Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję coś w stylu azjatyckim. Szybki makaron udon smażony z wołowiną, papryką, brokułami, grzybami i groszkiem cukrowym w pysznym sosie zachwyci wszystkich! Poza tym, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a to po ciężkim dniu pracy jest bardzo ważne. Zdrowy i pyszny obiad dla każdego, gorąco polecam ten przepis. Jeżeli jesteś fanem takich szybkich pyszności z makaronem udon w stylu azjatyckim, polecam także makaron udon z chilli i szpinakiem i ten z wołowiną i grzybami – pycha!

Szybki-stir-fry-z-makaronem-udon-wolowina-i-warzywami-Stir-fry-with-udon-noodles-beef-and-vegetables

Scroll down for recipe in English

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami

(4 porcje)

Składniki:

  • 400 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 150 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 papryki, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka startego startego świeżego imbiru
  • 3 garści małych różyczek brokuła
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 400-500 g świeżego makaronu udon
  • 2 dymki, posiekane w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, dodaj 2 łyżeczki oleju roślinnego i włóż wołowinę wymieszaną z mąką kukurydzianą.  Podsmaż do zarumienienia i wyjmij z patelni.
  2. Do tej samej patelni dodaj resztę oleju, dodaj grzyby, paprykę, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając aż grzyby i papryka zmiękną, przez około 2 minut. Dodaj brokuły i groszek i smaż mieszając, aż lekko zmiękną przez koło 3 minuty. Następnie dodaj sos hoisin, sos sojowy, chili i 3/4 szklanki wody i doprowadź do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień, dodaj makaron, wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje, przez około 2 minut. Dodaj wołowinę, posiekaną dymkę i olej sezamowy, podgrzej mieszając przez przez 1 minutę i podawaj.

Smacznego!

Szybki-stir-fry-z-makaronem-udon-wolowina-i-warzywami-Stir-fry-with-udon-noodles-beef-and-vegetables

English version

Stir fry with udon noodles, beef and vegetables

(4 servings)

Ingredients:

  • 400 g beef setak, cut into thin slices
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 150 g mushrooms, thinly sliced
  • 1/3 bell pepper, sliced
  • 100 g sugar snap peas
  • 4 cloves garlic minced
  • 1 tablespoon grated peeled fresh ginger
  • 3 handfuls, small broccoli florets
  • 3 tablespoons hoisin sauce
  • 2 tablespoons light soy sauce
  • 1 teaspoon chili sauce or 1/2 teaspoon chilli powder
  • 400-500 g fresh udon noodles
  • 2 green onions thinly sliced
  • 1 teaspoon sesame oil

Preparation:

  1. In a large pan, heat all but 2 tsp of the vegetable oil over high heat, add beef coated with cornstarch and cook until browned. Remove to plate and set aside.
  2. In same pan, heat remaining vegetable oil over medium-high heat, add mushrooms, bell pepper, garlic and ginger and stir fry until mushrooms and pepper are beginning to soften, about 2 minutes. Add broccoli and peas stir-fry until tender-crisp, about 3 minutes. Stir in hoisin sauce, soy sauce, chilli and 3/4 cup water and bring to boil.
  3. Reduce heat to low add noodles, tossing gently to coat. Simmer, stirring gently, until sauce is slightly thickened, about 2 minutes. Add beef, green onions and sesame oil, cook, tossing to coat, for 1 minute and serve.

Enjoy!

Szybki-stir-fry-z-makaronem-udon-wolowina-i-warzywami-Stir-fry-with-udon-noodles-beef-and-vegetables

Share the post "Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: brokuły, chilli, groszek, grzyby, kuchnia azjatycka, makaron, mięso, obiad, papryka, udon, wołowina

« Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms
Rozgniecione ziemniaki z pieca / Roasted smashed potatoes »

Comments

  1. ifokygar says

    30 stycznia 2018 at 01:28

    Pieczarki zastąpiłbym grzybami mun i byłoby idealnie:)

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables | FlyB Kulinaria pisze:
    29 stycznia 2018 o 11:59

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwia i palonym maslem / Browned butter garlic sage potato puree

Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree

Gulasz z dzika / Wild boar stew

Gulasz z dzika / Wild boar stew

Restauracja Oranżeria – recenzja

Łatwy chlebek naan / Easy naan

Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs

Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheel cookies with dried figs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress