Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup

Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i jako dodatek białkowy dodałam podsmażone białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni 🙂 Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu, na pewno uda się każdemu. Polecam!

Scroll down for recipe in English 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupa z pieczonej papryki i dyni

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g białka kurzego, pokrojonego w paski i podsmażonego do podania
  • uprażone na suchej patelni pestki dyni do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC
  2. Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż papryki, skrop je 2 łyżkami oleju i dokładnie je w nim obtocz. W dużej misce wymieszaj dynię z 2 łyżkami oleju i curry. Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut lub do momentu ładnego zarumienienia i miękkości. W połowie pieczenia odwróć warzywa na drugą stronę.
  3. Wyjmij papryki i dynię z piekarnika i odstaw. Usuń z papryk korzonki i nasiona po czym z grubsza je posiekaj.
  4. W średniej wielkości garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 oleju i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez 5 minut do zeszklenia, po czym dodaj dynię, paprykę, kmin rzymski, kolendrę i liść laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Podgrzewaj zupę na średnim ogniu i jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia przez około 20 minut.
  5. Po tym czasie wyrzuć listek laurowy i zmiksuj zupę na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Nałóż zupę do docelowych miseczek, wmieszaj po łyżce śmietany, posyp dynią i podsmażonym białkiem Newella i podawaj.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version
Roasted red pepper and pumpkin soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 4 red bell peppers
  • 800 g pumpkin, peeled and cut into 2 cm cubes
  • olive oil or canola oil
  • 1 tsp curry powder
  • 1/2 large onion, diced
  • 8 garlic cloves, peeled and sliced
  • 1 tbsp ground cumin
  • 1 tsp ground coriander
  • 1 bay leaf
  • salt and black pepper, to taste
  • 4 cups vegetable or chicken stock
  • 4 tbsp sour cream
  • 200 g egg whites, chopped and toasted for serving
  • toasted pumpkin seeds for garnish

Directions:

  1. Preheat oven to 200 oC
  2. Lay peppers on a baking sheet (on their side), drizzle with 2 tbsp olive oil then rotate to coat. In a large bowl combine pumpkin cubes, 2 tbsp olive oil and 1 tsp curry powder. Mix to coat then pour onto a baking sheet along with peppers. Roast vegetables for about 30 minutes or until slightly crispy and charred, flipping cubes and peppers over halfway through roasting with a spatula.
  3. Remove peppers and pumpkin from the oven and set aside. Slice off the top of each pepper, dump out the seeds then roughly chop.
  4. In a medium pot, heat the 2 tbsp of olive oil over medium heat. Once oil is hot, add onions and garlic then cook for about 5 minutes or until the onions are translucent and garlic is golden. Add in pumpkin, peppers, cumin, coriander and bay leaf. Stir to coat then slowly pour in the stock. Keep heating the soup over medium heat until small bubbles appear, then reduce heat to low and simmer for about 20 minutes with the lid off.
  5. After 20 minutes discard the bay leaf and puree the soup using an immersion blender. Season with salt and pepper to taste.
  6. Ladle the soup to prepared bowls, stir in sour cream, garnish with pumpkin seeds and newella and serve.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share the post "Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Zupy Tagged With: dynia, papryka, przystawka, zupa

« Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing »

Comments

  1. Kamil says

    20 listopada 2014 at 12:25

    Dynia jest chyba na topie, bo spędziłem dziś poranek na przeglądaniu blogów i to chyba 10 z kolei na którym znajduję przepis na coś związanego z dynią. Ostatnio przygotowałem zupę którą… jadłem sam, bo domownicy nie lubią dyni. Ogólnie rzecz biorąc podoba mi się Twój blog i będę tu zaglądać o wiele częściej.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      20 listopada 2014 at 13:43

      Sezon na dynię przecież mamy! Uwielbiam ją w każdej postaci. Polecam się:)

      Odpowiedz
  2. Feegle says

    21 listopada 2014 at 15:39

    Wygląda przepysznie, szczególnie w życiu nie pomyślałbym o wykorzystaniu białka kurzego do zupy, także trzeba przetestować 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 listopada 2014 at 15:43

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  3. Jerzy - ubezpieczenia Poznań says

    21 listopada 2014 at 15:41

    Bardzo lubię dynię, a ostatnio mamy jej w bród, także jestem bardzo zadowolony. Lecę pokazać przepis żonie 😛

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 listopada 2014 at 15:44

      Polecam – jest przepyszna!

      Odpowiedz
  4. Tomasz Tomaszewski says

    21 listopada 2014 at 16:36

    Jest wiele fajnych przepisów na pomysłowe wykorzystanie dyni 🙂 Na pewno wypróbuję i ten 🙂

    Odpowiedz
  5. Adrianna says

    2 marca 2015 at 14:16

    Uwielbiam wszystkie zupy z Dyni i dlatego ta przystawka będzie na mojej liście życzeń za niedługo. Dzięki za przepis.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 marca 2015 at 14:23

      Polecam się;)

      Odpowiedz
  6. mmok.pl says

    29 grudnia 2015 at 18:50

    Wygląda naprawdę apetycznie, muszę wypróbować 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pierś z kurczaka z kremowym sosem grzybowym Gordona Ramsaya

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Zupa z dynią i chorizo / Pumpkin and chorizo soup

Surowka-z-pora-z-kukurydza-Leek-and-corn-salad

Surówka z pora z kukurydzą / Leek and corn salad

Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku

Dżem truskawkowy z nutą cytrynową / Strawberry jam with lemon

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress