Share the post "Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms"
Dziś proponuję bardzo sycący i pyszny kapuśniak z mięsem i grzybami, który na pewno zaspokoi głód całej rodziny. Dzięki dodatkowi pomidorów, groszku i chilli nabiera charakteru, a i rozgrzeje w te chłodne dni. Jak to zupy mają w zwyczaju – jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam gorąco!
Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion, to tą zupę zrobi on praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in English
Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami
(4-6 porcji)
Składniki:
- 450 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- ½ małej kapusty, posiekanej w cienkie paski
- 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1×400 g puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- cukier, sól i pieprz do smaku
- 3/4 szklanki śmietanki 36 %
Przygotowanie:
- Umieść średni rondel na średnim ogniu, włóż mięso i podsmaż do zarumienienia rozdrabniając drewnianą łyżką na mniejsze kawałki.
- Dodaj kapustę, cebulę i czosnek wraz z bulionem drobiowym, pomidorami, groszkiem, grzybami i przyprawami, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
- Następnie dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 10 minut i podawaj.
Przygotowanie TCC:
- Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj mięso, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
- Dodaj kapustę, bulion, pomidory, groszek, grzyby i przyprawy i uruchom program P2 slow cook 100 oC na 30 minut.
- Dodaj śmietankę i uruchom program P1 Slow cook na 10 minut. Dopraw do smaku i podawaj!
Smacznego!
English version
Cabbage soup with meat and mushrooms
(4-6 servings)
Ingredients:
- 450 g ground beef or pork
- ½ small head cabbage, sliced thinly
- 1 onion, chopped
- 2 garlic cloves, chopped
- 4 cups chicken stock
- 1×400 g can diced tomatoes
- 1 cup frozen green peas
- 150 g mushrooms, sliced
- 1 tsp chili powder,
- 1 tsp dried thyme
- sugar, salt and pepper to taste
- 3/4 cup heavy cream
Preparation:
- Heat medium pot over medium heat, add ground meat and cook until browned breaking up meat bits with the back of a spoon.
- Add the cabbage, onion and garlic along with chicken stock, tomatoes, peas, mushrooms and spices and cook for about 30 minutes until vegetables are soft.
- Next add the cream, season to taste with sugar, salt and pepper simmer for 10 minutes, then serve.
Preparation for TCC:
- To the bowl fitted with stirrer add meat, onion and garlic start P1 slow cook program for 5 minutes.
- Add cabbage, chicken stock, tomatoes, peas, mushrooms and spices and start P2 slow cook 100 oC for 30 minutes.
- Add heavy cream and start P1 slow cook program for 10 minutes. Season to taste and serve!
Enjoy!
Basia says
Wspaniały przepis! Na pewno niedługo go zrobię!