Share the post "Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies"
Dziś przedstawiam przepis na ciasteczka, jak dla mnie doskonałe! Aż wstyd się przyznać ile ich zjadłam, ale jedno jest pewne – warto było 🙂 Kruche ciasteczka nadziewane jabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne!
Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste
Scroll down for recipe in English
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem
(ok. 10 ciasteczek)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę
- 1/2 szklanki zimnej śmietany
Składniki na nadzienie:
- 2 szklanki jabłek pokrojonych w małą kostkę
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki
- 8 miękkich cukierków toffi (gotowych ze sklepu), posiekanych
- sól morska do posypania karmelu w nadzieniu
- 1 jajko lekko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasteczek
- cukier perlisty lub zwykły do posypania ciasteczek
Przygotowanie:
- W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj rękami, aż mieszanina nabierze konsystencji mokrego piasku (lub zwyczajnie użyj miksera lub tak jak ja blendera z nakładką do ciast).
- Następnie wmieszaj śmietanę, wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, i zagnieć kilka razy aby ciasto stało się jednolite. Jeżeli będzie zbyt lepkie dosyp odrobinę mąki (tylko tyle aby dało się rozwałkować).
- Rozwałkuj powstałe ciasto na prostokąt o bokach 20×25 cm, posyp mąką, po czym złóż na 3 (jak kopertę). Obróć ciasto o 90 stopni i ponownie rozwałkuj na prostokąt o bokach 20×25 cm. Złóż ciasto ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cynamon, cukier i mąkę. Odstaw.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
- Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o bokach około 30×30 cm (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde, odczekaj kilka minut). Przy pomocy wycinaczki lub zwyczajnie szklanki, wytnij jak najwięcej kółek. Zbierz skrawki rozwałkuj i z nich także wytnij kółka. Powinno ich wyjść około 20.
- Połóż 6 kółek (lub więcej ale tak by siebie nie dotykały) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wyłóż na każde łyżeczkę nadzienia, pozostawiając brzeg do zlepienia, na jabłka wyłóż toffi, a na nie połóż dosłownie kilka ziarenek soli morskiej. Na wierzch połóż kolejne kółko z ciasta i za pomocą widelca zlep brzegi.
- Wysmaruj każde ciastko mieszanką jajka z wodą, wytnij w każdym ostrym nożem po 3 otworki i posyp cukrem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Powtórz powyższe czynności z resztą ciasta.
Smacznego!
English version
Salted caramel apple hand pies
(10 hand pies)
Ingredients for the dough:
- 2 cups all-purpose flour
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon baking powder
- 200 g cold unsalted butter, cut into cubes
- 1/2 cup cold sour cream
Ingredients for the filling:
- 2 cups small diced apples
- 2 teaspoons fresh lemon juice
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 cup sugar
- 2 teaspoons all-purpose flour
- 8 store-bought soft caramels, roughly chopped
- sea salt for sprinkling
- 1 egg lightly whisked with 1 tablespoon water for brushing
- sugar for sprinkling
Preparation:
- Make the dough, whisk together the flour, salt and baking powder in a large bowl. Add the cubed butter to the bowl and use your fingers to work the butter into the flour until the mixture is the consistency of wet sand (or just use electric mixer or blender).
- Stir in the sour cream (the dough will be very wet), and then turn the dough out onto a well-floured work surface. Knead the dough a few times until it comes together, adding more flour, 1 teaspoon at a time, if the dough is too sticky to handle.
- Roll the dough into an 20×25 cm rectangle and dust both sides with flour before folding it into thirds as if you were folding a letter. Rotate the dough 90º and roll it out again into an 20×25 cm rectangle. Fold the dough again into thirds then wrap it securely in plastic wrap and refrigerate it for at least 30 minutes while you make the filling.
- Make the filling: in a small bowl, combine the apples, lemon juice, cinnamon, sugar and flour, stirring until thoroughly mixed. Set aside.
- Preheat the oven to 220 oC.
- To assemble the pies: remove the dough from the refrigerator and unfold it onto a well-floured surface, rolling it out to a 30×30 cm. Using a 10 cm circular cookie cutter or cup, cut out as many circles as possible. Re-roll the scraps and continue cutting out circles until you run out of dough, ensuring you end up with an even number of circles. (You should have approximately 20 3-inch circles.)
- Place six of the dough circles on a parchment paper-lined cookie sheet. Spoon a small portion of the apple filling into the center of each circle, leaving enough of a border around the filling. Top the apple filling with a portion of the chopped caramels and a small pinch of sea salt. Place a second dough circle atop each filled circle then use a fork to crimp the edges together, sealing each pie.
- Brush each pie with the egg wash, and using a sharp knife, cut two or three vents on the top of each pie. Sprinkle the pies with sugar.
- Bake the pies for about 20 minutes, or until they’re golden brown. Remove the pies from the oven and allow them to rest for 10 minutes before serving. Repeat the filling and baking process with the remaining dough circles.
Enjoy!
Michał says
Ten solony karmel mnie zaintrygował. Oczywiście, ciasteczka też. Ale połączenie toffi z solą musi być niesamowicie pyszne. Muszę „kogoś” namówić aby coś takiego mi upiekł 🙂
Dzi says
Sama całkiem niedawno go odkryłam:) Tylko niech „ktoś” nie przesadzi z ilością soli, dosłownie odrobinkę:)
Minecraft says
Witam, przyznam szczerze, że nie byłem przekonany do tej soli. Dałem jej znacznie mniej niż na załączonym zdjęciu. Ku mojemu zdziwieniu pasowało i smakowało bardzo dobrze. Zamiast cukierków dałem ciągnącą krówkę z tesco za 1,29 ( w zasadzie nie całą bo jakimś dziwnym trafem kawałek zniknął w trakcie robienia 😛 ). Nie mogłem znaleźć, ale myślę że efekt miał być dokładnie taki. UWAGA nie jedzcie prosto z piekarnika, nawet jak ciasto ostygnie nadzienie pozostaje bardzo ciepłe. Proponuję najpierw przełamać ciasteczko jak ktoś chce na ciepło i sprawdzić czy paruje. Próbować powoli. Serdecznie dziękujemy za przepis, będziemy zaglądać na bloga 🙂
Dzi says
Uf, to dobrze, że daliście mniej soli bo na zdjęciu jest cukier:P Sól znajduje się wewnątrz ciasteczka, mimo wszystko cieszę się, że smakowały dobrze:) A krówki to genialny pomysł!Polecam się na przyszłość:)
Marysia says
oh, wygląda to przepysznie. ja jeszcze może na wierzchu dodałabym sezamu 🙂 jutro zbiore sie za gotowanie ciastek, dzięki za przepis! 🙂
Dzi says
Polecam się:)
easylife says
super pomysł. O tym solonym karmelu to pierwszy raz czytam. Ciasteczka wyglądają fenomenalnie. Przepis zapisuję na listę to do 🙂 Pozdrawiam!
Dzi says
Tylko ostrzegam – uzależniają:P