Dzisiaj coś dla mięsożerców 🙂 Wołowina zapiekana z pieczarkami, z dodatkiem wina, śmietanki i dużej ilości roztopionego sera, doskonale sprawdzi się na obiad w towarzystwie puree ziemniaczanego i lekkiej sałatki dla równowagi. Warto w tym przepisie wykorzystać wołowinę dobrej jakości, ja dałam piękny kawałek rostbefu, aby nie wyszła na tzw. „podeszwa” 🙂 Jestem ogromną fanką tego typu zapiekanek, mięso, pieczarki i dużo sera – czego chcieć więcej? Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Wołowina zapiekana z serem i pieczarkami
(4 porcje)
Składniki:
- 600 g dobrej jakości wołowiny, pokrojonej w 1 cm paski
- 30 g masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 250 ml bulionu drobiowego
- 500 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 75 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 40 g masła
- sól, pieprz
- 200 ml wytrawnego wina białego
- 4 łyżki śmietany 36%
- 125 ml startego sera żółtego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- W większej patelni rozgrzej na dużym ogniu masło klarowane, włóż wołowinę i obsmaż szybko z każdej strony tylko do zarumienienia. Dopraw papryką, wlej bulion i duś pod przykryciem przez 20 minut.
- W oddzielnej patelni rozgrzej masło, włóż boczek i obsmaż do zarumienienia. Dodaj cebule, smaż do zeszklenia po czym wmieszaj czosnek.
- Następnie do patelni z cebulą włóż pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2-3 minuty. Wlej wino, smaż aż większość odparuj, po czym wmieszaj śmietankę.
- Zawartość patelni przełóż do patelni z wołowiną, dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Posyp całość serem żółtym i zapiekaj w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj.
Smacznego!
Cheesy mushroom and beef bake
(4 servings)
Ingredients:
- 600 g good-quality beef, cut into 1 cm strips
- 30 g of clarified butter
- 1/2 teaspoon ground sweet paprika
- 250 ml chicken stock
- 500 g mushrooms, sliced
- 1 large onion, finely chopped
- 75 g smoked bacon, cut into small cubes
- 1 clove of garlic, minced
- 40 g of butter
- salt, pepper
- 200 ml dry white wine
- 4 tablespoons of double cream
- 125 ml grated cheese
- 2 tablespoons chopped chives
Preparation:
- In large pan, heat the clarified butter, add the beef and cook until brown on each side. Season with paprika, add the stock and simmer covered for 20 minutes.
- In a separate pan, heat the butter, add the bacon and cook until browned. Add onions, cook until translucent and stir in the garlic.
- Next add mushrooms, season with salt and pepper and cook for 2-3 minutes. Add in the wine, cook until most of it evaporates and stir in the cream.
- Transfer mushroom mixture to the pan with beef, mix and transfer into a casserole dish.
- Sprinkle the cheese and bake in a preheated to 200 °C oven for 15 minutes.
- After removing from the oven and sprinkle with chopped chives and serve.
Enjoy!
Zuza says
wygląda apetycznie 🙂 chętnie kiedyś spróbuję 🙂
Betty says
Wygląda tak smacznie, że nie mogę się skupić na przepisie 😉 Powkurzam tym daniem męża, który właśnie przeszedł na weganizm. Niech wie co traci 😉
Dzi says
😛
Wiewióra says
U la la ile tutaj smaków! to musi być bajecznie pyszne połączenie 🙂
Angelika says
Brzmi dobrze, ale mój wrażliwy brzuch raczej nie pozwoli mi na taką pyszną wersję, nad czym niesamowicie ubolewam 🙁
Ania says
Dziś zjedliśmy to danie całą rodziną na obiad i mogę napisać, że warto było 🙂
Bardzo smaczne, polecam wypróbować!
Gośka says
hmm to moze byc dobre