Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella

Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella"

  • Facebook
  • Twitter

Przedstawiam kolejny szybki pomysł na obiad dla zabieganych, a lubiących smacznie i domowo zjeść:). Soczyste kotlety ze schabu (najlepiej z kością) zapiekane z mozzarellą w miodowo-musztardowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Danie praktycznie „robi się samo” w piekarniku, więc w międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z kapustą i brie i lekką sałatkę, które stworzą przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella

Schab zapiekany z mozzarellą

(6 porcji)

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych z kostką, każdy po ok 150-200 g
  • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml śmietanki 18 %
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 150 g startej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Mięso umyj, osusz, dopraw solidnie solą i pieprzem z każdej strony, po czym i umieść w naczyniu do zapiekania. Na tak przygotowane kotlety wyłóż cebulę wraz z pieczarkami.
  3. W miseczce dokładnie wymieszaj musztardę, miód i mąkę. Następnie, cały czas mieszając, wmieszaj śmietankę, po czym dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Polej sosem mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, po czym posyp kotlety mozzarellą i dopiekaj kolejne 10 minut.
  5. Wyjmij danie z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella

Pork chops baked with mozzarella

(6 servings)

Ingredients:

  • 6 pork chops, 150-200 g each
  • 2 onions, thinly sliced
  • 150 g mushrooms, sliced
  • 2 tablespoons Dijon mustard
  • 3 tablespoons honey
  • 1 tablespoon flour
  • 300 ml of cream
  • salt, pepper and nutmeg to taste
  • 150 g of grated mozzarella cheese

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. Wash and pat dry the pork, season with salt and pepper and place in baking dish. Top each pork chop with sliced onion and mushrooms.
  3. In a medium bowl, mix the mustard, honey and flour. Next stir in the cream and season with salt and pepper.
  4. Pour the sauce over the meat and place in the preheated oven. Bake for 40 minutes, next top each cutlet with mozzarella cheese and bake another 10 minutes.
  5. Remove pork chops from the oven and set aside for 5-10 minutes. Serve with your favorite side dishes.

Enjoy!

Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella

Share the post "Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, mięso, miód, mozzarella, obiad, pieczarki, ser, wieprzowina

« Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie
Zupa krem z cukinii z kurkami / Creamy zucchini soup with chanterelles »

Comments

  1. Kasia says

    24 sierpnia 2015 at 12:53

    Pięknie wygląda chętnie bym skosztowała

    Odpowiedz
    • Dzi says

      24 sierpnia 2015 at 14:24

      Mięcho i dużo mozzarelli, zawsze się sprawdza:)

      Odpowiedz
  2. Vubu says

    24 sierpnia 2015 at 13:17

    Wygląda nieźle, trzeba sprawdzić ;D

    Odpowiedz
  3. topforma says

    25 sierpnia 2015 at 09:52

    Schabik wygląda przepysznie!!!!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 sierpnia 2015 at 11:07

      🙂

      Odpowiedz
  4. Agata says

    25 sierpnia 2015 at 11:45

    Aż ślinka cieknie! Muszę spróbować 🙂

    Agata z Born to Cook

    Odpowiedz
    • Dzi says

      25 sierpnia 2015 at 12:24

      Polecam!

      Odpowiedz
  5. Ela says

    20 września 2016 at 19:29

    Właśnie zrobiłam, pyszota! Świetny obiad dla gości. Polecam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 września 2016 at 19:51

      Cieszę się, że smakowały:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Currywurst

Currywurst

Pełnoziarniste gofry czekoladowe / Chocolate whole wheat waffles

Pełnoziarniste gofry czekoladowe / Chocolate whole wheat waffles

Makaron-z-kielbasa-i-mloda-kapusta-Sausage-and-young-cabbage-pasta

Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta

Cytrynowe-ciasto-jogurtowe-z-jagodami-Lemon-blueberry-yogurt-cake

Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake

Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress