W końcu przyszła wiosna, a wraz z nią ochota na lekkie dania i świeże warzywa. Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszło Almette wprowadzając do swojej oferty dwa nowe smaki swoich serków: Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem, które z pewnością znajdą wielu zwolenników, w tym mnie:)
Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że te serki są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu – nie tylko na kanapki. Oprócz nich, można stosować je praktycznie wszędzie, do śniadań (omlet, frittata) jak i do dań głównych w postaci nadzień do mięs, czy nawet zup!
Wszyscy wiemy, że nowalijki są zdrowe i co więcej, teraz w najlepszej cenie. A warto zadbać o siebie na wiosnę i przestawić się na zdrowy styl odżywiania, w końcu sezon bikini już niebawem 🙂 A serki Almette to 100% naturalnych składników bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. Jestem ich fanką już od dawna więc bardzo cieszę się, że wprowadzili te nowości. Cena też jest atrakcyjna bo 150 g opakowanie Almette z rzodkiewkami i Almette ze szpinakiem to koszt 3,99 zł.
Serki te też są świetną metodą na wprowadzenie do menu warzyw nawet dla zatwardziałych przeciwników wszystkiego co zielone, jak na przykład mojego ukochanego. Tylko mięcho i mięcho, a o dziwo kanapki z Almette i warzywami zjadł i nie marudził 😉 Teraz postaram mu się przemycić je w innych formach, a zainspirował mnie do tego rewelacyjny David Gaboriaud – ambasador marki Almette. Poniżej przedstawiam kilka jego przepisów, może Was też zainspiruje?
PRZEPISY DLA 2 OSÓB
Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą
Składniki:
- 4 jajka ekologiczne lub jedynki,
- 2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
- 2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska),
- 2 łyżki posiekanej dymki,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
Do miski wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i dymką. Bon appetit 🙂
Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce
Składniki:
scones:
- 250 g mąki pszennej typu 450,
- 125 ml mleka,
- 1 jajko + 1 żółtko do smarowania,
- 50 g roztopionego masła,
- łyżka cukru,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.
dodatki:
- 4 pieczarki brązowe (portobello),
- kilka listków szpinaku,
- 2 jajka,
- 1 łyżka octu białego.
Przygotowanie:
Scones – w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut.
Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek.
Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.
Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu!
Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami
Składniki:
- 4 kromki bagietki,
- 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami,
- 4 plastry wędzonego łososia,
- kilka listków świeżej kolendry,
- 2 rzodkiewki,
- 1 cytryna.
- piklowana cebula:
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 ml wody,
- 50 ml octu z jabłek.
Przygotowanie:
Bagietki opiecz na grillu.
Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.
Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.
Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi
Składniki:
- 1/2 selera,
- 1/2 białej części pora,
- 1 szalotka,
- 80 ml białego wytrawnego wina,
- 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki orzechy włoskie prażone,
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
- woda lub bulion,
- sól, pieprz.
- Przygotowanie:
Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.
Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.
Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz