Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Szparagi z boczkiem i gorgonzolą / Bacon gorgonzola asparagus

Szparagi z boczkiem i gorgonzolą / Bacon gorgonzola asparagus

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Szparagi z boczkiem i gorgonzolą / Bacon gorgonzola asparagus"

  • Facebook
  • Twitter

Szparagi są teraz najsmaczniejsze i w najlepszej cenie, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa! Dziś prezentuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, podsmażone szparagi podane z chrupiącym boczkiem i gorgonzolą z pewnością zachwycą każdego. Także osobę wykonującą danie, gdyż są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Szparagi-z-boczkiem-i-gorgonzola-Bacon-gorgonzola-asparagus

Szparagi z boczkiem i gorgonzolą

(4 porcje)

Składniki:

  • 150 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 500 g szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami
  • sól i pieprz do smaku
  • ¼ szklanki gorgonzoli, pokruszonego lub pokrojonego w kosteczkę (można użyć innego sera pleśniowego)

Przygotowanie:

  1. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż na papierowe ręczniki.
  2. Umieść tą samą patelnię na średnim ogniu, włóż szparagi i dopraw porządnie solą i pieprzem. Smaż przez 5-7 minut przewracając je od czasu do czasu, aż szparagi będą prawie miękkie jednak wciąż chrupiące.
  3. Przełóż je na duży talerz, posyp boczkiem i serem i natychmiast podawaj.

Smacznego!

Szparagi-z-boczkiem-i-gorgonzola-Bacon-gorgonzola-asparagus

English version

Bacon gorgonzola asparagus

(4 servings)

Ingredients:

  • 150 g bacon, diced
  • 500 g asparagus, ends trimmed
  • salt and pepper to taste
  • ¼ cup gorgonzola cheese, crumbled or chopped

Prepration:

  1. Heat a large pan over medium heat, add bacon and cook until crispy. Set cooked bacon aside on paper towels.
  2. Reheat pan over medium-high heat, add asparagus and a generous pinch of salt and pepper. Cook, flipping asparagus occasionally, for 5-7 minutes until asparagus is softened and cooked through but with a crunch.
  3. Transfer asparagus onto serving plate, top with cooked bacon and cheese and serve immediately.

Enjoy!

Szparagi-z-boczkiem-i-gorgonzola-Bacon-gorgonzola-asparagus

Share the post "Szparagi z boczkiem i gorgonzolą / Bacon gorgonzola asparagus"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: boczek, dodatek do dania głównego, ser, ser pleśniowy, szparagi

« Zajmowanie się domem – przyjemność czy obowiązek? Sprawdź co na ten temat sądzą Polacy
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud »

Comments

  1. Adelina says

    15 maja 2017 at 09:28

    uwielbiam szparagi i boczek, ale jeszcze tego nie łączyłam 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    29 maja 2017 o 09:25

    […] niestety krótki, a one są przepyszne. Wcześniej proponowałam Wam zielone w wersji smażonej z boczkiem i gorgonzolą, a dziś przedstawiam białe szparagi, wstępnie pieczone w masełku z czosnkiem i ziołami a […]

    Odpowiedz
  2. Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    30 czerwca 2017 o 09:14

    […] zapewniam, że jest przepyszny! To danie nie może się nie udać i nie smakować, a podałam je ze szparagami z boczkiem i gorgonzolą. Jeżeli tak jak ja jesteś fanem kurczaków z różnościami szczególnie w sosach, polecam też […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Salatka-jajeczna-z-tunczykiem-Tuna-egg-salad

Sałatka jajeczna z tuńczykiem / Tuna egg salad

Aromatyczne pory smażone z grzybami / Sauteed leeks and mushrooms

Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera

Letnie warzywa zapiekane pod parmezanem

Piersi-kacze-w-sosie-rabarbarowo-pomaranczowym-Duck-breasts-with-rhubarb-orange-sauce

Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym / Duck breasts with rhubarb-orange sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress