Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms

Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms

by Dzi 1 Comment

Share the post "Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś proponuję bardzo sycący i pyszny kapuśniak z mięsem i grzybami, który na pewno zaspokoi głód całej rodziny. Dzięki dodatkowi pomidorów, groszku i chilli nabiera charakteru, a i rozgrzeje w te chłodne dni. Jak to zupy mają w zwyczaju – jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam gorąco!

Sycacy-kapusniak-z-miesem-i-grzybami-Cabbage-soup-with-meat-and-mushrooms

Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion, to tą zupę zrobi on praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej.


Scroll down for recipe in English

Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 450 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • ½ małej kapusty, posiekanej w cienkie paski
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1×400 g puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 3/4 szklanki śmietanki 36 %

Przygotowanie:

  1. Umieść średni rondel na średnim ogniu, włóż mięso i podsmaż do zarumienienia rozdrabniając drewnianą łyżką na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj kapustę, cebulę i czosnek wraz z bulionem drobiowym, pomidorami, groszkiem, grzybami i przyprawami, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 30 minut, aż kapusta będzie miękka.
  3. Następnie dodaj śmietanę, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 10 minut i podawaj.

Przygotowanie TCC:

  1. Do misy TCC wyposażonej w mieszadło dodaj mięso, cebulę i czosnek i uruchom program P1 slow cook na 5 minut.
  2. Dodaj kapustę, bulion, pomidory, groszek, grzyby i przyprawy i uruchom program P2 slow cook 100 oC na 30 minut.
  3. Dodaj śmietankę i uruchom program P1 Slow cook na 10 minut. Dopraw do smaku i podawaj!

Smacznego!

Sycacy-kapusniak-z-miesem-i-grzybami-Cabbage-soup-with-meat-and-mushrooms

English version

Cabbage soup with meat and mushrooms

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 450 g ground beef or pork
  • ½ small head cabbage, sliced thinly
  • 1 onion, chopped
  • 2 garlic cloves, chopped
  • 4 cups chicken stock
  • 1×400 g can diced tomatoes
  • 1 cup frozen green peas
  • 150 g mushrooms, sliced
  • 1 tsp chili powder,
  • 1 tsp dried thyme
  • sugar, salt and pepper to taste
  • 3/4 cup heavy cream

Preparation:

  1. Heat medium pot over medium heat, add ground meat and cook until browned breaking up meat bits with the back of a spoon.
  2. Add the cabbage, onion and  garlic along with chicken stock, tomatoes, peas, mushrooms and spices and cook for about 30 minutes until vegetables are soft.
  3. Next add the cream, season to taste with sugar, salt and pepper simmer for 10 minutes, then serve.

Preparation for TCC:

  1. To the bowl fitted with stirrer add meat, onion and garlic start P1 slow cook program for 5 minutes.
  2. Add cabbage, chicken stock, tomatoes, peas, mushrooms and spices and start P2 slow cook 100 oC for 30 minutes.
  3. Add heavy cream and start P1 slow cook program for 10 minutes. Season to taste and serve!

Enjoy!

Sycacy-kapusniak-z-miesem-i-grzybami-Cabbage-soup-with-meat-and-mushrooms

Share the post "Sycący kapuśniak z mięsem i grzybami / Cabbage soup with meat and mushrooms"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Zupy Tagged With: chilli, groszek, grzyby, kapusta, mięso, obiad, pomidor, Tefal Companion, wieprzowina, wołowina, zupa

« Zasmażana marchewka z groszkiem / Carrots with peas
Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables »

Comments

  1. Basia says

    2 października 2018 at 14:40

    Wspaniały przepis! Na pewno niedługo go zrobię!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Gulasz-z-indykiem-dynia-i-papryka-Turkey-pumpkin-and-pepper-stew

Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew

Puree z bobu / Broad bean puree

Puree z bobu / Broad bean puree

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

Marynowana-jagniecina-na-pikantnym-gulaszu-z-bakłazana-Marinated-lamb-with-spicy-eggplant-stew

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress