Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Puree ze skorzonery / Salsify puree

Puree ze skorzonery / Salsify puree

by Dzi 1 Comment

Share the post "Puree ze skorzonery / Salsify puree"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do dania głównego w zastępstwie wysłużonych ziemniaczków. Coraz popularniejsza ostatnio skorzonera, w formie śmietankowego puree, z pewnością świetnie sprawdzi się z mięsami jak i z rybami. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Puree ze skorzonery / Salsify puree

Puree ze skorzonery

(8 porcji)

Składniki:

  • 1/2 cytryny, plus 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g skorzonery
  • 6 łyżek masła
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do miski napełnionej wodą wyciśnij sok z połówki cytryny. Obierz skorzonerę, umyj, pokrój na 2 cm kawałki i wrzuć do miski z sokiem (dzięki temu nie ściemnieje).
  2. W rondelku wymieszaj 1 szklankę wody z 2 łyżkami soku z cytryny, masłem i szczyptą soli. Odcedź skorzonerę, przełóż do rondla i doprowadź na średnim ogniu do wrzenia.
  3. Przykryj i gotuj na mniejszym ogniu, aż skorzonera zmięknie a płyn lekko zgęstnieje, przez około 15 minut. Następnie dodaj śmietanę wraz ze szczyptą cukru i gotuj kolejną minutę.
  4. Przełóż zawartość rondla do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj.

Smacznego!

Puree ze skorzonery / Salsify puree

English version

Salsify puree

(8 servings)

Ingredients:

  • 1 lemon half, plus 2 tbsp lemon juice
  • 500 g salsify
  • 6 tbsp butter
  • 1/2 cup heavy cream
  • sugar, salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Fill a bowl with water. Squeeze the lemon half into the water and add it to the bowl. Peel the salsify, cut it into 2 cm lengths and add it to the water.
  2. In a saucepan, combine 1 cup of water with remaining 2 tbsp lemon juice, 6 tablespoons of butter and a pinch of salt. Drain the salsify, then add it to the pan and bring to a boil.
  3. Cover and simmer over moderate heat until the salsify is tender and the liquid is reduced to a glaze, about 15 minutes. Add the cream and sugar and simmer for 1 minute.
  4. Transfer the salsify mixture to a food processor and puree until very smooth. Season with salt and pepper. Return the puree to the saucepan and serve.

Enjoy!

Puree ze skorzonery / Salsify puree

Share the post "Puree ze skorzonery / Salsify puree"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cytryny, dodatek do dania głównego, skorzonera

« Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara
Flaczki z kurczaka z suszonymi pomidorami / Chicken and sun dried tomato soup »

Trackbacks

  1. Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    22 stycznia 2018 o 09:28

    […] w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w migdałach i pyszne puree. Przekonałam się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczona-perliczka-w-pomaranczach-i-glazurze-miodowej-Honey-glazed-roasted-guinea-fowl-with-orange

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej / Honey glazed roasted guinea fowl with orange

Moja wymarzona kuchnia – Gorenje Simplicity

Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)

Gofry-jagodowe-ze-slodkim-twarozkiem-Blueberry-waffles-with-sweet-cream-cheese

Gofry jagodowe ze słodkim twarożkiem / Blueberry waffles with sweet cream cheese

Pieczona pikantna fasolka szparagowa w boczku

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress