Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake

Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake"

  • Facebook
  • X

Dzisiaj coś dla mięsożerców 🙂 Wołowina zapiekana z pieczarkami, z dodatkiem wina, śmietanki i dużej ilości roztopionego sera, doskonale sprawdzi się na obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i lekkiej sałatki dla równowagi. Warto w tym przepisie wykorzystać wołowinę dobrej jakości, ja dałam piękny kawałek rostbefu, aby nie wyszła na tzw. „podeszwa” 🙂 Jestem ogromną fanką tego typu zapiekanek, mięso, pieczarki i dużo sera – czego chcieć więcej? Zapraszam!

Wolowina-zapiekana-z-serem-i-pieczarkami

Scroll down for recipe in English

Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 600 g dobrej jakości wołowiny, pokrojonej w 1 cm paski
  • 30 g masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 75 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 40 g masła
  • sól, pieprz
  • 200 ml wytrawnego wina białego
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • 125 ml startego sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. W większej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło klarowane, włóż wołowinę i obsmaż szybko z każdej strony tylko do zarumienienia. Dopraw papryką, wlej bulion i duś pod przykryciem przez 20 minut.
  2. W oddzielnej patelni rozgrzej masło, włóż boczek i obsmaż do zarumienienia. Dodaj cebule, smaż do zeszklenia po czym wmieszaj czosnek.
  3. Następnie do patelni z cebulą włóż pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2-3 minuty. Wlej wino, smaż aż większość odparuj, po czym wmieszaj śmietankę.
  4. Zawartość patelni przełóż do patelni z wołowiną, dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Posyp całość serem żółtym i zapiekaj w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 15 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj.

Smacznego!

Wolowina-zapiekana-z-serem-i-pieczarkami

Cheesy mushroom and beef bake

(4 servings)

Ingredients:

  • 600 g good-quality beef, cut into 1 cm strips
  • 30 g of clarified butter
  • 1/2 teaspoon ground sweet paprika
  • 250 ml chicken stock
  • 500 g mushrooms, sliced
  • 1 large onion, finely chopped
  • 75 g smoked bacon, cut into small cubes
  • 1 clove of garlic, minced
  • 40 g of butter
  • salt, pepper
  • 200 ml dry white wine
  • 4 tablespoons of  double cream
  • 125 ml grated cheese
  • 2 tablespoons chopped chives

Preparation:

  1. In large pan, heat the clarified butter, add  the beef and cook until brown on each side. Season with paprika, add the stock and simmer covered for 20 minutes.
  2. In a separate pan, heat the butter, add the bacon and cook until browned. Add onions, cook until translucent and  stir in the garlic.
  3. Next add mushrooms, season with salt and pepper and cook for 2-3 minutes. Add in the wine, cook until most of it evaporates and stir in the cream.
  4. Transfer mushroom mixture to the pan with beef, mix and transfer into a casserole dish.
  5. Sprinkle the cheese and bake in a preheated to 200 °C oven for 15 minutes.
  6. After removing from the oven and sprinkle with chopped chives and serve.

Enjoy!

Wolowina-zapiekana-z-serem-i-pieczarkami

Share the post "Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: białe wino, grzyby, mięso, obiad, pieczarki, ser, wino, wołowina

« Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup
Najlepsze czeskie piwo w Warszawie? Kierunek Restauracja Bohemia! »

Comments

  1. Zuza says

    22 lutego 2018 at 10:49

    wygląda apetycznie 🙂 chętnie kiedyś spróbuję 🙂

    Odpowiedz
  2. Betty says

    22 lutego 2018 at 11:06

    Wygląda tak smacznie, że nie mogę się skupić na przepisie 😉 Powkurzam tym daniem męża, który właśnie przeszedł na weganizm. Niech wie co traci 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 lutego 2018 at 11:13

      😛

      Odpowiedz
  3. Wiewióra says

    24 lutego 2018 at 16:06

    U la la ile tutaj smaków! to musi być bajecznie pyszne połączenie 🙂

    Odpowiedz
  4. Angelika says

    26 lutego 2018 at 15:57

    Brzmi dobrze, ale mój wrażliwy brzuch raczej nie pozwoli mi na taką pyszną wersję, nad czym niesamowicie ubolewam 🙁

    Odpowiedz
  5. Ania says

    28 lutego 2018 at 21:56

    Dziś zjedliśmy to danie całą rodziną na obiad i mogę napisać, że warto było 🙂
    Bardzo smaczne, polecam wypróbować!

    Odpowiedz
  6. Gośka says

    15 marca 2018 at 16:33

    hmm to moze byc dobre

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami / Cheesy mushroom and beef bake | FlyB Kulinaria pisze:
    23 lutego 2018 o 12:04

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym/Mussels in cider

Ciasto zebra / Zebra cake

Tajskie-czerwone-curry-z-dynia-i-gesia-Thai-red-curry-with-goose-and-pumpkin

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią / Thai red curry with goose and pumpkin

Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs

Muffiny z karmelem, jabłkami i kruszonką / Caramel apple muffins with streusel

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress