully cooked, 45 to 50 minutes.
- While the wings are baking, prepare the sauce. In a medium bowl, whisk together all of the sauce ingredients. Taste and season the sauce with salt, pepper and additional crushed red pepper flakes, if desired.
- Remove the wings from the oven and transfer them to a large bowl. While the wings are still hot, add the prepared sauce to the bowl, tossing to thoroughly combine. Serve immediately.
Enjoy!
Michał says
Świetny przepis, masło orzechowe to wspaniały składnik, uwielbiam je, więc te skrzydełka będę musiał zrobić. 🙂
Pytanie odnoście oleju sezamowego – użyć białego czy ciemnego?
Dzi says
Ja miałam ciemny. Polecam:)
Tomasz says
Wspaniale i zachęcająco wygląda. Mam nadzieję, że równie smaczne jak wygląda.
Beatka says
Dziękuje za pomysł na dzisiejszy obiadek. Mile zaskoczę męża jak wróci z pracy takim daniem.
Dzi says
Trzymam kciuki;-)
Grzegorz says
Podoba mi się to, że każdy przepis dajesz w dwóch wersjach językowych. Mogę go dzięki temu wysłać znajomemu z Niemiec, a on nie zapyta mnie co to jest : „1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru” 🙂
Dzi says
Staram się jak mogę:)
Carmi says
Kocham wszystko co tajskie. Ten balans smaków to uczta dla podniebienia 🙂
Dzi says
🙂