Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake

Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake"

  • Facebook
  • Twitter

Szparagi są teraz wszędzie! Korzystajcie bo sezon na nie jest niestety krótki, a one są przepyszne. Wcześniej proponowałam Wam zielone w wersji smażonej z boczkiem i gorgonzolą, a dziś przedstawiam białe szparagi, wstępnie pieczone w masełku z czosnkiem i ziołami a następnie dopiekane pod grubą warstwą brie i mozzarelli. Są absolutnie przepyszne i pasują do każdego dania głównego. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Szparagi-zapiekane-z-serem-Cheesy-asparagus-bake

Szparagi zapiekane z serem

(6 porcji)

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcami
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 100 g sera brie lub camemberta, posiekanego
  • 1 szklanka startej mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Natłuść większe naczynie do zapiekania.
  2. W małej miseczce wymieszaj masło, czosnek i zioła prowansalskie i dopraw porządnie solą i pieprzem. Umieść szparagi w naczyniu do zapiekania, wymieszaj z doprawionym masłem i rozłóż je w miarę możliwości w jednej warstwie.
  3. Włóż do piekarnika i piecz przez 8-10 minut, lub do momentu aż szparagi będą miękkie jednak wciąż chrupiące. Posyp serami i zapiecz przez kolejne 3-4 minuty do rozpuszczenia.
  4. Podawaj natychmiast z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Szparagi-zapiekane-z-serem-Cheesy-asparagus-bake

English version

Cheesy asparagus bake

(6 servings)

Ingredients:

  • 2 bunches of asparagus, trimmed
  • 1/4 cup butter, melted
  • 3 cloves garlic, pressed
  • 1/2 tbsp herbes de Provence
  • salt and pepper
  • 100 g brie or camembert cheese, chopped
  • 1 cup shredded mozzarella cheese

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC. Grease ovenproof dish.
  2. In a small bowl mix butter, garlic and herbes de Provence and season with salt and pepper, to taste. Place asparagus in a single layer onto the prepared baking dish and mix with butter mixture.
  3. Place into oven and roast for 8-10 minutes, or until tender but crisp. Top with cheeses and bake for an additional 3-4 minutes, or until melted.
  4. Serve immediately with favourite main dish.

Enjoy!

Szparagi-zapiekane-z-serem-Cheesy-asparagus-bake

Share the post "Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Sałatki i surówki Tagged With: brie, camembert, dodatek do dania głównego, mozzarella, ser, szparagi, zioła

« Botwinka ze szparagami / Young beet soup with asparagus
Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken »

Comments

  1. Melissa Griffiths says

    30 maja 2017 at 03:46

    Yum! I love asparagus and this is such fancy, beautiful version!

    Odpowiedz
  2. Via Gusto says

    31 maja 2017 at 10:41

    Bardzo podoba mi się takie połączenie – zdrowo i szybko, to lubię najbardziej 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake | FlyB Kulinaria pisze:
    29 maja 2017 o 23:41

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Cheesy asparagus bake - Yum Goggle pisze:
    30 maja 2017 o 03:30

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz
  3. Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym / Duck breasts with rhubarb-orange sauce - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    20 czerwca 2017 o 09:14

    […] sobie spokojnie w piekarniku, a sam sos też jest dziecinnie prosty! Podałam je z przepysznymi szparagami zapiekanymi pod serem i były przepyszne. Jeżeli lubicie kaczuszki, polecam też super łatwy przepis na piersi kacze w […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie / Creamy chicken and brie soup

Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności!

Doskonała zupa miso

Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami / Smoked mackerel and sun-dried tomato pate

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress