Dziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i jako dodatek białkowy dodałam podsmażone białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni 🙂 Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu, na pewno uda się każdemu. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zupa z pieczonej papryki i dyni
(4-5 porcji)
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
- 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g białka kurzego, pokrojonego w paski i podsmażonego do podania
- uprażone na suchej patelni pestki dyni do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC
- Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż papryki, skrop je 2 łyżkami oleju i dokładnie je w nim obtocz. W dużej misce wymieszaj dynię z 2 łyżkami oleju i curry. Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut lub do momentu ładnego zarumienienia i miękkości. W połowie pieczenia odwróć warzywa na drugą stronę.
- Wyjmij papryki i dynię z piekarnika i odstaw. Usuń z papryk korzonki i nasiona po czym z grubsza je posiekaj.
- W średniej wielkości garnku rozgrzej na średnim ogniu 2 oleju i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż przez 5 minut do zeszklenia, po czym dodaj dynię, paprykę, kmin rzymski, kolendrę i liść laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Podgrzewaj zupę na średnim ogniu i jak zacznie wrzeć zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia przez około 20 minut.
- Po tym czasie wyrzuć listek laurowy i zmiksuj zupę na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Nałóż zupę do docelowych miseczek, wmieszaj po łyżce śmietany, posyp dynią i podsmażonym białkiem Newella i podawaj.
Smacznego!
English version
Roasted red pepper and pumpkin soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 4 red bell peppers
- 800 g pumpkin, peeled and cut into 2 cm cubes
- olive oil or canola oil
- 1 tsp curry powder
- 1/2 large onion, diced
- 8 garlic cloves, peeled and sliced
- 1 tbsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 1 bay leaf
- salt and black pepper, to taste
- 4 cups vegetable or chicken stock
- 4 tbsp sour cream
- 200 g egg whites, chopped and toasted for serving
- toasted pumpkin seeds for garnish
Directions:
- Preheat oven to 200 oC
- Lay peppers on a baking sheet (on their side), drizzle with 2 tbsp olive oil then rotate to coat. In a large bowl combine pumpkin cubes, 2 tbsp olive oil and 1 tsp curry powder. Mix to coat then pour onto a baking sheet along with peppers. Roast vegetables for about 30 minutes or until slightly crispy and charred, flipping cubes and peppers over halfway through roasting with a spatula.
- Remove peppers and pumpkin from the oven and set aside. Slice off the top of each pepper, dump out the seeds then roughly chop.
- In a medium pot, heat the 2 tbsp of olive oil over medium heat. Once oil is hot, add onions and garlic then cook for about 5 minutes or until the onions are translucent and garlic is golden. Add in pumpkin, peppers, cumin, coriander and bay leaf. Stir to coat then slowly pour in the stock. Keep heating the soup over medium heat until small bubbles appear, then reduce heat to low and simmer for about 20 minutes with the lid off.
- After 20 minutes discard the bay leaf and puree the soup using an immersion blender. Season with salt and pepper to taste.
- Ladle the soup to prepared bowls, stir in sour cream, garnish with pumpkin seeds and newella and serve.
Enjoy!
Dynia jest chyba na topie, bo spędziłem dziś poranek na przeglądaniu blogów i to chyba 10 z kolei na którym znajduję przepis na coś związanego z dynią. Ostatnio przygotowałem zupę którą… jadłem sam, bo domownicy nie lubią dyni. Ogólnie rzecz biorąc podoba mi się Twój blog i będę tu zaglądać o wiele częściej.
Sezon na dynię przecież mamy! Uwielbiam ją w każdej postaci. Polecam się:)
Wygląda przepysznie, szczególnie w życiu nie pomyślałbym o wykorzystaniu białka kurzego do zupy, także trzeba przetestować 🙂
Koniecznie!
Bardzo lubię dynię, a ostatnio mamy jej w bród, także jestem bardzo zadowolony. Lecę pokazać przepis żonie 😛
Polecam – jest przepyszna!
Jest wiele fajnych przepisów na pomysłowe wykorzystanie dyni 🙂 Na pewno wypróbuję i ten 🙂
Uwielbiam wszystkie zupy z Dyni i dlatego ta przystawka będzie na mojej liście życzeń za niedługo. Dzięki za przepis.
Polecam się;)
Wygląda naprawdę apetycznie, muszę wypróbować 😉