Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce

Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam skrzydełka w każdej postaci, a szczególnie podane z jakimś pysznym sosem. Dziś proponuję wersję azjatycką, a dokładnie skrzydełka pieczone w piekarniku, następnie wymieszane w sosie składającym się z masła orzechowego i wielu aromatycznych przypraw. Skrzydełka są bardzo łatwe w przygotowaniu a ich wyjątkowy smak powinien zadowolić wszystkich fanów tajskich smaków. Polecam!

Scroll down for recipe in English

skrzydełka

Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego

(4-6 porcji)

Składniki na skrzydełka:

  • 700 g skrzydełek z kurczaka, przekrojonych na połówki
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Składniki na sos:

  • 2/3 szklanki masła orzechowego, najlepiej takiego z kawałkami orzeszków
  • 1/4 szklanki ciepłej wody (lub więcej w razie potrzeby)
  • 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C.
  2. Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Włóż je do miski i wymieszaj z olejem rzepakowym i olej sezamowym, po czym dopraw solą i pieprzem. Wyłóż je w jednej warstwie na ruszcie umieszczonym nad blaszką do pieczenia wyłożoną folią aluminiową, najlepiej w taki sposób, by się nie dotykały.
  3. Włóż skrzydełka do piekarnika i piecz przez 45-50 minut, odwracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.
  4. W międzyczasie przygotuj sos. W większej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu, po czym dopraw go solą, pieprzem i chilli jeżeli to konieczne. Gdyby sos był zbyt gęsty dolewaj więcej ciepłej wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Wyjmij skrzydełka z piekarnika i przełóż je wciąż bardzo gorące do miski z sosem. Dokładnie je w nim obtocz i podawaj.

Smacznego!

skrzydełka

English version

Thai chicken wings with peanut sauce

(4-6 servings)

Ingredients for the chicken:

  • 700 g chicken wings, drumettes and flats separated
  • 2 teaspoons vegetable oil
  • 1 teaspoon sesame oil
  • 1 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon black pepper

Ingredients for the peanut sauce:

  • 2/3 cup chunky peanut butter
  • 1/4 cup hot water
  • 1 teaspoon grated fresh ginger
  • 1 tablespoon lime juice
  • 1 teaspoon fish sauce
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon honey
  • 1/2 teaspoon crushed red pepper flakes

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. Rinse the wings and drumettes, pat them dry and transfer them to a large bowl. Toss the wings with the vegetable oil, sesame oil, salt and pepper. Position the wings on a baking rack placed on top of a foil-lined baking sheet, spreading the wings into a single layer to ensure they aren’t touching.
  3. Bake the wings, rotating the pan half-way through, until they’re fully cooked, 45 to 50 minutes.
  4. While the wings are baking, prepare the sauce. In a medium bowl, whisk together all of the sauce ingredients. Taste and season the sauce with salt, pepper and additional crushed red pepper flakes, if desired.
  5. Remove the wings from the oven and transfer them to a large bowl. While the wings are still hot, add the prepared sauce to the bowl, tossing to thoroughly combine. Serve immediately.

Enjoy!

skrzydełka

Share the post "Tajskie skrzydełka w sosie z masła orzechowego / Thai chicken wings with peanut sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, imbir, kuchnia azjatycka, kuchnia tajska, kurczak, masło orzechowe, mięso, obiad, skrzydełka, sos rybny, sos sojowy

« Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach
Bigos z młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew »

Comments

  1. Michał says

    4 czerwca 2014 at 14:59

    Świetny przepis, masło orzechowe to wspaniały składnik, uwielbiam je, więc te skrzydełka będę musiał zrobić. 🙂

    Pytanie odnoście oleju sezamowego – użyć białego czy ciemnego?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 czerwca 2014 at 15:02

      Ja miałam ciemny. Polecam:)

      Odpowiedz
  2. Tomasz says

    6 czerwca 2014 at 06:58

    Wspaniale i zachęcająco wygląda. Mam nadzieję, że równie smaczne jak wygląda.

    Odpowiedz
  3. Beatka says

    6 czerwca 2014 at 11:19

    Dziękuje za pomysł na dzisiejszy obiadek. Mile zaskoczę męża jak wróci z pracy takim daniem.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 czerwca 2014 at 11:22

      Trzymam kciuki;-)

      Odpowiedz
  4. Grzegorz says

    11 czerwca 2014 at 08:56

    Podoba mi się to, że każdy przepis dajesz w dwóch wersjach językowych. Mogę go dzięki temu wysłać znajomemu z Niemiec, a on nie zapyta mnie co to jest : „1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru” 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 czerwca 2014 at 12:34

      Staram się jak mogę:)

      Odpowiedz
  5. Carmi says

    13 czerwca 2014 at 12:04

    Kocham wszystko co tajskie. Ten balans smaków to uczta dla podniebienia 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 czerwca 2014 at 12:06

      🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Konkurs z Pyszne.pl

Warsztaty z Pascalem Brodnickim

Kolacja degustacyjna w La Vinotheque Wine Bar & Store

Moje włoskie przyjemności

Pieczarki-w-glazurze-miodowo-balsamicznej-Honey-balsamic-mushrooms

Pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej / Honey balsamic mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress